Jak často krmit psa a štěně – otázky a odpovědi

22. 9. 2023 · 12 minut čtení

Strava je zásadní pro zdraví vašeho pejska. Co by měl správně jíst, kolik krmiva byste mu měli dávat a jaký je nejlepší způsob krmení? Existuje celá řada přístupů, jak pejskovi zajistit  vyváženou a zdravou stravu, a tak někdy může být složité rozhodnout, jakým směrem se vydat. Přečtěte si proto několik našich rad a tipů o tom, čím a jak často krmit psa nebo štěně.

Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Jak často krmit psa a štěně – otázky a odpovědi

Jak často krmit psa?

Neexistuje sice žádné striktní pravidlo, jak často by měl pes jíst, obecně ale platí, že je to 2x denně. Někteří odborníci však zastávají názor, že krmení je potřeba pouze 1x denně. Ideální je proto vyzkoušet, jaká frekvence krmení vyhovuje vašemu pejskovi i vám. Velmi důležitou roli při rozhodování o tom, jak často psa krmit, hraje plemeno. Například u velkých plemen, která jsou náchylná k torzi žaludku, se jednoznačně preferují dvě porce denně. Psi miniaturních plemen vyžadují krmení častěji, především u štěňat je časté krmení kvůli riziky vzniku hypoglykémie (nedostatek krevního cukru) naprostou nezbytností. Dalším důležitým faktorem je věk. Pro staršího psa je vhodné krmení 2 až 3krát denně. I březí a kojící feny potřebují více energie, živin, a tedy i častější příjem potravy. Krmí se vícekrát denně dle stupně březosti a laktace. Stejně tak vysoce aktivní a pracující psi potřebují krmení se krmí víckrát denně dle stupně březosti a laktace. Dbejte však na to, aby si po jídle alespoň 2 hodiny odpočinuli. Psi mají rádi rutinu, což znamená, že se doporučuje krmení podle pravidelného rozvrhu (alespoň přibližně).

Související kategorie produktů:

Jaké je dávkování granulí pro psa?

Důležitější než frekvence krmení je velikost porce. Dávkování granulí se může lišit hlavně v závislosti na typu granulí (každé mají jiný počet kalorií), na plemeni, věku a zdravotním stavu a někdy může být složité správné množství určit. Tabulku doporučeného dávkování najdete na obalu granulí. Řiďte se jí, ale množství krmiva je hodně ovlivněné aktivitou, ročním obdobím aj. Obecně upravujte množství granulí dle aktuálního vzhledu psa. Pokud je pes celoročně venku, je možné v zimě zvýšit dávku až o 30 %, ale je nutné zohlednit i další příjem kalorií v podobě pamlsků aj.

Pozor ale na překrmování - příliš velké množství krmiva může způsobit nadměrný přírůstek hmotnosti, nevolnost nebo deformaci kostí, proto je důležité dodržovat pokyny veterináře nebo výrobce krmiva. Při krmení štěňat věnujte pozornost tomu, zda je množství doporučené krmné dávky určeno pro aktuální tělesnou hmotnost štěněte, nebo zda výrobce vychází z odhadované hmotnosti dospělého psa. Zde je užitečné (pokud je to možné) promluvit si s chovatelem a zjistit, kolik přibližně vážili rodiče psa.

Jaké krmivo je vhodné pro psa?

Krmivo je třeba vybírat podle velikosti plemene, věku a úrovně aktivity. Některé způsoby krmení vyžadují více času na přípravu, takže granule jsou z hlediska časové náročnosti nejúspornější. Pokud má pes nějaké potravinové alergie nebo specifické zdravotní problémy, jsou vhodným řešením veterinární diety. Kritériem pro výběr může být také případná obezita nebo zda je pes kastrovaný.

Samozřejmostí je dostatečná kvalita krmiva. U správného krmiva je jen malá pravděpodobnost, že by pes měl něčeho nedostatek nebo naopak nadbytek. To je velmi důležité, zejména pokud se jedná o obsah fosforu, vápníku, bílkovin a tuku. Někdy výběr správného krmiva trvá déle, protože první volba nemusí pejskovi vyhovovat. Vzhledem k množství dostupných možností však určitě vhodné a chutné krmivo najdete.

