Úvod
Milota plod ostropestřce mariánského je známý svými blahodárnými účinky na zažívání a trávení. Tato bylinka pochází původně z Asie a Kanárských ostrovů, u nás se vyskytuje spíše v zdomácnělé podobě. Má charakteristickou nahořklou chuť a obsahuje cenné látky jako jsou silymarin, silybin, silydianin a silycristin, spolu s biogenními aminy, aminokyselinami a nenasycenými mastnými kyselinami. Díky těmto složkám patří mezi tradičně využívané rostliny.
Hlavní vlastnosti ostropestřece:
- přispívá k normální funkci jater a normálnímu trávení, pročištění
- udržuje normální hladinu cukru v krvi
- podporuje přirozenou obranyschopnost
- působí jako antioxidant
- napomáhá normální činnosti srdce
Složení
Cardui marianae fructus.
Použití
1 sáček vložit do 0,2 l vařící vody, vařit 2 minuty. vylouhovat 20 minut. Popíjet 2-3 dávky denně. Skladovat v suchu při teplotě do 25 °C. Uchovávejte mimo dosah dětí! Výrobek nenahrazuje pestrou stravu.