Jaký je rozdíl mezi citrátem železitým a citrátem železnatým

Dotaz z 30. 11. 2023 1 minuta čtení
Anonymní otázka
Dobrý den, chtěla bych pro syna nějaký doplněk stravy se železem. V některých je uveden citrát železnatý, v některých citrát železitý. Jaký je v nich rozdíl? Dočetla jsem se, že citrát železitý je pro tělo karcinogenní. Děkuji za objasnění.
Mgr. Silvie Doležalová
Na dotaz odpovídá
Mgr. Silvie Doležalová

Pěkný den,

začnu z obecného hlediska. Železo rozdělujeme na hemové a nehemové. Hemové železo je forma navázaná na hemoglobin (barvivo červených krvinek) a myoglobin (obdoba hemoglobinu vyskytující se hlavně ve svalové buňce a játrech) a je velmi dobře vstřebatelná a využitelná. Najdeme ho v živočišných zdrojích. Hemové železo tvoří přibližně 40% železa, zbytek připadá na nehemovou formu. Nehemové železo je forma, která tvoří veškeré železo v rostlinných zdrojích a také v minerálních vodách. V živočišných zdrojích pak doplňuje hemové železo. Vstřebatelnost je výrazně nižší a využitelnost v organismu ještě nižší. Aby to totiž bylo ještě složitější, rozlišujeme ještě železo trojmocné Fe3 (železité), které je oxidované a železo dvojmocné Fe2 (železnaté), které je redukované. Aby mohlo být železo v organismu vstřebáno (děje se to sliznicí tenkého střeva), musí být v železnaté, tedy redukované dvojmocné formě.  U nehemové formy, která je oxidovaná, musí nejprve dojít k redukci pomocí kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Vstřebatelnost nehemové formy železa je nejistá, a to v rozmezí 2 - 20% vlivem chybějící vazby na hem a mnoha dalších faktorů, z nichž nejvýznamnější je přítomnost vitamínu C. Vitamín C totiž výrazně podporuje vstřebávání nehemového železa (vytváří takzvaný chelát železa), pomáhá udržet redukovanou dvojmocnou formu Fe2 a zvyšuje tak absorbci až o 50%!). Pokud tedy budete přijímat nebo doplňovat železo z rostlinných zdrojů, vždy jej kombinujte s vitamínem C. Vstřebávání železa může negativně ovlivnit současná konzumace s vejcem, mléčnými produkty, sojovým proteinem, přítomnost oxalátů (listová zelenina) a fytátů (obiloviny a luštěniny) v jídle, ale také současně přijímaný zinek a vápník, ale také kofein a dokonce i polyfenoly a tanin z čaje. 

S pozdravem
Silvie Doležalová

Nejnovější otázky v poradně

Příbuzné