Atopický ekzém u dětí - příznaky a léčba

19. 10. 2015 · 4 minuty čtení

Atopický ekzém, nazývaný také jako atopická dermatitida, je chronické zánětlivé onemocnění, kterým trpí přes 50 milionů Evropanů a až 20 % dětí na celém světě. Onemocnění se většinou objevuje po třetím měsíci věku dítěte a může přetrvávat od několika měsíců až po několik let, v některých případech onemocnění přetrvává až do dospělosti. Pokožka atopických pacientů má nízký obsah lipidů, vykazuje nepříjemné svědění a výskyt červených skvrn. Pro překonání tohoto problému je nutná obnova funkce kožní bariéry.

Příznaky 

Porušení kožní bariéry způsobuje pronikání dráždivých látek a alergenů do pokožky, díky čemuž začíná tzv. atopický koloběh. Pokožka je velmi suchá a olupuje se, což vede ke svědění a následnému škrábání. Škrábání opět naruší kožní bariéru.  

U atopické dermatitidy rozlišujeme dvě fáze: akutní vzplanutí a období klidu. Fáze akutního vzplanutí vyúsťuje v zánět, svědění, hnisání, strupy, apod. Faktory vedoucí ke vzplanutí ekzému jsou například prach, pyly, prací prostředky či velmi suchý vzduch. Období klidu, ke kterému dochází mezi dvěma fázemi akutního vzplanutí, je charakterizováno extrémní suchostí.

Jak atopii léčit?

Prioritou pro překonání základní příčiny atopie - nedostatečné ochranné funkce kožní bariéry a prolomení tak začarovaného kruhu je redukce svědění. Toho lze docílit každodenním užitím vhodných produktů s účinkem proti podráždění. Zklidnění lze docílit používáním koupelového oleje na tělo, který chrání pokožku proti vysušujícím účinkům tvrdé vody společně s použitím zvláčňujících přípravků, které bojují proti vysušování pokožky, zklidňují ji, redukují tak zmíněné svědění a zároveň pomáhají obnovit hydrolipidní film, který omezí penetraci dráždicích látek. Tato každodenní rutina je doporučována nejen při fázích akutního vzplanutí, ale také během období klidu.  

Obnovení mikroflory pokožky

Začarovaný kruh atopie souvisí dle posledních výzkumů s nerovnováhou mikrobiomů (souhrn genů všech mikroorganismů v našem těle). Bakterie tvoří nedílnou součást našeho těla. Nejnovější vědecké objevy ukázaly, že mikroorganismy, jež jsme se vždy pokoušeli vymýtit, představují ekosystém fungující a ovlivňující naše tělo, aby bylo zajištěno jeho zdravé fungování. Chrání nás například před záněty kůže a vzplanutím, jako je právě atopická dermatitida. Pro dlouhodobou úlevu atopické pokožky tedy nestačí pouze obnovit funkci kožní bariéry – je také nezbytné opět vyvážit její mikrobiom. Proto je při atopii velice důležité používat nejen produkty pro obnovu funkce kožní bariéry, ale také produkty, které dlouhodobě vyrovnávají mikrobiom a tím redukují recidivu atopické dermatitidy.

Lipikar Balzám AP+ je inovací, která působí jak na povrchu, tak uvnitř pokožky a navrací kůži rovnováhu mikrobiomu. Pozastavuje stavy akutního vzplanutí, stabilizuje pokožku v období klidu, dlouhodobě obnovuje funkci kožní bariéry a zklidňuje podráždění. Díky své inovativní textuře je přípravek účinný jako balzám a zároveň lehký jako mléko.

Kosmetické přípravky vhodné na atopickou pokožku


Články k tématu Atopický ekzém u dětí - příznaky a léčba