Sucho v ústech – příčiny a pomoc

19. 10. 2023 · 4 minuty čtení

Sucho v ústech je často způsobeno dehydratací organismu, zvýšenou konzumací alkoholu či kofeinu. Může však být i příznakem závažnějších onemocnění či nežádoucím účinkem některých léčiv. Jedná se o mnohdy přehlížený a podceňovaný problém. Co způsobuje sucho v ústech a jak se s tímto problémem vypořádat, se dozvíte v následujícím článku.

Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Sucho v ústech – příčiny a pomoc

Co je to xerostomie?

Sucho v ústech, neboli xerostomie je pocit suchosti v dutině ústní, který je způsobený nedostatečným množstvím slin. Nedostatek je zapříčiněný buď sníženou, nebo dokonce zcela chybějící produkcí slin.

Související kategorie produktů:

Jaké jsou příčiny sucha v ústech?

Na tvorbu slin mohou mít negativní vliv různá přidružená onemocnění, jako jsou například:

  • diabetes mellitus (cukrovka)
  • Sjögrenův syndrom
  • onkologická onemocnění
  • záněty v dutině ústní 
  • sarkoidóza slinných žláz
  • hepatitida typu C

Další příčinou může být užívání některých léčiv. Mezi léčiva způsobující sucho v ústech se řadí: anticholinergika (atropin), antihypertenziva (metoprolol), antidepresiva (mirtazapin), inhibitory protonové pumpy (omeprazol), hypnotika (zolpidem) či antihistaminika (cetirizin).

V neposlední řadě mohou sucho v ústech způsobovat také antibiotika, jejichž vlivem může docházet k redukci přirozené mikroflóry v dutině ústní. Sucho v ústech je častým nežádoucím účinkem i u léčivých přípravků obsahujících retinoidy, které se používají pro léčbu akné.

Sucho v ústech a životospráva

Xerostomii může způsobovat také špatná životospráva, která následně vede k dehydrataci, a tím ke snížení produkce slin (například vlivem chronického alkoholismu či zvýšenou konzumací potravin s obsahem kofeinu, kouření). V některých případech pacienti pociťují sucho v ústech zejména ráno. Často je to právě kvůli již zmíněné dehydrataci, nadměrné konzumaci alkoholu nebo kofeinu či ucpanému nosu, kvůli kterému je třeba dýchat ústy. Pokud pacient pociťuje sucho v ústech zejména v noci, může to být následek užívání ústních vod s obsahem chlorhexidinu, který má při dlouhodobém užívání podobně negativní efekt na mikroflóru v ústech jako antibiotika, a neměl by se tedy užívat déle než 2–4 týdny.

Co pomáhá na sucho v ústech?

Pokud se jedná o akutní, krátce trvající problém, je pravděpodobné, že suchost v ústech je způsobena dehydratací, nadměrným požíváním alkoholu či kofeinu, onemocněním horních cest dýchacích či užíváním některých výše popsaných léčiv. Příčinou může být také stres. V takovém případě je vhodné zvýšit příjem tekutin. Pro zvýšení tvorby slin lze doporučit též pastilky či žvýkačky bez cukru, které přirozeně stimulují salivaci, nebo spreje, pastilky či zubní pasty obsahující xylitol, betain a olivový olej.

Jak se léčí xerostomie?

Léčba je závislá na faktu, zda se jedná o tzv. subjektivní xerostomii (pouze pocit pacienta, u kterého nebyla diagnostikována snížená produkce slin) či objektivní xerostomii (potvrzená dlouhodobě snížená produkce slin) a zda je zachována funkce slinných žláz. Pokud nedošlo k poškození nebo dokonce ke zničení žlázového parenchymu, například vlivem radioterapie při léčbě onkologických onemocnění, je vhodné volit léčbu zaměřující se na stimulaci tvorby slin. Léčiva stimulující produkci slin se označují jako sialogoga a patří mezi ně například alkaloid pilokarpin. Předepisuje je lékař.

Náhrada slin

Pokud slinné žlázy již nejsou schopny produkce slin, je nutné přistoupit k náhradě slin. K nahrazení slin je možné použít zejména vodu, neslazené nápoje a čaje či mléko, které se svým složením nejvíce přibližuje slině nebo gely na bázi karboxymethylcelulózy či polyvinylpirolidonu, které na sliznici vytváří viskózní, zvlhčující povlak.

Xerostomie neboli sucho v ústech je důvodem pro zvýšenou péči o dutinu ústní.
Při xerostomii je třeba dbát na dentální hygienu vzhledem k vyššímu riziku zubního kazu a onemocnění dásní.

Péče o ústní dutinu

U pacientů, kteří dlouhodobě trpí xerostomií, je žádoucí zvýšená stomatologická péče, neboť sucho v ústech vede ke zvýšené tendenci vzniku různých chorob v dutině ústní a také zubních kazů. Pozitivní vliv může mít užívání speciálních probiotik určených pro obnovu přirozené mikroflóry v ústech.

Kdy k lékaři?

Pokud vás suchost v ústech trápí delší dobu a z neznámých důvodů, je vhodné navštívit lékaře, neboť se může jednat o příznak závažnějšího onemocnění.

 


Články k tématu Sucho v ústech – příčiny a pomoc

O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád trávím čas s přáteli.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád...
Číst více od autora