Alergie na slunce – příznaky a léčba

3. 3. 2024 · 5 minut čtení

Kdo by se netěšil na jasné letní dny? Některým z nás však slunce způsobí spolu s opálením kůže i nevítanou kožní reakci – sluneční alergii. Jak se alergie na slunce projevuje, jaké druhy rozlišujeme a jaké příčiny vedou k jejímu vzniku? Lze vůbec sluneční alergii předcházet a co dělat, pokud se na kůži svědivá reakce objeví?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Alergie na slunce – příznaky a léčba

Co je to sluneční alergie?

Sluneční alergie je běžně používaný výraz pro nežádoucí zánětlivou reakci kůže na sluneční záření nebo na jiný zdroj ultrafialového světla. Dochází při ní k tvorbě drobných pupínků až puchýřků. Při závažné kožní reakci se mohou jednotlivá ložiska slévat ve větší oteklé plochy. Alergie na slunce může postihnout kohokoliv včetně dětí. Častější je na jaře a začátku léta, kdy si kůže teprve přivyká na zvyšující se intenzitu slunečního záření.

Související kategorie produktů:

Jak vypadá sluneční alergie?

Na rozdíl od běžného spálení od slunce, které se projevuje zarudnutím, lokální horkostí a následně postupným olupováním poškozené svrchní vrstvy pokožky, je pro alergii na sluneční záření typický soubor těchto příznaků:

  • svědění
  • zarudnutí
  • výsev drobných pupínků, puchýřků či hrbolků (často slitých do větších vyvýšených ploch)
  • otok
  • pocity pálení
Které části těla jsou obvykle sluneční alergií postižené?
Příznaky alergie se obvykle objevují pouze na místech, která byla vystavena slunečnímu záření. Nejčastěji proto bývá postižena oblast dekoltu, ramena a paže. Častá je také alergie na slunce v obličeji. Příznaky alergie se na pokožce objeví po několika minutách až hodinách po oslunění.

Vzácně může sluneční alergie způsobit i celkové příznaky jako bolest hlavy (včetně motání hlavy, nevolnosti či zvracení), sípání až dušnost, výjimečně i život ohrožující anafylaktický šok.

Sluneční alergie v dekoltu.
Mezi nejčastější místa, která bývají sluneční alergií postižená, patří dekolt.

Druhy slunečních alergií

Polymorfní světelná erupce (nejčastější forma)
Solární kopřivka
Aktinické prurigo
Fotoalergická reakce
Sluneční alergie na hřbetu ruky.
Sluneční alergie se může objevit po nanesení kosmetických přípravků, např. parfemovaných krémů či repelentů.

Proč vzniká sluneční alergie?

Nanesení některých látek na kůži
Užívání léčivých přípravků
Kožní onemocnění
Rodinná anamnéza

Léčba sluneční alergie

Léčba sluneční alergie záleží na typu alergie a závažnosti příznaků. U mírných projevů často postačí, když se pár dní budete sluníčku vyhýbat. U závažných forem sluneční vyrážky je naopak nezbytné zahájit vhodnou léčbu. Jaké jsou možnosti?

Léky
Fototerapie

Zásady pobytu na slunci

  • Omezte pobyt na přímém slunci. Mezi 10. a 16. hodinou se raději držte ve stínu.
  • Vyhněte se náhlému a dlouhému pobytu na slunci. Na jaře nebo na dovolené pobyt na slunci prodlužujte postupně. Vaše kůže se lépe přizpůsobí.
  • Noste sluneční brýle a vhodné oblečení. Pamatujte, že tenkými látkami sluneční záření proniká. Noste speciální oblečení s ochranným UV faktorem.
  • Používejte kvalitní ochranné přípravky na opalování. Aplikaci opakujte v dostatečném množství každé dvě hodiny, při koupání častěji. Ochranný faktor by měl být nejméně 30, lépe 50 nebo 50+.

  • Po pobytu na slunci poskytněte pokožce úlevu – naneste na ni přípravek po opalování, např. s obsahem panthenolu, a to i v případě, že nejeví známky začervenání nebo poškození. Kůže je po vystavení slunci vysušená a citlivá a je potřeba ji zklidnit a vyživit.

  • Zvlhčujte pravidelně kůži – správně hydratovaná pokožka je odolnější vůči všem nežádoucím vlivům prostředí, tedy i slunci. Dostatečně pijte, abyste dodali potřebnou hydrataci kůži i zevnitř.
  • Vyhněte se známým spouštěčům – pokud máte již zkušenost, že vám konkrétní látka způsobila kožní reakci na slunci, raději se jí vyhněte. Vysazení léků však konzultujte s lékařem.

Alergie na slunce u dětí

Sluneční alergie se u malých dětí projevuje obdobnými příznaky jako u dospělých. Objevit se může vyrážka ve formě pupínků, puchýřků nebo zarudlých ložisek, a to na místech, které byly vystaveny nadměrnému slunečnímu záření. Malé děti mají velmi jemnou pokožku, a tudíž mohou snadněji vznikat a důsledky sluneční alergie mohou být závažnější. Pamatujte na obecnou zásadu, že děti do 1 roku nevystavujeme slunci vůbec a děti do 3 let pouze minimálně. U všech dětí dbejte na důsledné dodržování preventivních opatření bezpečného pobytu na slunci. Výraznější nebo opakující se projevy vždy konzultujte s dětským lékařem.


Články k tématu Alergie na slunce – příznaky a léčba

  • Aby slunce bylo vždy jen přítelem

    Aby slunce bylo vždy jen přítelem

    · 8 minut čtení
    S blížícím se létem a stále teplejším počasím začínají na naši pokožku působit sluneční paprsky stále intenzivněji. Jak se před sluncem chránit a podle čeho se řídit při výběru opalovacího krému či opalovacího mléka, vám poradíme v našem článku.
  • Betakaroten jako sluneční štít

    Betakaroten jako sluneční štít

    · 5 minut čtení
    Také máte na jaře a v létě větší chuť na mrkev či rajčata, na které jste si v zimě ani nevzpomněli? Tělo vám tak možná dává nenápadně najevo, že potřebuje více beta karotenu. Beta karoten je důležitý provitamin vitaminu A, který přispívá ke zdraví pokožky a zároveň ke krásnému opálení.
  • Úžeh a úpal - příznaky a první pomoc

    Úžeh a úpal - příznaky a první pomoc

    · 8 minut čtení
    Dostat úžeh není v horkých a slunečných letních dnech vůbec těžké. Úpal nás však může potkat nejen v létě, ale také při dlouhé cestě v dusném autobuse nebo při pobytu v místnosti, kde je horko.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora