Seznam věcí do porodnice

30. 11. 1899 · 6 minut čtení

Vše potřebné a nic zbytečného na první dny po porodu, pro vás a pro vaše miminko. Připravili jsme pro vás přehledný seznam, díky kterému se sbalíte chytře, snadno a rychle. 
Předpokládáme, že většinu věcí již doma máte. Jde především o vaše osobní věci, a ačkoliv je logické, že je potřebujete, snadno se na ně při vší nervozitě z porodu zapomene.



Co si sbalíte doma:

Opravdu velké bavlněné kalhotky nebo jednorázové prádlo z drogerie či lékárny. Volte vždy maximálně prodyšnou variantu, která vás nebude škrtit.

Pohodlnou noční košili s rozepínacím dekoltem, abyste mohla snadno kojit. Většina českých porodnic vám noční košili zapůjčí a můžete ji podle potřeby měnit. Zjistěte si předem, zda je tomu tak i v porodnici, kde budete rodit.

Kojicí podprsenka je nezbytná a budete ji potřebovat ještě celé následující měsíce. Investujte do kvalitního materiálu a střihu, který vám bude dobře sedět. Pořiďte si nejméně dvě.

Ponožky a přezůvky, ideálně omyvatelné pantofle. Pokud jste zvyklá, vezměte si také žabky do sprchy.

Župan a dva ručníky, jeden menší na ruce a obličej a osušku na otření po koupeli.


Věci běžné hygienické rutiny – kartáček a pastu na zuby, případně ústní vodu a mezizubní kartáčky, hřeben, gumičky do vlasů, pleťové krémy, tělové krémy, sprchový gel a šampon a deodorant. Parfém raději nechte doma, mohl by miminko dráždit. 

Krém/olej proti striím, protože první dny po porodu se vaše bříško rychle smršťuje a pleť potřebuje oporu, aby nedošlo k rozvoji nepříjemných strií.

Peněženku, klíče, těhotenský průkaz a kartičku zdravotní pojišťovny, telefon a nabíječku.

Porodní plán a tipy, jak ho sestavit, najdete zde.

Můžete si s sebou vzít i knížku, časopis nebo počítač. Ale maminky obvykle volný čas, kdy miminko spinká, tráví rovněž spánkem. Po porodu je třeba načerpat hodně síly a dopřát tělu čas pro regeneraci.

Pokud pravidelně užíváte nějaké léky, vezměte si je s sebou v dostatečném množství a ihned při příjmu do porodnice je hlaste ošetřujícímu lékaři.


Nákupní seznam

Seznam věcí, který budete potřebovat vy i vaše miminko po příchodu na svět, je delší, ale buďte bez obav. Celý jej můžete pořídit například v e-shopu lékáren Dr. Max a nechat si ho dovézt domů. S Kartou výhod Dr. Max navíc budete mít celou řadu produktů za výhodnější cenu.

  • Antibakteriální mýdlo, protože v prvních dnech po porodu je opravdu nutné přísně dodržovat hygienické zásady.

  • Porodnické vložky si nepleťte s běžnými menstruačními vložkami. Jsou silné a tvoří je pouze gáza a výplňový vatový materiál. To proto, aby byly dokonale prodyšné a minimalizovaly riziko zapaření a infekce. Budete jich potřebovat hodně, proto se nelekejte velkorysého balení.

  • Prsní vložky jsou kulaté vložky do podprsenky, které zabrání protečení mateřského mléka.

  • Bepanthen je mast, kterou využijete jako prevenci vzniku bolestivých prasklin na bradavkách po kojení a rovněž ji při každém přebalování namažte na zadeček miminka jako prevenci před opruzeninami.

  • Mast proti opruzeninám mějte s sebou v případě, že se opruzeniny přece jenom objeví.

  • Fenistil Roll-on se vám bude hodit, pokud se dítěti po narození objeví vyrážka, což bývá poměrně běžná reakce.

  • Čistý líh je prostředek k ošetření pupíku po odpadnutí pupeční šňůry. Je dobře možné, že jej budete potřebovat až doma.

  • Přebalovací podložky, vlhčené ubrousky a pleny č. 1, číslování na plenách značí velikost.

  • Mycí mléko pro novorozence a dětský olej nebo krém. První koupání na porodním sále zajistí lékařský personál, po zhruba dvou dnech už budete miminko koupat samy. Volte co nejkvalitnější a nejšetrnější péči o dětskou pokožku.

Většinu z výše uvedených věcí budete během prvního roku věku dítěte potřebovat téměř s jistotou, jejich nákup tak nebude ztracenou investicí. Existují samozřejmě další přípravky a příslušenství, které se vám mohou hodit, ale předem není jisté, zda je budete potřebovat. Dokoupíte si je později. 
Pokud během pobytu v porodnici začnete cokoli postrádat, nestyďte se požádat o pomoc zdravotnický personál, partnera nebo členy vaší rodiny, kteří se na miminko přijdou podívat. Je v jejich zájmu, abyste z porodnice všichni odešli v perfektním zdravotním stavu a spokojení.

Články k tématu Seznam věcí do porodnice