Šalvěj – bylinka pro zdraví celého těla
Šalvěj (lat. Salvia officinalis) patří mezi nejznámější léčivé rostliny a pro své vlastnosti je součástí mnoha farmaceutických a kosmetických přípravků. Pomůže při bolestech v krku nebo proti nadměrnému pocení. Na co všechno se ještě šalvěj používá, se dozvíte v našem článku.
Šalvěj lékařská – tradiční léčivka
Šalvěj lékařská, latinsky Salvia officinalis, je léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) a je příbuzná s rozmarýnem, bazalkou, tymiánem a oreganem. Pochází ze Středomoří, ale daří se jí i v našich podmínkách. Na pohled velmi pohledná silně aromatická bylina má polokeřovitý vzhled dosahující výšky až 70 cm. Jejím charakteristickým rysem jsou stříbřitě zelené plstnaté listy a zemitá vůně.
Šalvěj kvete od května do července. Má přímý stonek a nejčastěji fialové květy – ty jsou bohatým zdrojem pro včely. Plody jsou tvrdky (druh rozpadavého plodu, tvořeného většinou čtyřmi suchými plůdky). Při pěstování v bylinkové zahrádce dopřejte šalvěji dostatek místa, rozrůstá se velmi snadno a rychle. Má ráda slunná a suchá místa.
Šalvěj lékařská je používaná jako léčivá rostlina už od starověku. Z těchto dob si také nese rodové pojmenování Salvia podle latinského „salvare", tedy spasit nebo uzdravit. Starověké přísloví královnu bylinek, jak je často šalvěji přezdíváno, jednoznačně vypovídá o její váženosti napříč staletími. „Jak může zestárnout člověk, který má na své zahradě šalvěj?"
Co obsahuje a jak působí
Jako rostlinná droga se sbírají, suší a zpracovávají listy (Folium salviae) a nať (Herba salviae). Lékopisnou drogou je také tinktura ze šalvěje (Salviae tinctura). Takto zpracovaná šalvěj obsahuje celou řadu aktivních přírodních látek. V první řadě se jedná o silice thujon, kafr, cineol nebo borneol. Z dalších látek je šalvěj bohatá na hořčiny, třísloviny, triterpeny nebo flavonoidy. Pro silné antioxidační působení šalvěje je důležitý obsah fenolových kyselin (kyselina rozmarýnová, kyselina kávová, kyselina chlorogenová a kyselina felurová).
Jak správně sbírat a sušit šalvěj
Pokud vám šalvěj roste na zahrádce, je třeba při sběru postupovat podle určitých pravidel, aby byly zachovány všechny důležité vlastnosti této všestranné byliny. Listy se sbírají těsně před tím, než šalvěj vykvete. Musejí být naprosto suché, protože jinak by šalvěj zhnědla – proto se doporučuje sbírat listy a nať v poledne. Suší se v tenkých vrstvách ve stínu. Sušená nať by měla mít zelenou až stříbrošedou barvu, pokud při sušení zhnědne, už ji nepoužívejte.
Šalvěj a její využití v péči o zdraví
Šalvěj má protizánětlivé, baktericidní a fungicidní účinky. Působí také močopudně, spasmolyticky, expektoračně a antioxidačně. Třísloviny jsou zodpovědné za její stahující (adstringentní) účinky. Léčivý čaj ze šalvěje lze užívat vnitřně nebo zevně. Pije se při trávicích potížích, pálení žáhy a nadýmání. Šalvějový čaj se popíjí také ke zmírnění nadměrného pocení – této vlastnosti si cení zejména ženy v přechodu. Kojící maminky by měly vědět, že šalvěj snižuje produkci mateřského mléka. Zevně se šalvějový odvar používá jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny, problémech s dásněmi, zápachu z úst nebo po chirurgických zákrocích v dutině ústní včetně trhání zubů. Odvar ze šalvěje lze použít také k obkladům na rány na kůži. Rozdrcený čerstvý list zklidní a dezinfikuje místo po bodnutí hmyzem.
Adstringentní účinky šalvěje lze využít jak zevně (masážní roztoky při onemocnění dásní, pleťové vody pro mastnou pleť), tak i při vnitřním použití (např. ke zmírnění průjmu). Šalvěj obsahuje poměrně vysoké množství vitaminu K. Jedna čajová lžička obsahuje 10 % denní potřeby vitaminu K, proto je šalvěj zmiňována také v souvislosti se zdravím kostí. V neposlední řadě se šalvěj lékařská byla také testována při léčbě lehčí až středně těžké Alzheimerovy choroby. Přes slibné výsledky je v této oblasti ještě třeba dalších studií.
