Rozdíly mezi lahůdkovým a pivovarským kvasnicem: Zdravotní benefity a výživové hodnoty

Dotaz z 9. 2. 2025 1 minuta čtení
Anonymní otázka
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký je přesně hlavní rozdíl mezi lahůdkovým droždím, čili neaktivní kvasnice vs. pivovarské kvasnice? Chápu, že obojí má extrémní zdravotní benefit a je výborný zdrojem vit. B a cenných látek, avšak přeci jen si myslím, že to není úplně totéž. Děkuji
Mgr. Barbora Jedličková
Na dotaz odpovídá
Mgr. Barbora Jedličková

Dobrý den,

lahůdkové droždí obsahuje neaktivní kvasinky Saccharomyces cerevisiae, které jsou pěstovány na melase, poté deaktivovány teplem a vysušeny. Je bohaté na vitamíny skupiny B (někdy uměle obohatené o B12) a obsahuje hlavně bílkoviny (40–50 %) a vlákninu. Pro jeho jemně sýrovou či oříškovou chuť je používáno jako dochucovadlo, obzvláště u veganů. Jelikož jsou kvasinky neaktivní – neživé, nemají probiotické účinky.


Pivovarské kvasnice (například Pangamin) mohou být živé nebo neživé kvasinky Saccharomyces cerevisiae, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Proto mají často nahořklou chuť. Přirozeně obsahují rovněž vitamíny skupiny B, ale i minerály (zejména chrom, selen a zinek). Mají více aminokyselin než lahůdkové droždí. Pokud jsou živé, mají také probiotické účinky. Používají se jako doplněk stravy jako podpora imunitního systému nebo třeba trávení či podpora zlepšení stavu pokožky, vlasů a nehtů.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Barbora Jedličková

Nejnovější otázky v poradně

Upozornění