Glycerin do potravin

Dotaz z 20. 10. 2015 1 minuta čtení
Anonymní otázka
Dobrý den, chci se zeptat jestli je možné použít glycerin i do potravin. Na lahvičce je napsáno neužívat vnitřně, ale podle cukrářek malé množství nic neznamená. Poměr je 1 lžíce (10g) glycerinu na cca kilo ostatních surovin.
PharmDr. Lukáš Dobrovolný
Na dotaz odpovídá
PharmDr. Lukáš Dobrovolný
Hezký večer,rád bych upozornil, že glycerol je slabě jedovatý. V menších dávkách způsobuje bolesti hlavy, žaludeční potíže a zvracení. Ve větších má na svědomí poškození jater. Nejnižší toxický bolus podaný orálně u člověka činí přibližně 1,5 g/kg živé hmotnosti, což znamená, že průměrný člověk by jej musel požít nejméně 90 až 120 g, aby se u něho projevily symptomy otravy. V nízkých koncentracích je prakticky neškodný. Přestože by se tedy malá množství podaná perorálně dala tolerovat (často se takto také děje), jeho toxicitu umocňují chemikálie užívané při jeho získávání (louhy při alkalické hydrolýze tuků; propenu či epichlorhydrinu při epoxidaci a hydroxylaci dvojné vazby, šiřičitany při fermentaci) a ačkoliv glycerol prochází před jeho vypuštěním do prostředí kosmetiky, farmacie a potravinářství čištěním mechanicky, destilací a bělením NELZE jeho vnitřní použití s ohledem na výše citované negativní zdravotní následky doporučit a pokud tak učiníte, pak čistě na vlastní riziko a nebezpečí. Loučí se Lukáš Dobrovolný

Podobné dotazy

  • Zácpa u dítěte

    Čtyřletá dcera chodí na velkou 1xza 3dny.1 a 2den se jí vážně nechce,zkoušela i za odměnu,ale je vidět,že nemá co vytlačit.3den zase chodí skoro celý den na záchod a musí vyhmátnout dobu kdy to jde a...

Nejnovější otázky v poradně

Upozornění