Druhy krmiva

Při výběru správného krmiva pro psa máte na výběr z několika možností:

  • Suché krmivo (granule) je nejběžnějším typem krmiva pro všechny věkové kategorie a velikosti. Snadno se skladuje, je obvykle levnější a krmení je rychlé a snadné.

  • Mokré krmivo má poměrně vysoký obsah vody a obvykle se podává v konzervách, sáčcích nebo vaničkách. Konzervy jsou vhodné zejména pro psy, kteří mají problémy s udržením dostatečné hydratace (zejména při onemocnění ledvin). Tento typ krmiva je chuťově výraznější, a proto je oblíbený i u vybíravých psů. Vzhledem k měkkosti krmiva může být nevýhodou nedostatečné obrušování zubního plaku a rozvoj zubního kamene.

  • Domácí krmivo je náročnější na přípravu, ale neobsahuje žádné konzervační látky či aditiva a vy máte přesný přehled o složení stravy.

  • Speciální veterinární diety jsou krmiva určená pro psy se specifickými zdravotními problémy, jako je obezita, zažívací nebo močové problémy, cukrovka či onemocnění ledvin.

  • Syrová strava (B.A.R.F.) se obvykle skládá ze syrového masa a kostí, vnitřností, zeleniny, ovoce a veterinárních doplňků. B.A.R.F. má mnoho nadšených příznivců, kteří věří, že se zdraví a kondice jejich psů po syrové stravě výrazně zlepší, ale někteří veterináři a zdravotnické organizace ji nedoporučují kvůli riziku infekce z potravin, vdechnutí kostí, ucpání trávicího traktu a nevyváženému nutričnímu profilu.

Velmi častou otázkou chovatelů psů je, zda je pro psa vhodná kombinovaná strava, která se skládá z granulí a konzerv nebo vařeného krmiva. Tento způsob krmení může mít své výhody i nevýhody. Mnoho veterinářů jej nedoporučuje, protože psi s citlivým zažíváním mohou mít s kombinací krmiv problém. Doba trávení masa a granulí je zcela odlišná, což může vést k zažívacím problémům. Kromě zažívacích problémů je dalším rizikem nevyváženost krmné dávky. Maso a čisté masové konzervy mají totiž nedostatek vápníku. Pokud však doplňkové krmivo nepřesahuje 20 % celkové krmné dávky, nedochází k výraznému narušení rovnováhy živin. Kombinování různých krmiv může vést k překrmování psa. Mějte proto na paměti, že podíl granulí v původní krmné dávce musí být snížen o množství přidaných krmných složek, jinak hrozí nadváha nebo dokonce obezita. Ideální je ponechat psa čistě na granulích, ale pokud kombinace nezpůsobuje psovi problémy a je dodržováno správné dávkování, je kombinace granulí a konzerv vhodným a výživným způsobem krmení psa.

Pokud krmíte více než jedno štěně, pokuste se to udělat odděleně, aby jedno štěně nesnědlo více než druhé.

Jak často krmit štěně?

Štěňátka rychle rostou, budují si kosti a svaly, takže potřebují jiný režim krmení než dospělí psi. Malý a citlivý žaludek vyžaduje pravidelné krmení v menších dávkách.

  • V prvních 3 měsících je vhodné rozdělit krmnou dávku na minimálně 4 porce denně.

  • Od 3 měsíců do půl roku věku štěněte můžete počet krmení snížit na 3krát denně.

  • Od 6 měsíců věku je štěně zvyklé na krmení 2krát denně.

Jaké krmivo je vhodné pro štěně?

Zdravé štěně spálí dvakrát více kalorií než dospělý pes, proto je důležité, aby jeho strava byla vyvážená a splňovala jeho vysoké energetické nároky. Krmivo pro štěně by mělo mít vysoký obsah energie, bílkovin a všech dalších základních živin. Je také důležité, aby se štěněti snadno žvýkalo a polykalo. Ve věku 3 až 4 týdnů se štěňatům začínají vyvíjet zuby a začínají se odstavovat od mateřského mléka. Štěňata ve věku 4 až 6 týdnů by již měla být zcela převedena na krmivo pro štěňata.

