Pistácie
Co jsou pistácie a jak se pěstují?
Pistácie jsou plody rostliny řečíku pistáciového. Pěstují se už více než 5 tisíc let, proto patří k nejoblíbenějším ořechům na světě. Mají nasládlou chuť a sytě zelenou barvu, která oživí každý pokrm.
Co obsahují pistácie?
Pistácie obsahují nezbytné makroživiny – velký podíl bílkovin, dále také sacharidy, vlákninu, vitaminy skupiny B, A, vápník, fosfor, draslík, měď a železo. V pistáciích se nachází i fytosteroly a karotenoidy. Tyto látky si tělo neumí vyrobit samo, proto je nutné je dodávat. Pistácie však obsahují oproti ostatním ořechům méně kalorií, a proto je můžete bez problému zařadit do svého běžného jídelníčku. Vyberte si je v solené nebo nesolené variantě od značky Allnature nebo se nechte rozmazlit lahodným pistáciovým krémem od NATU.
Pistácie a těhotenství
Pistácie obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, které oceníte i v těhotenství. Doporučená dávka je jedna hrst denně (podobně jako u jiných ořechů). Dejte si však pozor na to, aby byly pistácie čerstvé a se světlou fialovohnědou slupkou, jen taková barva zajišťuje jejich dokonalou kvalitu. Vybírejte zejména ty nesolené, ty jsou pro nastávající maminky vhodnější. Dopřejte si ke svačině například pražené loupané pistácie v praktickém balení.