Pět kroků pro váš úsměv na celý život

10. 3. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 6 minut čtení

Péči o ústní dutinu by si děti měly osvojit již v ranném dětství podobně jako třeba zdravé stravovací návyky. Abyste své potomky mohli všechna pravidla péče o zuby a dásně naučit, musíte je sami dobře znát. Jen tak budete dobrým vzorem. Ústní hygienu lze rozdělit do pěti základních kroků. Znáte je všechny a postupujete vždy správně? Dozvíte se v našem článku.


Pět kroků pro zdravé zuby na celý život.
První návštěvu dítěte u zubního lékaře je ideální uskutečnit do prvních narozenin.

1. Navštěvujte pravidelně zubního lékaře a dentální hygienistku

Každých šest měsíců si nechte odborně zkontrolovat chrup. Váš zubní lékař při preventivním vyšetření ověří, jestli si správně čistíte zuby, poradí, jak zlepšit ústní hygienu, včas odhalí případné problémy, poskytne vhodné individuální ošetření. Vhodná je také návštěva dentální hygienistky, která podle stavu vašeho chrupu doporučí frekvenci návštěv.

2. Dvakrát denně si čistěte zuby kartáčkem a zubní pastou s fluoridy

Fluoridy v zubní pastě pomáhají chránit chrup před kazem, který vzniká následkem působení bakterií zubního plaku. Po každém jídle v ústech dojde ke snížení pH (zvýšení kyselosti), což přispívá k narušení zubní skloviny a její demineralizaci. Je proto důležité nezapomínat na pravidelnou ústní hygienu a zejména po večerním čištění zubů se vyhnout další konzumaci jídla či nápojů s obsahem cukru. Zároveň nezapomínejte svůj zubní kartáček měnit alespoň jednou za 3 měsíce nebo po prodělaném infekčním onemocnění. Nejlepším způsobem, jak se zbavit plaku, je používat jemný zubní kartáček s malou hlavou a vysokým počtem vláken. Vhodnou a stále populárnější alternativou k mechanickému čištění jsou elektrické zubní kartáčky.


Čištění jazyka pro lepší dech

Nezapomínejte také na čištění jazyka, které dodává čištění zcela nový rozměr. Nejen že se zbavíte bakterií, ale zároveň dosáhnete výrazného pocitu svěžesti. Jazyk můžete očistit speciální škrabkou na jazyk (existuje i jako nástavec na elektrický kartáček). Možná vás napadlo, zda jazyk nestačí vyčistit běžným zubním kartáčkem? Tento postup se ovšem nedoporučuje. Nejenom že jazyk kartáčkem nevyčistíte správně, ale může se vám i stát, že hrubé štětinky kartáčku váš jazyk poškodí. Některé kartáčky mají ze své zadní strany stěrky na jazyk, v tomto případě tuto stranu předmětu k čištění používat můžete. I když škrabka zní z podstaty svého názvu pro někoho méně lákavě, je pro tento účel vyrobena a to je důvod, proč vašemu jazyku zaručeně neublíží. Pamatujte si, že po každém čištění je třeba škrabku dokonale umýt. 

Postup čištění není nijak složitý. Jazyk je ideální přejíždět táhlými pohyby odzadu dopředu. Pokaždé, když se dostanete ke špičce jazyka, opláchněte škrabku vodou. Postupujte takto až do chvíle, dokud nebude váš jazyk čistý. Nejvíce bakterií se koncentruje na konci jazyka, a tak je přímo nutné dostat se škrabkou až úplně dozadu. V případě, že vám škrabka způsobuje dávicí reflex, vyměňte ji za jinou či kupte kovovou škrabku. Ta vám udrží jazyk dole a zvládnete s ní pracovat. Kovový povrch je současně lépe omyvatelný a lze ho vyčistit i horkou vodou. V případě plastové škrabky volte kvalitní nástroj z odolného plastu. 





3. Pravidelně používejte mezizubní čisticí pomůcky

Mezizubní čisticí pomůcky, mezizubní kartáčky a dentální nitě či pásky, umožňují mechanické čištění povrchu zubů nedostupných pro zubní kartáček. Výběr vhodné pomůcky a nácvik správného způsobu používání je vhodné konzultovat se zubním lékařem nebo dentální hygienistkou.

Jak používat mezizubní kartáček?

