Bulimie – příznaky a léčba

20. 12. 2022 · PharmDr. Radka Procházková · 6 minut čtení

Mentální bulimie se řadí mezi poruchy, které dokážou udělat ze života peklo. Bulimie je svou podstatou podobná závislostnímu onemocnění. Jídlo se stává drogou. Charakteristické jsou epizody tzv. „vlčího hladu“, což je stav podobný neodolatelné touze požít návykovou látku. Jak bulimii poznat a jak ji řešit, se dozvíte v našem článku.

Bulimie - příznaky a léčba
Pro mentální bulimii jsou typické záchvaty přejídání následované pocity viny a samovolným zvracením či jinými očistnými metodami.

Co je to bulimie?

Mentální bulimie neboli bulimia nervosa je psychické onemocnění, které spadá mezi poruchy příjmu potravy. Nemocný trpí záchvaty přejídání, které střídají epizody deprese, pocitů viny a tělesného strádání. Bulimií trpí 1-3 % žen (nejčastěji dívky od 14 do 25 let). Výskyt u mužů je desetkrát nižší.

Příznaky bulimie

Nejčastějšími příznaky tohoto onemocnění jsou záchvaty přejídání, které jsou následovány pocitem strachu z tloušťky, proviněním a selháním, které pacient kompenzuje formou zvracení, pomocí laxativ (projímadel), diuretik (odvodňujících léků) nebo anorektik (léků na hubnutí), dalším hladověním a nadměrným cvičením.

Komplikace bulimie

Tento životní styl vede k poruchám metabolismu a poškození trávicí soustavy. Jedná se například o žaludeční vředy, protrhnutí jícnu, poškození zubů dásní (vlivem žaludečních kyselin při zvracení), otoky, bolesti břicha, střevní potíže, poruchy menstruačního cyklu, poruchy srdečního rytmu. Kvůli sníženému příjmu živin může být pozdním následkem osteoporóza a bledá suchá pokožka.

Bulimii mohou doprovázet těžké duševní problémy, jako jsou úzkostné stavy, afektivní poruchy, posttraumatické stresové poruchy, obsedantně kompulzivní poruchy, sociální fobie a sebepoškozující chování. Dochází také ke snížení schopnosti se soustředit a z toho pramení nižší výkonnost ve škole či v povolání.

Příčiny bulimie

Příčin vzniku bulimie může být několik, onemocnění vzniká obvykle kombinací několika faktorů. Mezi ně můžeme zařadit například genetický podíl (zejména ženy), prodělané psychické trauma, nízké sebevědomí, emoční nestabilita, sociálně-kulturní faktory (modelky, hubené celebrity v médiích apod.). Držení diet též zvyšuje riziko propuknutí nemoci. Mezi nejrizikovější patří období dospívání.

Prevence vzniku bulimie

Hlavním pilířem prevence poruch příjmu potravy je dodržování zdravého životního stylu (vyvážená strava a dostatek pohybu). Děti by se již raném věku měly naučit vnímat jídlo jako pravidelný příjemný rituál, na který je dostatek času a kdy může být pokrm naplno vychutnáván. Proto je vhodné vybírat kvalitní a chutné potraviny, které budou zdrojem energie i radosti. U dětí by neměly být sladkosti předmětem odměny. Nucené dojídání jídla přes pocit nasycenosti není správným krokem.

Diagnostika a léčba bulimie
Při léčbě bulimie je kromě odborné pomoci potřebná podpora a spolupráce rodiny.

Diagnostika bulimie

Rozpoznání bulimie je velice obtížné, protože nemocný svoje problémy skrývá. Často bývá nutná spolupráce s psychology či psychiatry.

Existují ale příznaky, které mohou napovědět. Nemocný nemá hlad, nechce jíst s rodinou a přáteli, po jídle hned navštíví toaletu, nemá zájem o dosavadní koníčky a věnuje se jen aktivitám, které souvisejí s váhou nebo jídlem, nemocný je podrážděný, nesoustředěný, uzavřený do sebe, má špatnou náladu, dostavují se prudké změny nálad, zhoršují se pracovní či studijní výsledky.

U mladých lidí s bulimií také častěji hrozí rizikového chování, jako je užívání alkoholu a drog.

Jaké jsou následky bulimie?

Jak již bylo zmíněno výše, bulimie vede k poruchám metabolismu a poškození trávicího traktu. Následky nemoci se projevují např. ale i v podobě kožní vyrážky, dehydratace, únavy, poruch srdeční činnosti, ztráty vlasů, absence menstruace, zácpy apod.

Léčba bulimie zahrnuje tělo i duši

Léčba bulimie probíhá ambulantně, v závažnějších případech je ale nutná hospitalizace. Léčba zahrnuje psychologickou podporu (mít rád své tělo, jídlo, změna návyků a priorit) a nápravu fyziologických funkcí (metabolismus). Důležitá je nutriční rehabilitace a nastolení normálního jídelníčku (jíst pravidelně alespoň 6x denně). Pokud pacient nespolupracuje, lze aplikovat infuzní výživu. Do léčby se často zapojují psychofarmaka (neuroleptika, antidepresiva, léky proti úzkosti), a individuální nebo skupinová psychoterapie.

Mentální anorexie a mentální bulimie - rozdíl

Zatímco mentální anorexie je charakteristická cíleným snižováním hmotnosti, obavou z tloušťky a zkreslenou představou o vlastním těle, pro mentální bulimii jsou typické záchvaty přejídání, které jsou kompenzovány zvracením, hladověním či extrémním cvičením pro zachování štíhlé postavy. Jinými slovy, při anorexii člověk odmítá jíst a myslí si, že je tlustý, při bulimii se přejídá a následně zvrací.

Vyhledejte pomoc beze studu

Bývá velice těžké se obrátit na lékaře, ale věřte, že se není za co stydět. Lékař léčí, nesoudí. Udělat první krok a mít chuť svůj problém řešit, je ohromně důležité a odvážné. Proto není na co čekat, nastal čas se z „otroctví jídla“ vysvobodit. Rovněž rodiče, kteří mají podezření na poruchu příjmu potravy u svého dítěte, by se měli co nejdříve poradit s odborníkem, v první řadě s ošetřujícím pediatrem, který doporučí vhodný postup, způsob komunikace a odkáže na další odborníky z oboru psychiatrie a psychologie.


Články k tématu Bulimie – příznaky a léčba

O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Nedílnou součástí mých zájmů jsou také dětská témata a veterinární farmacie. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z veřejného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, relaxuji u pečení dortů a při procházkách do přírody.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím...
Číst více od autora