Jak vybrat tyčový vysavač?

4. 7. 2024 · 5 minut čtení

Tyčová konstrukce není u vysavače nic nového, používaly je už naše babičky. Pokud nicméně zvažujete jeho koupi, možná váháte, který konkrétní z desítek dostupných modelů zvolit. V dnešním článku si představíme druhy tyčových vysavačů i parametry, jež byste měli zohlednit při výběru.

Jak vybrat tyčový vysavač?

Jaký tyčový vysavač byste měli vybrat?

Ještě než se dostaneme k technickým specifikacím a funkcím, měli byste se rozhodnout, jak a kde chcete tyčový vysavač využívat. Pokud bude vaším hlavním domácím vysavačem, musí pochopitelně splňovat náročnější požadavky, být výkonnější či praktičtější.

Mnoho domácností ale pořizuje tyčový vysavač jako vysavač druhý. K pravidelnému úklidu využívají velký model, zatímco tyčový (ideálně s odnímatelnou ruční jednotkou) poslouží k rychlému vysátí něčeho vysypaného nebo ke spěšnému vyluxování chodby těsně před tím, než přijde návštěva.

Související kategorie produktů:

Jak s výběrem začít?
Jako obvykle doporučujeme, abyste se na začátku výběru podívali na nejlepší modely. Poslouží jako inspirace, jaké všechny funkce existují a stojí za zvážení. Pokud ale opravdu hledáte jen „druhý vysavač“ nebo pořizujete tyčový model například na chalupu, klidně se poté přesuňte k dostupnějším modelům – mnoha uživatelům postačí.

Základní rozdělení tyčových vysavačů

Nejběžnější typ tyčového vysavače je bezdrátový (bateriový) a bezsáčkový. Existují nicméně i modely s přívodní šňůrou, jejichž výhodou je neomezená doba provozu a nevýhodou akční rádius. Na trhu rovněž najdete modely s filtrací pomocí výměnných sáčků.

Zajímavější je rozdělení na základě konstrukce. Některé vysavače v jednom těle skrývají dva a více přístrojů. Budeme jim věnovat následující podkapitolu.

Tyčové vysavače 2 v 1

Základní funkcí tyčového vysavače je vysávat podlahu jedním dlouhým, tyčovým tělem, které držíte v ruce. Rozhodně ale můžeme doporučit konstrukci 2 v 1 (nebo 3 v 1 či 4 v 1). Takový vysavač má vyjímatelnou ruční jednotku, pomocí které můžete vyluxovat například drobky na stole nebo cokoli jiného, co by se se standardní tyčovou konstrukcí vysávalo neprakticky (natož velkým vysavačem). Některé vysavače přidávají ještě další funkce, jako je mopování. Podlahu tak můžete nejdřív zbavit nečistot a prachu a poté ji vyleštit mopovacím nástavcem. Další příslušenství může zahrnovat nástavec na čalounění nebo na zvířecí chlupy, případně takové vychytávky, jako je dezinfekční UV lampa.

Tip pro alergiky
Pokud jste alergik či astmatik, vyplatí se vám vybrat tyčový vysavač s výkonnou UV–C lampou a horkých vzduchem, které účinně odstraní bakterie, alergeny i roztoče.

Příslušenství k tyčovému vysavači

Tyčové vysavače bývají relativně jednoduchá zařízení, která dobře plní svůj účel a nezaberou příliš mnoho místa. Je běžné, že balení obsahuje jen nabíječku (či nabíjecí stojánek). Přesto můžete narazit na užitečné doplňky; hlavně u lepších modelů, které mají posloužit jako hlavní (jediný) vysavač v domácnosti. V první řadě jde o různé nástavce; například speciální kartáče na čalounění apod. Dále může jít o unikátní výbavu, jako jsou kupříkladu automatické vysýpací stanice. Do těch vysavač zavěsíte a ony vysají nečistoty z jeho nádobky do vlastního, většího zásobníku a vy musíte nádobku vysavače méně často vyprazdňovat. Rozhodně ale nejde o „standardní“ výbavu.

Nádoba na prach
Větší nádobka na prach je lákavá, ale z hygienických důvodů doporučujeme tak jako tak vysypávat odpad po každém vysávání.
Tyčový vysavač si dokáže poradit i se zvířecími chlupy.
Majitelé domácích mazlíčků ocení u tyčového vysavače speciální kartáč na zvířecí chlupy.

Parametry při výběru tyčového vysavače

Už jste se rozhodli, jestli chcete tyčový vysavač používat jako hlavní, nebo druhý vysavač? Víte, zda chcete odnímatelnou ruční jednotku či další funkce, jako je mopování? Nyní se tedy můžeme zaměřit na jednotlivé parametry.

Kabel vs. baterie
Sací výkon
Filtrace
Sběrná nádoba
Hlučnost
Rozměry, hmotnost
Design
Další funkce

Doufáme, že jsme vám pomohli při rozhodování, který tyčový vysavač je pro vás ten pravý. Podívejte se na naši kompletní nabídku. Nabízíme modely určené k příležitostnému luxování i k důkladnému úklidu celé domácnosti.