Dehydratace – příznaky a první pomoc

16. 7. 2024 · 5 minut čtení

Voda, nepostradatelná součást lidského těla, tvoří u dospělého člověka 50–70 % tělesné hmotnosti, u kojenců je to 75–80 %. Dostatečný příjem tekutin by měl být běžnou součástí života, při dlouhodobé dehydrataci organismus strádá a lze očekávat zdravotní problémy. Přečtěte si o nedostatku hydratace více.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Dehydratace – příznaky a první pomoc

Co to je dehydratace?

Dehydratace, neboli nadměrná ztráta vody z organismu, nastává v okamžiku, kdy tělo přichází o více tekutin, než přijímá. Voda s sebou do organismu přináší minerální látky a další důležité prvky. Je nápomocna trávení, termoregulaci, je nepostradatelným článkem k fungování tělesných orgánů, vyplavuje z těla škodlivé látky. Při jejím nedostatku nemůže organismus správně fungovat.

Do skupiny lidí, u nichž hrozí vyšší riziko vzniku dehydratace, patří starší lidé (s věkem ztrácejí pocit žízně, dostatečně nepijí), kojenci a malé děti (vyšší pravděpodobnost průjmu nebo zvracení), lidé s chronickým onemocněním způsobující častější močení nebo pocení (např. diabetes mellitus, cystická fibróza), lidé užívající léky způsobující vydatnější močení nebo pocení nebo lidé pracující venku v horkém počasí.

Související kategorie produktů:

Příznaky dehydratace

Příznaky dehydratace jsou zpočátku velmi nenápadné. Nedostatek tekutin poznáme pocitem žízně (u starších osob tento varovný signál často chybí) a tmavě zbarvenou močí. Mezi další příznaky patří sucho v ústech, lepící se rty, suché sliznice, zácpa, suchá pokožka, únava, malátnost, bolest hlavy. Pokud je dehydratace závažnějšího charakteru, objevuje se zmatenost, nízký krevní tlak, celková slabost, nevolnost, bezvědomí a šok. Dehydratace může zvýšit riziko infekce močových cest, onemocnění srdce a cév a vznik ledvinových a močových kamenů.

Příčiny dehydratace

Co může způsobit dehydrataci? Je to například pobyt v horkém prostředí, namáhavý fyzický výkon doprovázený zvýšeným pocením, zvracení, průjem, vysoká horečka, léky (například diuretika) nebo některá onemocnění, typicky cukrovka.

Dehydratace a první pomoc

V lehčích případech dehydratace stačí zvýšit příjem tekutin. Zpočátku postačí voda, později se může přidat naředěná ovocná šťáva, středně mineralizované minerálky či mírně slazený čaj. Tekutiny je vhodné podávat po menších dávkách a častěji. Pro děti existuje rehydratační roztok, který lze volně koupit v lékárnách.

Naprosto nevhodnými nápoji jsou tekutiny s obsahem kofeinu, protože působí močopudně (cola, káva), dále sladké a sycené limonády, mléko, kakao a samozřejmě alkohol. U těžších forem dehydratace se podávají nitrožilní infuze.

Dehydratace – potraviny s vysokým obsahem vody.
Zabránit dehydrataci mohou kromě nápojů i potraviny s vysokým obsahem vody, jako je meloun či okurka.

Prevence dehydratace

Aby nedošlo k dehydrataci, je nutné během dne dostatečně pít a jíst potraviny s vysokým obsahem vody. Velký obsah vody má čerstvé ovoce a zelenina. Prevence nadměrného odvodnění zahrnuje následujícími body:

  • Pozorujte svůj pitný režim, kolik tekutin vypijete, a pijte vodu po celý den. Obvykle se doporučuje vypít za den kolem 2 litrů vody.
  • Vezměte si s sebou láhev s vodou, kamkoliv jdete.
  • Při cvičení v horku a ztrátě mnoha minerálů potem jsou vhodné sportovní nápoje.
  • Nekonzumujte velké množství nápojů obsahující cukr, kofein a alkohol.
  • Denní příjem tekutin by se měl zvýšit v horkém počasí, při nemoci a sportu.

Rizika dehydratace

Dehydratace na nás může mít negativní vliv z hlediska fyzického i psychického. Při dehydrataci se zvyšuje koncentrace toxinů v krvi, což vede k oslabení imunitního systému. Nedostatek vody ovlivňuje i psychiku a emoce. Dostavují se pocity zmatenosti, nesoustředěnost, úzkosti, dochází k ovlivnění koncentrace a paměti.

Těžká dehydratace přispívá k dalším komplikacím, jako jsou úpal a vyčerpání, infekce močových cest a ledvinové kameny, selhání ledvin, záchvaty způsobené nerovnováhou elektrolytů v těle, které mohou vést ke ztrátě vědomí (hypovolemický šok).

Dehydratace v těhotenství

V těhotenství se běžně vyskytuje nevolnost a zvracení, které znemožňují příjem jakékoliv stravy a tekutin. To může vést k dehydrataci a podvýživě, v některých případech dokonce až k metabolickému rozvratu. V takovém případě je nutná hospitalizace.

Dehydratace v těhotenství může způsobit těžké komplikace včetně defektů neurální trubice, nedostatku plodové vody, vrozených a nutričních nedostatků miminka, nedostatečné tvorby mateřského mléka nebo předčasného porodu.

Dehydratace u dětí

U dehydratovaných dětí může být přítomna kromě bolesti hlavy, únavy a tmavé moči také apatie, hypotenze, bušení srdce, snížená tvorba slz i slin, oschlý jazyk, popraskané rty a hluboké dýchání.

U kojenců a batolat může dojít při dehydrataci k propadu velké fontanely pod úroveň lebeční kosti. U dětí jsou viditelné tmavé kruhy kolem očí, tzv. halonované oči (souvisí s úbytkem vody v dané oblasti).  K rychlému zhodnocení dehydratace můžeme použít metodu kožního turgoru. Po stisknutí kůže na bříšku nebo nad předloktí se bude u dehydratovaného dítěte vytvořená řasa jen pomalu vyrovnávat. Tyto příznaky jsou již známkou pokročilé dehydratace a je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc!

Kdy s dehydratací k lékaři?

V kojeneckém a batolecím věku může dojít k dehydrataci velice rychle, je vhodné situaci nepodceňovat a navštívit lékaře, neboť již v řádu hodin může jít o život ohrožující stav. Dospělý člověk by měl vyhledat lékařskou pomoc v případech, kdy nemočí déle než 12 hodin, má některý z klinických příznaků nebo opakovaně zvrací.

Co si zapamatovat o dehydrataci?

Dehydratace vzniká, pokud organismus přijímá méně vody, než vydává. Obvykle dehydratace souvisí s horkým počasím nebo s průjmy či zvracením.

Dehydratace u malých dětí je velmi závažný stav. Čím mladší dítě, tím více je dehydratací ohroženo. U dětí i dospělých je třeba dbát na dostatečný pitný režim.

Články k tématu Dehydratace – příznaky a první pomoc

O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Nedílnou součástí mých zájmů jsou také dětská témata a veterinární farmacie. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z veřejného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, relaxuji u pečení dortů a při procházkách do přírody.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím...
Číst více od autora