Motání hlavy – příznaky a příčiny

7. 8. 2024 · 3 minuty čtení

Každému z nás se už nejspíše někdy přihodilo, že se mu zamotala hlava. Motání hlavy či závrať bývají popisovány jako narušená prostorová orientace. Pokud k motání dochází často nebo je tento stav spojen s dalšími varovnými příznaky, je vhodné navštívit lékaře. Co se vlastně při motání hlavy děje, jaké má příčiny a jak mu předcházet?

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Motání hlavy – příznaky a příčiny

Co to je motání hlavy?

Motání hlavy je nepříjemný pocit rotace, který bývá spojený se ztrátou rovnováhy, pocity nejistoty v prostoru a nutkáním na zvracení. Těchto motavých epizod obvykle přibývá s věkem a vyskytují se kdykoli během dne. Někteří lidé mají pocit, že se svět kolem nich točí, jiní mají pocit, že se jim země pod nohama přesouvá nebo jako by jeli ve výtahu nahoru a dolů. Smysl pro prostorovou orientaci tedy nefunguje správně.

Co nefunguje správně v našem těle, pokud se nám motá hlava?
Nejdůležitějším senzorickým orgánem, který mozek informuje o pohybech hlavy a těla, je rovnovážné ústrojí vnitřního ucha. Dalším informátorem jsou oči a svaly, které také vysílají informace o poloze. Mozek všechny tyto informace zpracovává a koordinuje. Dysfunkce rovnovážného systému může způsobit motání hlavy, problémy s rovnováhou a také mimovolné pohyby očí.

Příznaky motání hlavy

Akutní případy motání hlavy mohou být provázeny pocením, bušením srdce nebo nevolností, což může vést až ke zvracení. Pokud zavřete oči, motání hlavy přetrvává, případně se ještě zhorší. Dochází ke ztrátě pocitu jistoty a bezpečí. Jestliže rychle pohnete hlavou nebo tělem, intenzita motání se může zvýšit.

Rychlý předklon může vyvolat motání hlavy.
Častým spouštěčem nepříjemné pocitu motání hlavy bývají prudké změny poloh při předklonu či vstávání.

Příčiny motání hlavy

Příčin motání hlavy existuje několik, od těch banálních až po ty, co se nevyplácí podceňovat. Mezi nejčastější příčiny patří dehydratace, strach z výšek, nachlazení či jiná infekce, vysoký nebo nízký krevní tlak, blokace krční páteře, úzkost, poruchy rovnovážného ústrojí, anémie, únava, nedostatek vitaminů a minerálů (vitamin B, železo, hořčík…), deprese, zvýšená konzumace alkoholu, kávy či nikotinu.

BPPV (Benigní paroxysmální polohové vertigo)
Motání hlavy od krční páteře
Dlouhodobé motání hlavy
Jestliže je motání hlavy dlouhodobé a pravidelné, může se jednat o závažný problém, který souvisí například s cukrovkou, roztroušenou sklerózou, cévní malformací, srdeční arytmií, nádory či mrtvicí.

Diagnostika a léčba při motání hlavy

Motání hlavy může být příznakem mnoha různých onemocnění. Aby mohl lékař správně určit, kde je původ obtíží, položí pacientovi několik důležitých otázek. Například kdy k motání dochází, co ho způsobuje, jak dlouho trvá, jak často se objevuje, jakými potížemi je motání doprovázeno, jestli se vyskytuje pravidelně při určitých činnostech nebo pohybech apod. Ke stanovení diagnózy dále pomáhá klinické vyšetření nystagmu (mimovolního, rychlého, rytmického pohybu očí). Léčba se poté odvíjí od příčiny problému.

 

Kdy je vhodná návštěva lékaře?
S lékařem byste se měli poradit, pokud se motání hlavy objevuje každých pár dnů nebo vás trápí každodenní motání hlavy, motání je doprovázeno problémy s řečí nebo viděním, náhlou slabostí, silnou bolestí hlavy, pokud trvá déle než pár minut či dokonce hodin nebo jestliže dochází k poruchám sluchu.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Nedílnou součástí mých zájmů jsou také dětská témata a veterinární farmacie. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z veřejného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, relaxuji u pečení dortů a při procházkách do přírody.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím...
Číst více od autora