Třtinový cukr
Třtinový cukr je ideální alternativou rafinovaného řepného cukru. Barva, jemná karamelová chuť a vůně zlatavých krystalků nejsou jedinými výhodami, kterými se liší od běžného cukru. Možné je zakoupit také sušenou třtinovou šťávu panelu nebo třtinový moučkový cukr.
Jak vzniká třtinový cukr?
Třtinový cukr se vyrábí lisováním cukrové třtiny a následně vařením získané šťávy. Díky šetrné krystalizaci třtinové šťávy v něm zůstává maximální množství vitamínů a minerálů, které se rafinováním ztrácejí. Jedná se tedy o nerafinovaný cukr, který obsahuje zdravou melasu.
Jak poznat pravý třtinový cukr
Pozor na nákup hnědého cukru! Pokud chcete opravdu třtinový cukr, vždy koukejte nejen na barvu, ale čtěte také složení na obalu. Melasa, která dodává třtinovému cukru typickou barvu, se do něj nepřidává během výroby, ale je součástí základní suroviny cukrové třtiny a během zpracování se neodstraňuje. Naopak se můžete setkat s hnědým cukrem, jež je dobarvován karamelem, melasa je pouze přídavkem k řepnému rafinovanému cukru nebo se jedná o nerafinovaný řepný cukr, v němž při výrobě zůstanou některé draselné a sodné soli. V takovém případě rozhodně nejde o alternativní sladidlo vhodné pro zdravý životní styl.