ADHD u dospělých – příznaky a léčba

9. 9. 2024 · 4 minuty čtení

Když se řekne ADHD, obvykle si představíme hyperaktivní, neklidné až nezvladatelné dítě. Bohužel příznaky ADHD u většiny pacientů přetrvávají až do dospělosti, kdy výrazně ovlivňují kvalitu osobního i pracovního života. Jaké chování upozorní na ADHD u dospělých a jaké jsou možnosti léčby, se dozvíte v následujících řádcích.

PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
ADHD u dospělých – příznaky a léčba

Co to je ADHD?

ADHD, neboli porucha pozornosti s hyperaktivitou, je neurovývojová porucha, která bývá spojována nejčastěji s dětmi, ale může přetrvávat nebo být nově diagnostikována i v dospělosti. Až u dvou třetin pacientů, u nichž byla diagnóza ADHD stanovena v dětství, obtíže zůstávají do pozdějšího věku. Zatímco v dětství je ADHD 3–5krát častější u chlapců, v dospělosti se poměr mezi pohlavími vyrovnává.

ADHD v dospělé populaci
Výzkumy ukazují, že výskyt ADHD v dospělé populaci se pohybuje kolem 3 %. Vyšší výskyt je udáván v zemích s vyššími příjmy, u mužů, u osob s nižším vzděláním a mezi obézními pacienty.

ADHD v dospělosti je stejně jako v dětství charakterizována problémy s pozorností, impulzivitou a hyperaktivitou, tyto symptomy se však u dospělých projevují jinak než u dětí. U dospělých ADHD ovlivňuje práci, vztahy a běžné každodenní fungování. Neléčená ADHD výrazně zhoršuje kvalitu života pacientů i jejich okolí.

Příznaky ADHD u dospělých

ADHD u dospělých se projevuje odlišně než u dětí. Zatímco u dětí jsou běžné hyperaktivita a problémy s pozorností ve školním prostředí, dospělí mívají problémy především s organizací běžného života, řízením času a udržováním pozornosti při dlouhodobých úkolech.

Typické příznaky ADHD u dospělých zahrnují:

Neorganizovanost a potíže s plánováním
Impulzivita
Zapomnětlivost
Potíže s udržením pozornosti
Neustálé hledání vzrušení
Sklon k závislostem
Potíže s krátkodobou pamětí u dospělých osob s ADHD mohou pomoci vyřešit např. online připomínky v kalendáři.
Řada lidí s ADHD bojuje s krátkodobou pamětí. Důležitou strategií je proto zavedení připomínek v kalendáři.

Diagnostika ADHD u dospělých

Diagnostikovat ADHD u dospělých není jednoduché, jelikož její příznaky se mohou překrývat s jinými duševními poruchami, jako je úzkost, deprese, bipolární porucha a další. 

Diagnóza ADHD obvykle zahrnuje podrobný rozhovor s lékařem (psychiatrem) a posouzení symptomů. Psychiatři používají ke stanovení diagnózy ADHD různé diagnostické nástroje, jako jsou dotazníky nebo škály pro posouzení závažnosti symptomů. Prospěšné je také hodnocení od rodinných příslušníků. Při stanovování diagnózy je také třeba vyloučit jiná onemocnění, která by mohla způsobovat podobné příznaky (problémy se štítnou žlázou nebo neurologické poruchy).

ADHD a přidružené psychické poruchy.
Až 75 % dospělých s ADHD má i jiné psychické potíže. Jejich symptomy se často překrývají s příznaky ADHD. Z tohoto důvodu je mnohdy přesná diagnóza extrémně komplikovaná.

Léčba ADHD u dospělých

Léčba ADHD u dospělých zahrnuje podávání léků, psychoterapii a změny životního stylu.

Léky

Psychoterapie
Změny životního stylu

Léčba je dlouhodobá, ale účinná

Léčba ADHD u dospělých je dlouhodobý proces, vyžaduje individuální přístup a často i kombinaci různých metod. K tomu, aby problém mohl být řešen, však musí předcházet správná diagnóza - bohužel v současnosti platí, že mnoho dospělých pacientů s ADHD není diagnostikováno. Máte-li ve svém okolí někoho, kdo vykazuje podobné příznaky, které mu komplikují život a o jakých jsme psali v našem článku, neváhejte ho nasměrovat na konzultaci k lékaři.


O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
Číst více od autora