Proč používat SPF na obličej každý den? Jen při opalování nestačí

27. 2. 2024 · 5 minut čtení

Chránit svou pleť před UV zářením je důležité důležité po celý rok, bez ohledu na to, zda je slunečno nebo zataženo. Pojďte se s námi podívat na to, proč kosmetické přípravky s SPF zařadit do denní rutiny, jak vysoký ochranný faktor by měl pleťový krém mít a na co při jeho aplikaci nezapomenout.

Simona Nosálová
Simona Nosálová
Proč používat SPF na obličej každý den? Jen při opalování nestačí

Co to je SPF?

SPF neboli Sun Protection Factor je ukazatel, který měří úroveň ochrany pleti před UVB paprsky. Tento faktor je klíčový pro péči o pleť, neboť sluneční záření, je hlavním viníkem předčasného stárnutí pleti, vzniku vrásek a pigmentových skvrn. Použití krému s SPF může tak znatelně snížit tyto negativní dopady, zpomalit stárnutí pleti a přispět k její dlouhodobé ochraně – je však potřeba jej používat pravidelně, a ne pouze při opalování.

Související kategorie produktů:

Co znamená UVA a UVB?

Sluneční záření se skládá z různých typů paprsků, z nichž UVA a UVB jsou pro nás nejvýznamnější. UVA paprsky pronikají hluboko do pokožky a podílí se na stárnutí a poškození pleti. Paprsky UVB jsou zodpovědné za opálení pokožky a mohou způsobit její nepříjemné spálení. Ochrana před oběma typy paprsků je nezbytná pro udržení zdravě vypadající a mladistvé pleti.

Co znamená SPF?
Číslo SPF označuje, kolikrát déle může člověk zůstat na slunci bez spálení oproti slunění bez ochrany.

Rozdělení SPF

Lámete si hlavu nad tím, co určuje číslo vedle SPF? SPF číslo určuje, jak dlouho můžete zůstat na slunci bez spálení, oproti tomu, jak dlouho by to trvalo bez ochrany. Například SPF 15 nabízí 15x více ochrany než bez použití krému, což znamená, že pokud by vás obvykle spálilo slunce za 10 minut, s krémem SPF 15 to bude až po 150 minutách. Je důležité si uvědomit, že žádný SPF krém neblokuje 100 % UVB paprsků, a proto je důležité krém pravidelně obnovovat.

Jaké SPF bych měl používat?


Doporučuje se používat krém s SPF 30 nebo vyšším pro každodenní použití, osobně bych však doporučovala pořídit přípravky s SPF 50. Toto číslo poskytuje dostatečnou ochranu pro většinu aktivit venku a zahrnuje i ochranu před UVA paprsky. SPF 50 používejte zejména během letních měsíců nebo na dovolené u moře, avšak na obličej jej používejte celoročně.

Skvělým pomocníkem vám bude APIVITA Bee Sun Safe Hydra Fresh SPF50 pleťový gelový krém, který je určen přímo na obličej. Můžete jej tak používat jak během opalování na dovolené, tak i kdykoliv během dne, a to i pod make-up.

Nejčastější dotazy k SPF

Proč nestačí používat SPF krém na obličej pouze v létě?
Jak často bych měl krém s SPF nanášet během dovolené?
Jak používat SPF při plavání?
Jaké použít SPF u dětí?

Skinexpert BY DR.MAX SOLAR Sun Cream Kids SPF50+ poskytuje vysokou ochranu před slunečním zářením. Kombinace fotostabilních UV filtrů pro ochranu před UVA a UVB zářením pomáhá spolu s látkami poskytujícími voděodolnost chránit pokožku dětí i v těch nejnáročnějších podmínkách. Přípravky od značky skinexpert mohou používat i ty nejmenší děti.

Další skvělou volbou pro vaše ratolesti budou zcela jistě i Uriage Bariésun Minerální opalovací krém SPF50+, který byl speciálně vyvinut pro potřeby intolerantní pleti a poskytuje velmi vysokou ochranu před slunečními paprsky.

Používání SPF by mělo být základním kamenem každodenní péče o pleť. Chrání vás nejen před spálením pokožky, ale přispívá k celkovému zdraví a vzhledu pleti. Vybírejte proto krém s SPF pečlivě, s ohledem na svůj typ pleti a nezapomínejte na pravidelnou aplikaci. Tímto způsobem si zajistíte nejen krásnou, ale i zdravě vypadající pleť na dlouhá léta.

O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na témata zahrnující péči o pleť a tělo, dermokosmetiku a dekorativní kosmetiku. Věřím totiž, že vnitřní zdraví a krása úzce souvisí s krásou vnější.
Číst více od autora
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na...
Číst více od autora