Bolest hlavy u dětí

11. 9. 2024 · 5 minut čtení

Bolesti hlavy jsou běžným problémem u dětí i dospívajících a jejich výskyt má bohužel vzrůstající tendenci. Stejně jako u dospělých se i u dětí mohou objevit různé typy bolestí hlavy, včetně migrén nebo bolestí hlavy souvisejících se stresem. Více se o tomto tématu dočtete v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Bolest hlavy u dětí

Co je to bolest hlavy?

Kosti lebky a mozková tkáň nebolí, jelikož nejsou protkány nervovými vlákny přenášejícími bolest. Bolestivost způsobují nervové pleteně a nervy, které probíhají mezi kůží a lebečními kostmi, svaly a cévami.

Liší se bolest hlavy i dětí a dospělých?
Bolest hlavy u dětí má v porovnání s dospělými několik odlišností. Například je zde jiné zastoupení jednotlivých typů bolestí hlavy. Nejčastější typ primární bolesti hlavy je u dětí migréna následovaná tenzním typem bolesti hlavy, u dospělých je tomu opačně. Jiný je i průběh obtíží, spouštěcí faktory a léčba.

Typy bolestí hlavy

Podle příčiny vzniku dělíme bolesti hlavy na primární a sekundární.

Primární (cca 80 % případů)
Sekundární (spojené s jiným onemocněním)
Primární vs. sekundární bolesti hlavy
Primární bolesti jsou charakteristické opakovanými stejnými epizodami bolesti se známými spouštěcími faktory bez zjevné příčiny. Pro sekundární bolesti není typické periodické opakování a stereotypní průběh atak, mohou ale být příznakem závažných onemocnění.

Bolest hlavy – migréna

Migréna je samostatné neurologické onemocnění s charakteristickým průběhem i projevy a bolest hlavy je jen jedním z příznaků. Migréna patří u dětí k nejčastějším typům bolestí hlavy. Ve věku 5–15 let se objevuje asi u 10 % jedinců, ve věku 15–19 let u 28 % dospívajících. U chlapců se vyskytuje dříve než u dívek.

Záchvat bolesti hlavy je nazýván migrenózní atakou. Migrenózní ataku tvoří čtyři na sebe navazující fáze – prodromální, aura, fáze vlastních bolestí hlavy a fáze postdromální (prodromy jsou příznaky, které předcházejí rozvoji vlastní bolesti hlavy – změna nálady, podrážděnost, ospalost, zvýšenou chuť k jídlu apod.). Bývá bez teploty. Více jsme se tématu migrény věnovali v samostatném článku.

Přecitlivělost na světlo je u dětí častým doprovodným příznakem migrény.
Pro migrénu u dětí je charakteristická přecitlivělost na světlo, zvuky a pachy. Pomáhá klid a odpočinek v zatemněném prostoru.

Migréna u dětí

Migréna u dětí má jiný průběh, odlišné provokační faktory i léčbu, než jak je tomu v dospělosti. U dětí se objevují stavy, které jsou zcela specifické pro tento věk a v dospělosti se (téměř) nevyskytují (například syndrom cyklického zvracení nebo syndrom Alenky v říši divů viz níže). Rozdíl dětských migrén je hlavně v lokalizaci. Bolesti hlavy jsou častěji oboustranné než jednostranné. Bolest zasahuje především oblast čela a spánků. Migrenózní záchvat trvá kratší dobu.

Doprovodné příznaky bývají silnějšího charakteru - nevolnost a zvracení jsou intenzivnější, přítomná je výraznější přecitlivělost na světlo, zvuky a pachy, dále je častá bolest bříška, nechutenství, bledost a změny nálady.

Příchod bolesti v průběhu dne je rovněž odlišný. U dětí se nejčastěji objevuje odpoledne po škole, u adolescentů začíná bolest hlavy kolem poledne v době oběda (často je vyprovokovaná pobytem ve školní jídelně), starší adolescenti jsou na tom již jako dospělí a pro ně jsou charakteristické ranní ataky. Vyvolávajícími faktory jsou především blikavá světla (televize, počítač), psychické podněty, nedostatek spánku, únava a stravovací návyky.

Syndrom Alenky v říši divů
Cyklické zvracení

Tenzní bolest hlavy

Tenzní bolest hlavy je charakteristická oboustrannou tupou bolestí spojenou s pocitem sevření či tlaku, zvyšující se v průběhu dne a po emočním vypětí. Tato bolest není pulzující, neobjevuje se zvracení a nezhoršuje ji fyzická aktivita. Bývá slabé či střední intenzity. Rozlišuje se forma epizodická (bolesti trvají 30 minut až 7 dní) a chronická (přítomna nejméně 15 dní v měsíci).

Diagnóza u bolestí hlavy

Pro stanovení diagnózy je nezbytná dobře vedená důkladná anamnéza, při které lékař zjišťuje první výskyt a frekvenci bolestí, charakter záchvatu bolesti, lokalizaci a intenzitu bolesti, případnou přítomnost aury nebo doprovodných příznaků, možné vyvolávající faktory. Dále zjišťuje údaje o proběhlých onemocněních, úrazech hlavy, šilhání, zánětech dutin, onemocnění zubů, problémech s kousáním apod.

Primární bolesti hlavy nemají prokazatelný strukturální podklad, proto je velmi důležitá anamnéza, neexistuje žádný diagnostický test, který by prokázal migrénu nebo tenzní typ bolesti hlavy. Neuroradiologické zobrazovací metody (CT, MRI a mozková AG) mají především vyloučit sekundární etiologii bolesti hlavy nebo jsou indikované tam, kde u primární bolesti hlavy dojde ke změně frekvence, intenzity nebo typu bolesti.

Krevní testy mohou odhalit poruchy štítné žlázy, anémii nebo infekční choroby, které mohou způsobit bolest hlavy.

Prevence bolestí hlavy u dětí

Mezi preventivní opatření zamezující vzniku bolestí můžeme zařadit pravidelný režim, racionální stravu bez vynechávání jídel, dostatek tekutin, pravidelné pohybové aktivity, pravidelný a dostatečný spánek (8 - 9 hodin denně).

Co pomáhá, když už k bolesti dojde? Vhodné je nechat dítě dostatečně odpočinout v chladném, tmavém a dobře vyvětraném pokoji. Můžete mu na čelo položit chladný vlhký ručník, dohlédněte, ať dýchá lehce a zhluboka. Pokud bolest neustupuje, je možné podat léčivé přípravky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu.

Bolest v zátylku
Svalové napětí a bolest v zátylku bývají důsledkem špatného držení těla – důležitý je tedy pravidelný pohyb, event. speciální rehabilitační cvičení.

Kdy navštívit lékaře?

Lékaře navštivte v těchto případech:

  • Bolest hlavy se objevuje v pravidelných intervalech a často (jednou za měsíc a častěji).
  • Pokud bolest neustupuje či se zhoršuje.
  • Pokud dítě zvrací, je oslabené a bolest hlavy doprovází teplota.
  • Objeví se náhlá prudká bolest hlavy spojená se ztuhlostí šíje.
  • Bolest hlavy je spojena s bolestí oka či ucha.
  • Bolest hlavy nastane po úrazu.

Články k tématu Bolest hlavy u dětí

O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Nedílnou součástí mých zájmů jsou také dětská témata a veterinární farmacie. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z veřejného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, relaxuji u pečení dortů a při procházkách do přírody.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím...
Číst více od autora