Šalvěj v kuchyni
Kromě účinků na zdraví je šalvěj také výborným kořením s širokým využitím. Hodí se zejména při přípravě masitých pokrmů, pasuje k tučnějším masům, ale i ke zvěřině, drůbeži nebo rybám. Výborně ochutí i zeleninu, např. pečenou kořenovou. Šalvěj v kuchyni můžete využít buď čerstvou nebo sušenou. Rozemnuté suché nebo nasekané čerstvé listy používejte stejně jako jiné běžné koření, celé snítky nebo listy můžete přidat do pekáče při pečení masa nebo do pánve s olejem při opékání brambor podobně jako rozmarýn. Šalvěj dodává pokrmům poctivou zemitou, dalo by se říci rustikální chuť. Spolu s dalšími zelenými bylinkami lze šalvěj přidat např. do bylinkového másla, do tvarohové pomazánky, salátové zálivky nebo omáčky na těstoviny.
Zajímavost: Šalvěj byla v minulosti tradičně využívána i jako spirituální a očistná bylina pro vykuřování. I dnes zájemci seženou ke koupi svazečky šalvěje určené k tomuto očistnému rituálu – zpravidla se jedná o šalvěj bílou (Salvia apiana) původem z Ameriky.
Přípravky s obsahem šalvěje lékařské
Pro její vlastnosti šalvěj lékařskou můžeme najít jako jednu z komponent mnoha farmaceutických a kosmetických přípravků. Šalvějovou nať a listy k přípravě nálevu pořídíte buď ve formě sypané, anebo ve formě nálevových sáčků (Dr. Max, Megafyt, Leros, Wolfberry).
Dále můžeme ze šalvějových produktů zmínit kloktadlo Florsalmin (léčivý přípravek), velmi oblíbený masážní roztok nebo gel na dásně Herbadent, nejrůznější bylinné zubní pasty (Parodontax), čajovou směs pro diabetiky Diabetan, prsní čajovou směs Pulmoran či léčivou čajovou směs Tormentan používanou při průjmech. Šalvěj je obsažena také v celé řadě antiseptických pastilek na bolest v krku (Neo-Angin, Larypront) nebo čistě bylinných pastilek ke zklidnění podrážděného hrdla (Natuprodukt šalvějové pastilky, Dr. Max šalvěj bylinné pastilky, Anginal).
Využití šalvěje v kosmetice
Šalvěj – na co si dát pozor
Šalvějová silice obsahuje thujon, který může ve vyšších dávkách a při dlouhodobém používání vyvolat nežádoucí účinky (křeče podobné křečím epileptickým, nervozitu, závratě, zvracení, třes, pocit tepla, tachykardii a poškození ledvin).
Při běžné konzumaci bylinky se předávkování obávat nemusíte, dlouhodobé vnitřní užívání šalvěje ve vysokých dávkách ale není doporučováno. Užíváte-li šalvěj vnitřně, vždy se řiďte informacemi uvedenými v příbalovém letáku nebo na obale přípravku.
Šalvěj není vhodná v těhotenství a při kojení. Také použití u dětí a dospívajících do 18 let se nedoporučuje, protože nejsou k dispozici dostatečné informace k účinkům na mladý organismus.
Šalvěj se také nemá kombinovat s léky na uklidnění, např. barbituráty nebo benzodiazepiny, ani s léčivými rostlinami se sedativním účinkem, jako je kozlík lékařský, třezalka tečkovaná, mučenka pletní, chmel otáčivý nebo meduňka lékařská.
Další druhy šalvějí
Existuje mnohem více druhů rodu Salvia, zhruba kolem 550. Kromě šalvěje lékařské je zajímavou šalvěj červenokořenná (Salvia miltiorrhiza). Ta je dodnes oblíbená v tradiční čínské medicíně a využívají se její kořeny, které mají typicky červenou barvu.
V posledních letech se do popředí zájmu dostala také šalvěj španělská (Salvia hispanica). Pochází z ní totiž semínka chia, které si oblíbilli zejména příznivci zdravé stravy. Chia semínka vynikají jsou díky širokému spektru vitamínů a minerálů, jenž obsahují, řazeny mezi tzv. superpotraviny. Pro zajímavost mají 5 x vyšší obsah vápníku než pasterizované mléko a s železem jsou na tom až 3 x lépe než opěvovaný špenát.
Z dalších šalvějí zmiňme také šalvěj muškátovou (Salvia sclarea), která je tradičně využívána k mírnění rozličných ženských obtíží. Užívá se hojně též v parfemářství a pro aromatizování bylinných likérů či vín.