Léky v těhotenství? Konečně jasno.

1. 8. 2019 · 3 minuty čtení
Pro každou nastávající maminku je ideální, když je v průběhu těhotenství zcela zdravá. Těhotenství ale trvá devět měsíců, což je období příliš dlouhé na to, aby se vždy 100 % podařilo vyhnout se všem neduhům a bolestem. Jak je to ale s léky?

Lze si v těhotenství vzít lék proti rýmě, horečce nebo bolesti zad? A co antibiotika v těhotenství? Chcete-li si v těchto otázkách udělat jasno, máme pro vás skvělého pomocníka. Jmenuje se Průvodce léky v těhotenství a je to praktická vzdělávací publikace od týmu odborníků z lékáren Dr. Max

Léky v těhotenství ano, či ne?

Otázka léků v těhotenství je jedním z nejběžnějších problémů, s nímž se naši lékárníci v praxi setkávají. Proto jsme pro nastávají maminky sestavili průvodce těhotenstvím, který se však od běžných knih pro těhotné liší tím, že kromě základních informací pro těhotné obsahuje i rozsáhlou část věnovanou zdravotním obtížím v těhotenství, doplněnou o seznam vhodných a nevhodných volně prodejných léčiv. Seznam léků je uspořádán do přehledné tabulky s piktogramy. Dozvíte se, od kterého trimestru lék můžete užívat, zda je nutné konzultovat před užitím lékaře apod.

Těhotenství

Zdravotní obtíže nebo jídelníček v těhotenství

Kromě základních informací o průběhu těhotenství a porodu se z knížky např. dozvíte, co dělat při pálení žáhy, nevolnosti, průjmu nebo zácpě, nachlazení, chřipce, bolesti v krku, bolestech břicha nebo křečových žilách. Věnujeme se také typicky gynekologickým obtížím, jako je výtok v těhotenství. Dozvíte se, zda si při bolesti hlavy v těhotenství můžete vzít ibalgin nebo paralen, či zda je třeba bát se užívání antibiotik.

V publikaci se samozřejmě věnujeme i výživě v těhotenství. Ujasníte si, jak je to s vitamíny, proč je v těhotenství důležitá kyselina listová a proč lékaři doporučují některým maminkám užívat hořčík.

Těhotná a krásná

A protože víme, že pro každou ženu je důležité také vypadat dobře (nehledě na to, zda je těhotná či nikoliv), připojili jsme i kapitolu s názvem Krása v těhotenství. V té najdete rady, které se týkají péče o zevnějšek, tedy vlasy a pokožku, které mohou v těhotenství pořádně pozlobit.

Nastávajícím maminkám radí ti nejlepší odborníci

Publikaci Průvodce léky v těhotenství jsme si samozřejmě netroufli připravit bez pomoci těch nejlepších profesionálů z oblasti gynekologie a porodnictví na přípravě knížky s námi spolupracovali autoři z Ústavu pro péči o matku a dítě, tedy proslulé porodnice v pražském Podolí.

Sečteno a podtrženo, knížka Průvodce léky v těhotenství od odborníků z lékáren Dr. Max je vhodnou vzdělávací pomůckou (anebo milým dárkem) pro každou nastávající maminku, která chce o zdraví během tohoto neobyčejného období vědět vše potřebné, a navíc informace čerpat z důvěryhodného zdroje.