Úvod
Přírodní želatina bez chuti a bez zápachu vhodná pro přípravu dortů a zákusků i slaných aspiků. Agar se získaná z červených mořských řas. Je to přírodní polysacharid s vysokou želírující schopností a zůstává pevný i při vyšších teplotách. Umožňuje vytvářet takzvané vysoké vrstvy želé, které při krájení skvěle drží tvar.
Hlavní vlastnosti:
- průhledná přírodní želatina
- bez chuti a bez zápachu
- vysoká želírující schopnost
- skvěle drží tvar
- vhodný pro cukrárenská želé i slané aspiky
Složení
Agar agar (Gelidium 100 %). Alergeny: Může obsahovat stopy lepku.
Použití
V potravinářství se agar používá k ochucování, jako stabilizátor i jako zahušťovací prostředek pro cukrářské a pekařské výrobky. Je výborný pro mražené dezerty, různá želé, pudinky a podobně. Jednu kávovou lžičku agaru a 5-10 kávových lžiček cukru vmícháme do 300 ml vody. Necháme 10 minut nabobtnat a poté 15 minut vaříme. Při výrobě aspiků přidáme namísto cukru 1/2 kávové lžičky soli.