Úvod
Egyptský černý kmín (Nigella sativala) je u nás znám jako černucha setá. Pochází z jihozápadní Asie a pro své vlastnosti je ceněn již víc než 2000 let. Je využíván jako podpůrný prostředek při mnoha onemocněních. V hrobě faraona Tutanchamona našli archeologové lahvičku s olejem z černého kmínu jako jednu z nezbytných věcí, která ho měla provázet v posmrtném životě. Královna Nefertiti prý používala černý olej k posílení nehtů a pro lesk vlasů.
Egyptský neboli černý kmín se uplatňuje v kuchyni jako koření a z čerstvých semen se za studena lisuje olej. Semena obsahují asi 84 % nenasycených mastných kyselin, na tuky cenných látek, jako jsou steroly a vitamin E, stejně jako esenciální olej. Dále jsou bohatá na vitaminy A, B2, B3, B6, D, E, F, H, kyselinu listovou, kyselinu pantothenovou, Omega 3 a jiné minerály, proto se řadí k vysoce kvalitním potravinovým doplňkům.
Vitamin E je důležitý při oxidační ochraně buněk. Kyselina listová pomáhá udržovat vyvážený imunitní systém a přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Biotin, též vitamin H je podstatný pro růst vlasů a dobrý stav kůže a sliznice.
Složení:
Každá tobolka obsahuje 500 mg čistého oleje z egyptského kmínu, 10 UI přírodního vitamínu E, 6 mg kyseliny pantotenové a 100 mikrogramů biotinu kyseliny listové.
Jak se Sanct Bernhard Egyptský kmín užívá:
2 kapsle užívejte 3krát denně.
Upozornění:
Nepřekračujte doporučené dávkování. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Ukládejte mimo dosah dětí.