Exfoliace – jak na hladší a zářivější pokožku obličeje?

12. 1. 2023 · 4 minuty čtení

Exfoliace je jednoduchý a účinný způsob, jak dosáhnout hladké, zářivé a miminkovsky hladké pleti. V tomto článku vám prozradíme, v čem spočívá, jak ji správně provádět i jaké produkty použít pro váš typ pleti.

Simona Nosálová
Simona Nosálová
Exfoliace – jak na hladší a zářivější pokožku obličeje?

Co je to exfoliace?

Exfoliace neboli peeling obličeje je kosmetický proces, při kterém se odstraňují odumřelé kožní buňky z povrchu pokožky, což pomáhá udržovat pokožku hladkou a zdravou. Je důležitým krokem v péči o pleť, jelikož podporuje obnovu buněk, zlepšuje texturu a tón pleti a může pomoci při prevenci vzniku nedokonalostí a minimalizaci viditelnosti jemných linek a vrásek. Peeling můžete provádět hned několika způsoby a s použitím různých produktů.

Související kategorie produktů:

Druhy exfoliace

Exfoliaci lze provádět celkem dvěma způsoby.

Mechanická exfoliace
Chemická exfoliace

  • Exfoliace je základem správné péče o pleť, ať už se jedná o pokožku obličeje nebo rtů.
  • Odstraňování odumřelých buněk a nečistot i čištění ucpaných pórů přispívá k celkovému zdraví pokožky

Jak často provádět exfoliaci? 

Pleťové peelingy používejte jednou až dvakrát do týdne

V případě exfoliačních pleťových tonik, jako je přípravek ​​Loréal Paris Revitalift Glycolic, je používání založené na denní bázi. Toto exfoliační pleťové tonikum nanášejte denně pomocí vatového tamponu na vyčištěnou pleť. Vyhněte se ale oblasti rtů a očí.  

Při pravidelně prováděné exfoliaci uvidíte brzy viditelné výsledky na vaší pleti.
Exfoliaci pokožky zařaďte do své každotýdenní rutiny. Díky peelingu obličeje bude vaše pleť zářivá a zdravě vypadající.

Peeling podle typu pleti

Pleťové peelingy, peelingové krémy či exfoliační tonika vybírejte vždy s ohledem na typ své pleti. Jiný peeling je totiž vhodný pro suchou pleť, jiný naopak pro pleť citlivou, se sklony k akné či mastnou.  
Pokud chcete provádět mechanickou exfoliace pomocí peelingového přípravku obsahujícího pouze velmi jemné částečky, tento typ přípravku je zpravidla vhodný pro všechny druhy pleti. Opatrní byste ale měli být v případě chemického peelingu, který obsahuje AHA či BHA kyseliny. Každá z těchto kyselin je totiž vhodná pro jiný typ pleti

AHA a BHA kyseliny 

AHA i BHA kyseliny mají exfoliační účinky a mohou tak zlepšit texturu, tón a celkový stav pleti

AHA kyseliny
BHA kyseliny
Jak postupovat při peelingu obličeje?
Naneste malé množství pleťového peelingu na čistou a vlhkou pokožku obličeje, kterou krouživými pohyby jemně promasírujte. Vyhněte se oblasti očí. Na závěr peeling z obličeje důkladně opláchněte, a to z toho důvodu, aby dodatečně nedošlo k podráždění pleti.
Peeling na rty ve formě balzámu.
Vyživující a exfoliační balzám na rty Lip Polish Rose vmasírujte jemnými krouživými pohyby do rtů a poté opláchněte.

Peelingy pro péči o rty

Kromě peelingu obličeje bychom neměli zapomínat ani na své rty. Peelingové balzámy rty hydratují, zvláční, zjemní a zároveň z nich velmi jemně odstraní vysušené šupinky. Vyzkoušejte například vyživující a exfoliační balzám na rty Physicians Formula Organic Wear Lip Polish Rose, který obsahuje šípkový olej, kokosový olej, včelí vosk, sukrózu, prášek z růžových květů a bambucké máslo a jenž lze použít kdykoliv dle potřeby. Jemně jej vmasírujte do svých rtů a následně šetrně otřete ubrouskem.  

Při exfoliaci dodržujte frekvenci použití konkrétního přípravku, vždy samozřejmě myslete na potřeby své pokožky. S vhodnými produkty a pravidelnou péčí dosáhnete krásné pleti, na kterou bude radost pohledět. 

Články k tématu Exfoliace – jak na hladší a zářivější pokožku obličeje?

  • I když mnoho žen odlíčení nepřikládá velkou váhu, právě tento krok je v cestě za krásnou a svěží pletí velmi důležitý. Odstraňování make-upu i následné čištění má svá pravidla. Nedodržíte je a pleť vám to začne vracet. Třeba v podobě předčasných vrásek či nežádoucích pupínků. Jak tedy při odlíčení pleti postupovat?
  • Suchý šampon se stal nezbytným pomocníkem pro mnoho z nás. Díky němu můžeme rychle a efektivně oživit naše vlasy bez nutnosti je zdlouhavě umývat. Přemýšlíte i vy nad koupí suchého šamponu, ale nevíte, jak tento produkt používat? V našem článku vám představíme tipy a triky, jak používat suchý šampon správně, abyste dosáhli dokonalého výsledku.
  • Dlouhé roky jsme my ženy při svých dnech používaly dámské vložky anebo tampony. Postupem času se na trhu objevily další menstruační pomůcky, které nám období menstruace dokážou alespoň o trochu zpříjemnit. Každá z těchto pomůcek má své výhody a nevýhody a dnes se podíváme na to, jak se od sebe liší.
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na témata zahrnující péči o pleť a tělo, dermokosmetiku a dekorativní kosmetiku. Věřím totiž, že vnitřní zdraví a krása úzce souvisí s krásou vnější.
Číst více od autora
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na...
Číst více od autora