Při koupi štěněte zjistěte od chovatele, na jakou stravu je štěně zvyklé. Nejlepší je v ní pokračovat, protože změna krmiva bývá pro trávicí trakt štěňátka náročná. Následnou změnu krmiva neuspěchejte, měla by probíhat postupným přidáváním nového krmiva k původnímu, pomalým zvyšováním množství nového krmiva a snižováním množství původního krmiva. Přibližně ve věku 12 měsíců lze přejít na krmivo pro dospělé psy.

Čeho se vyvarovat při krmení psa?

  • Častým zlozvykem je krmit psa jídlem, které máme na stole. Pes má ale nižší detoxikační schopnost jater než člověk, stejně tak jeho ledviny nesnesou příliš velkou dávku soli a dusičnanů. 
  • Doporučuje se vyvarovat náhlých změn krmiva, ať už u dospělých psů nebo při přechodu z krmiva pro štěňata na krmivo pro dospělé.
  • Je vhodné vyhnout se náhlému a nepravidelnému přidávání konzerv nebo masa. Střeva reagují na náhlou změnu složení krmiva zvýšením množství žaludečních šťáv. Tyto přebytečné šťávy se během trávení nevstřebávají a mohou vést k průjmům.
  • Po jídle by měl pes asi 2 hodiny odpočívat a také by neměl dostávat potravu bezprostředně po fyzické námaze.
  • Vitaminy a minerální látky podávejte pejskovi raději vždy pouze po konzultaci s veterinárním lékařem.

Kolik pamlsků psovi dávat?

I když se snažíte svého psa krmit zodpovědně a zdravě, neznamená to, že nesmíte dávat pamlsky. Důležitý je však správný výběr a množství. Vždy se ujistěte, že pamlsky nemají vysoký obsah tuku, soli nebo cukru. Pamlsky by měly tvořit pouze část denního příjmu potravy. Jejich celkový podíl z denní krmné dávky by neměl překročit 10 %. Je třeba dodržovat doporučené dávkování uvedené na obalu. U pamlsků je důležitá určitá pravidelnost a ideální je vyhnout se častému střídání. Dobrý tip je pořídit pejskovi hračku na pamlsky, do níž se pochoutka vloží a pes ji získá, když si s ní hraje, což je pro něj vynikající forma mentální stimulace. Některé žvýkací pamlsky pomáhají předcházet onemocněním chrupu a dásní.

Časté otázky ohledně krmení psů a štěňat

Je pravda, že mám krmit štěně vícekrát za den?
Je vhodné krmit psa vařeným masem a granulemi najednou?
Doporučuje se krmení psa syrovým masem?
Je pestrá strava pro psa důležitá?

Články k tématu Jak často krmit psa a štěně – otázky a odpovědi

  • Posypová sůl, štěrk, písek nebo popel v kombinaci s mrazem tlapky poškozují a mohou vést k popraskání kůže na tlapkách. Taková poranění je pro pejsky velmi bolestivé. Přinášíme vám tipy, jak o zvířecí tlapky preventivně pečovat a jak případně tento druh poranění řešit.
  • Zubní kámen u psa

    Zubní kámen u psa

    · 11 minut čtení
    Zubní kámen se tvoří u psů stejným způsobem jako u lidí. Pravidelná zubní hygiena u psů ale nebývá zdaleka samozřejmostí. Zubní kámen však není pouze estetický problém. Přečtete si, jaká rizika zubní kámen u psa představuje, jak jeho tvorbě předcházet a proč se vyplatí čas od času investovat do profesionálního zubního ošetření u veterináře.
  • Hypertyreóza neboli zvýšená funkce štítné žlázy se vyskytuje především u koček vyššího věku. Mezi hlavní příznaky onemocnění patří neustálý hlad, neklid a zhoršená kvalita srsti. Neléčená hypertyreóza může u kočky způsobit poškození srdce nebo ledvin, proto je důležité začít ji včas léčit. Máte-li tedy doma kočku, které je kolem 10 let, určitě si o tomto onemocnění a jeho léčbě přečtete více.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora