Hliník v jedlé sodě

Dotaz z 30. 8. 2024 2 minuty čtení
Anonymní otázka
Máte jedlou sodu bez hliníku? Podobný dotaz byl sice položen, ale nezodpovězen p.Mgr. B.Jedličkovou. Viz ....jedlá soda ve Vaší lékárně je bez (občas přidaného) hliniku ? Předem děkuji za relevantní odpověď,a laboratorní certifikát.
Mgr. Barbora Jedličková
Na dotaz odpovídá
Mgr. Barbora Jedličková

Dobrý den,

jelikož se nejedná u jedlé sody o registrovaný léčivý přípravek, její nezávadnost a bezpečnost je kontrolována prostřednictvím Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Evropské unie. Pokud tedy i produkt obsahuje stopové množství hliníku, je to v souladu s normami stanovenými pro potravinářský či farmaceutický průmysl, samozřejmě pokud je přípravek veden pro perorální použití. V tomto smyslu jsem odpověděla na dřívější dotaz. Samozřejmě jak se množily dotazy na obsah hliníku v jedlé sodě, získali jsme stanovisko přímo od jednoho z našich výrobců jedlé sody - Vitar.

Cituji:

"Soda (hydrogenuhličitan sodný), kterou používáme při výrobě našich výrobků, dle dodané dokumentace splňuje veškeré parametry čistoty a legislativní požadavky EU, které jsou kladeny na bezpečnost surovin používaných v potravinářství. V souvislosti s často kladenými dotazy, týkajícími se právě obsahu hliníku v naší
sodě, jsme od dodavatele vyžádali kompletní analýzu sody. Mezi analyzovanými parametry byl i hliník. Množství hliníku bylo stanoveno citlivou analytickou metodou AAS a bylo pod hranicí možnosti detekce. Zjištěné množství bylo označeno jako stopové, menší než 0,3 mg v 1 kg suroviny (to je mez stanovitelnosti). Jedná se o velmi zanedbatelné množství, které se do suroviny dostává při výrobním procesu.

Pro srovnání cituji:
Uvádí se, že se koncentrace hliníku pohybuje u jednotlivých kategorií potravin v tomto rozsahu:
* maso: 0,5–30 mg/kg
* mouka, chléb a ryže: 2–22 mg/kg
* mléko: 2–6 mg/kg
* nápoje a víno: 0,2–8 mg/dm3
Protože rostliny tolerantní vůči hliníku dokáží akumulovat hliník z půdy, lze vyšší koncentrace hliníku nalézt v zelenině (až 80 mg/kg). v různých druhech hlávkového salátu (až 1 000 mg/kg), dále v bylinách a koření (300–1 000 mg/kg) i v listech černého čaje (600–1 200 mg/kg).

Z uvedených informací lze usoudit, že opravdu 0,3 mg hliníku na 1 kg suroviny je množství zanedbatelné v porovnání s množstvím, které může být obsaženo ve jmenovaných potravinách.
Dalším z nezanedbatelných faktů je i to, že i soda dodávaná do farmaceutického průmyslu (pharma kvalita), která je v souladu s European Pharmacopoeia dle analyzačního certifikátu obsahuje méně než 0,3 mg na 1 kg suroviny.

Myslím, že i toto je dostačující argument pro to, aby byla naše soda z hlediska obsahu hliníku považována za bezpečnou. "

S pozdravem a přáním hezkého dne

Barbora Jedličková

Podobné dotazy

Nejnovější otázky v poradně

Upozornění