Úvod
Vulkanická nerafinová sůl s velmi specifickou a výrazně siřičitou vůní je vhodná pro použití zvláště v indické kuchyni. Její barva ve skutečnosti není černá, ale spíš sytě růžová, cihlově červená nebo šedá, což způsobuje především obsah železa a jiných minerálních látek. Černá sůl se těží hlavně v sopečných oblastech Pákistánu a Indie, není bělená ani rafinovaná, takže si zachovává maximální množství cenných stopových prvků.
Hlavní vlastnosti:
- nerafinovaná sůl sopečného původu
- výrazná specifická vůně
- syté zabarvení vlivem minerálních látek
Složení
Jedlá himalájská vulkanická sůl NaCl 98 %.
Použití
Bez černé soli se neobejdete v indické kuchyni, kde se přidává do salátů, čatní, pickles, kořenící směsi chaat masala a do mnoha dalších pokrmů. Díky tomu, že má údajně chladivé účinky, tak se s její pomocí dochucují i chladivé letní nápoje, z nichž je nejslavnější kmínem ovoněný Jal Jeera, nebo se může dát na plátek jablka či banánu.