vliv teploty na silymarin

Dotaz z 11. 8. 2020 1 minuta čtení
Anonymní otázka
Pokyny na obalu jsou - užívání odvaru ze semen ostropestřce. (jiný zdroj - teplotou nad 40 st. se látka silymarin ničí, prý vadí i strojní mletí ) jaká je pravda? Děkuji a zdravím
Mgr. Silvie Doležalová
Na dotaz odpovídá
Mgr. Silvie Doležalová

Pěkný den,

jak správně víte, vysoké teploty a nesprávná příprava ničí účinné látky. Již při drcení ostropestřce je důležité, aby se nedostal do kontaktu s kovem a aby nedošlo k překročení teploty nad 40 °C. Při této a vyšších teplotách se totiž znehodnocuje a ničí účinná látka silymarin (silný antioxidant). I z tohoto důvodu se udává, že je kvalitnější ostropestřec tlučený. Při  samotné přípravě čajů vznikají mnohem vyšší teploty než zmíněných 40 °C. Je tedy logické, že čaj z ostropestřce nebude obsahovat téměř žádný nebo jen minimum vzácného silymarinu. Účinnější je konzumace semen a jejich zapíjení (vedlejším přínosem pro střevní trakt je vláknina v nich obsažená). Ozdravnou kúru je vhodné dodržovat pravidelně několik týdnů. Využít můžete také doplňků stravy – jsou k dostání ve formě tablet, kapek nebo kapslí.

Loučí se

Silvie Doležalová

Nejnovější otázky v poradně

Příbuzné

Upozornění