Mezizubní kartáček stačí používat jednou denně, a to večer po čištění zubů. Pokud s čištěním mezizubními kartáčky teprve začínáte, je nejlepší si pořídit startovací sadu, která obsahuje více velikostí kartáčků. Je také možné velikosti kartáčků kombinovat podle velikosti mezizubních prostorů v různých místech úst. Kartáček by měl přesně vyplnit mezizubní prostor. Mezizubní kartáček vsouváme do prostoru mezi zuby pod úhlem 45 stupňů, poté lehkým tahem protáhneme kartáček dovnitř a ven. Opakujeme u všech mezizubních prostor.

Jak používat dentální nit?         

Dentální nit dokonale dočistí prostor okolo zubu i pod dásní, kam ani mezizubní kartáček nedosáhne. Pro velmi těsné mezizubní prostory je vhodnější používání mezizubní pásky. Snadnější zavedení do mezizubního prostoru umožňují voskované dentální nitě, které však čistí o něco méně efektivně. Nit jemně zaveďte do mezizubního prostoru a jemným stíravým pohybem nahoru a dolů čistěte celou korunku. Pro čištění dalšího zubu odviňte další kus nitě.





     4. Ústní hygienu doplňte účinnou antibakteriální ústní vodou

    Povrch zubů tvoří pouze 20-25 % povrchu celé ústní dutiny, zbylých 75-80 % tvoří povrchy sliznic, které nejsou přístupné nebo vhodné pro mechanické čištění. Účinná antibakteriální ústní voda očistí slizniční povrchy a zároveň z povrchu zubů odstraní zbytky zubního plaku po mechanickém čištění.

    Jak dlouho používat ústní vodu?

    Běžné kosmetické ústní vody lze užívat každý den  po čištění zubů nebo jen pro osvěžení. Speciální terapeutické ústní vody určené např. pro péči při zánětech dásní nebo parodontóze (zpravidla s obsahem látky chlorhexidin) mohou být určeny pouze ke krátkodobému užívání. Při nákupu terapeutické ústní vody pečlivě čtěte návod k použití.

    5. Žvýkačka bez cukru po každém jídle

    Pokud nemáte možnost vyčistit si po jídle zuby, žvýkejte žvýkačku bez cukru. Žvýkání zvyšuje produkci slin, což pomáhá neutralizovat kyseliny, které napadají zuby. Sliny obsahují vápník a další látky, které pomáhají posilovat zubní sklovinu.


    Pět kroků pro zdraví ústní dutiny.
    Zdraví zubů můžete ovlivnit nejen správným čištěním, ale i tím, co jíte a pijete.

    Vhodné potraviny pro zdravé zuby

    Klíčovým prvkem pro zdravé a silné zuby (a kosti) je vápník. Denní příjem vápníku by měl být kolem 1000-1500 mg. Nejkvalitnějším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, dále listová zelenina, hnědá rýže, pomeranče nebo fazole. Vápník můžete dodávat i ve formě doplňku stravy. Pro správné ukládání vápníku je nepostradatelný vitamin D, kterého je nejvíce v rybím tuku, mase a vejcích.

    Vhodnou potravinou pro zdravé zuby je veškerá křupavá čerstvá zelenina, která nejenže obsahuje vitaminy, ale také při kousání mechanicky zuby čistí (mrkev, kedlubna, ředkvičky apod.) Maso, ryby, drůbež nebo tofu obsahují fosfor, který je vedle vápníku druhým nejdůležitějším prvkem pro tvrdé zubní tkáně.

    Naopak nevhodné jsou potraviny s obsahem cukru, cukrovinky (zvláště lepivé jako třeba karamely) a pochopitelně slazené nebo přirozeně sladké nápoje. Pozor na kyselé potraviny, ty dočasně změkčují zubní sklovinu, takže po jejich konzumaci počkejte s čištěním zubů alespoň 30 minut, abyste kartáčkem nenarušili sklovinu. Zdraví ústní dutiny neprospívá alkohol a kouření.


    Související kategorie produktů



    Články k tématu Pět kroků pro váš úsměv na celý život

    • Afty – příčiny a léčba

      Afty – příčiny a léčba

      · 6 minut čtení
      Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
    • Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

      Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

      · 4 minuty čtení
      Z péče o zuby se v posledních letech stalo velmi důležité téma. Rostoucí zájem lidí o zdravý chrup se odrazil také v rozmachu elektrických zubních kartáčků. Představíme vám rozdíly mezi různými typy a poradíme, co byste měli při výběru elektrického kartáčku zohlednit.
    • Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

      Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

      · 7 minut čtení
      Cítili jste někdy bolest nebo nepohodlí po kousnutí zmrzliny či horké kávě? Citlivé zuby představují bolestivý stav, který se projevuje jako krátká, ostře vystřelující bolest mírné až silné intenzity. Podrobnosti o problému citlivých zubů přinášíme v našem článku.
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora