Úvod
Allnature Goji, neboli kustovnice čínská, jsou sušené plody nejvyšší jakosti, které mají temně červenou barvu a chutnají asi tak, jako když zkombinujete třešně s brusinkami a šípky. Plody kustovnice čínské patří mezi tzv. superpotraviny díky množství tělu prospěšných látek. Kustovnice čínská obsahuje mimo jiné stopové prvky, karotenoidy, 18 druhů aminokyselin včetně 8 esenciálních, beta-sitosterol a 5 karotenoidů.
Kustovnice čínská
Kustovnice čínská je asi 150 cm vysoký keř s oranžovými plody a roste v jihovýchodní Asii od subtropů až po Himaláje. Půda, na které se jí v této oblasti daří, je obzvlášť bohatá na minerály, mnoho řek a potoků navíc zajišťuje celé úrodě maximální množství dalších látek, které jsou prospěšné cenné pro lidský organismus. O rostliny goji se místní lidé starají s obrovskou péčí. Zralé plody se sklízejí tak, že se velmi opatrně setřásají na podložku, protože při špatném zacházení bobule zčernají, poté se nechává takto šetrně sklizená úroda v polostínu uschnout.
Jak konzumovat Goji:
Kustovnice čínská se dá, podobně jako rozinky, jíst v sušené podobě, ale také si ji můžete přidat do cereálií, jogurtu, rýže, koláčů, nebo ovocných koktejlů. Pokud nemáte rádi suché plody, tak 3 čajové lžičky goji zalijte 3/4l horké vody, nechejte 3 minuty odstát a sceďte. Vzniklý čaj si klidně přislaďte například medem a plody kustovnice můžete samostatně zkonzumovat.
Hlavní vlastnosti:
- sušené plody goji v té nejvyšší možné kvalitě
- sladko-kyselá chuť
- vhodné k přímé spotřebě i na vaření, pečení, k přípravě čaje
Složení
Bobule kustovnice čínská (goji), konzervant (oxid siřičitý).
Použití
Ideální denní konzumace je 10 až 20 g sušených plodů.