Co by měla obsahovat domácí lékárnička?

14. 1. 2020 · PharmDr. Hana Vondrušková · 5 minut čtení
K většině zdravotních obtíží a poranění dochází doma nebo v jeho blízkém okolí. Proto by se v každé domácnosti měla vyskytovat alespoň základní lékárnička, která je potřebná k okamžitému ošetření kteréhokoliv člena rodiny. Onemocní-li dítě, platí toto doporučení dvojnásob. Shánět potřebný přípravek v době, kdy již dítě onemocnělo nebo se zranilo, bývá už pozdě.

Co by měla obsahovat domácí lékárnička?
Dobře zásobená domácí lékárnička vám pomůže vyřešit mimořádné zdravotní události.

Domácí lékárnička  – první pomoc po ruce

Najdete ji prakticky v každé domácnosti. Bohužel mnohdy s vybavením, které není kompletní nebo jehož použitelnosti už dávno vypršela. Přitom dobře vybavená lékárnička vám může často pomoci efektivně reagovat nejen na na běžná zranění, ale i mimořádné události, které se navíc mohou přihodit mimo ordinační hodiny vašeho ošetřujícího lékaře.

Lékárnička a její obsah

Domácí lékárnička by měla obsahovat přípravky, které jsou určeny k ošetření běžných zdravotních problémů členů rodiny, jakými jsou například zvýšená teplota/horečka, průjem, zácpa, kašel, rýma či drobná poranění (odřeniny, pořezání, tříska, opaření). Vyplatí se mít také pomůcky v případě dalších nepříjemností, jaké představuje například přisáté klíště či alergická reakce po bodnutí hmyzem.

Až budete mít potřebné věci pohromadě, popřemýšlejte, kam lékárničku umístit. Nejvhodnějším místem pro domácí lékárničku je místo mimo dosah dětských ručiček. Léky mají pro děti často atraktivní vzhled a mohlo by dojít k nechtěnému spolknutí. Dojde-li k spolknutí léků, volejte okamžitě svému dětskému lékaři.


Co bychom mohli potřebovat?

Související kategorie produktů


Před použitím jakéhokoliv přípravku se poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Přípravek, který jste použili na podobný problém u dospělého člena rodiny, nemusí být vhodný pro dítě. Jestli jste již přípravek dítěti podávali, nezapomeňte v příbalovém letáku překontrolovat dávku podle aktuální hmotnosti dítěte. Při uchovávání léků v domácím prostředí je potřebné sledovat dobu použitelnosti, dodržovat podmínky pro uchovávání a dobu použitelnosti po otevření přípravku.




Články k tématu Co by měla obsahovat domácí lékárnička?

O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Hana Vondrušková
PharmDr. Hana Vondrušková
Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
Číst více od autora