Strie na břiše. Jak vznikají a co na ně funguje?

30. 4. 2024 · 3 minuty čtení

Strie na břiše se mohou objevit z mnoha důvodů a umí nás pěkně potrápit. Je možné se jich nadobro zbavit a jaké přípravky nám mohou pomoci? Na tyto i další otázky jsme se zaměřili v tomto článku.

Simona Nosálová
Simona Nosálová
Strie na břiše. Jak vznikají a co na ně funguje?

Proč vznikají strie na břiše?

Strie jsou jizvičky vznikající na kůži, které mohou postihnout každého z nás. Nejčastěji se objevují na břiše, stehnech, hýždích či prsou a jsou výsledkem praskání hlubších vrstev kůže. Nejčastěji vznikají při rychlém nárustu hmotnosti, třeba právě v těhotenství nebo během puberty, kdy se tělo mění poměrně rychle. Kůže je obvykle velmi elastická, ale když dojde k rapidní změně, hlubší vrstvy se poškodí, a vzniknou tak strie.

Jak se zbavit strií na břiše?

Pokud už strie máte, důležité je začít s péčí co nejdříve. Mladé strie, které jsou ještě zbarvené do červena nebo fialova, reagují na pravidelnou péči lépe než strie starší, které jsou již vybledlé. Jak bychom se tedy měli o strie a celkově pokožku starat a lze se strií na břiše zbavit?

K péči o strie je důležité přistupovat s realistickými očekáváními a být trpěliví.

Hydratace kůže

Základem péče o strie je hydratace. Pravidelné používání hydratačních krémů nebo olejů může pomoci udržet elasticitu kůže a potenciálně redukovat viditelnost strií. Vybírejte proto produkty bohaté na vitamín E, kyselinu hyaluronovou a kolagen.

Použití speciálních přípravků

Na trhu existuje mnoho produktů speciálně vyvinutých přímo na strie. Skvělým pomocníkem v boji proti striím vám bude Eucerin Ph5 Tělový olej proti striím, který můžete začít používat jako prevenci a u již vzniklých strií vám pomůže zmírnit jejich hloubku a začervenání.

Dalším kvalitním produktem je multifunkční suchý olej Glamour Beauty Oil od značky Nuance. Tento přípravek poskytuje hydrataci, regeneraci a výživu s lehkostí, kterou pocítíte, kdykoli se olej dotkne vaší pleti nebo vlasů. Olej zanechává jemný ochranný film a příjemnou vůni exotických květin. 

Mezi mé oblíbence bezesporu patří Nuxe Huile Prodigieuse Zázračný olej, který používám již několik let a nedám na něj dopustit. Do hloubky vyživuje a hydratuje pleť a zanechává ji hebkou a provoněnou pomerančovými květy s tóny magnolie a vanilky. Jedinečná kombinace 7 rostlinných olejů splývá v dokonalé harmonii s pokožkou a vrací lesk suchým vlasům. 

Dermatologické procedury

Pro hlubší a starší strie mohou být efektivní profesionální dermatologické procedury, jako je mikrodermabraze, chemický peeling nebo laserová terapie. Tyto metody mohou výrazně zlepšit vzhled strií tím, že se odstraní vrchní vrstva poškozené kůže a podporují tvorbu nového kolagenu.

Hydratace pokožky na břiše a strie
Strie na břiše nejčastěji vznikají v průběhu těhotenství. Důležité je tedy těhotenské bříško pravidelně natírat.

Strie na břiše během těhotenství

Těhotenství je nádherné období, které však může zanechat na těle stopy právě ve formě strií na břiše. Tyto jemné pruhy se typicky objevují ve 2. či 3. trimestru. Prevence je v tomto případě velmi důležitá a klíčová. Jestliže jste i vy v očekávání, zkuste dodržovat tato pravidla:

Hydratace těla
Vyvážená strava
Používání speciálních krémů
Strie a genetická zátěž
Je důležité také zmínit, že i genetika hraje v předispozici ke striím významnou roli – pokud vaši příbuzní, především maminka, mají strie, je pravděpodobnější, že se objeví i u vás.

Strie na břiše po porodu

Strie po porodu vznikají především kvůli rychlému návratu kůže do původního stavu. Tento proces může způsobit, že elastická vlákna v kůži, která byla v těhotenství nadměrně natažená, zůstanou poškozená nebo dokonce prasknou. Svou roli mohou hrát i hormonální změny a genetika. Přestože se strie často objevují již během těhotenství, není však nic ojedinělého, když se objeví až těsně po porodu.

Strie na břiše mohou být estetickým problémem, který ovlivňuje jak ženy, tak muže různých věkových skupin. Přestože úplné zbavení těchto jizviček může být obtížné, ukázali jsme si, že existují způsoby, jak výrazně zlepšit jejich vzhled.


Články k tématu Strie na břiše. Jak vznikají a co na ně funguje?

  • Už delší dobu hledám mořský kolagen, který bude nejen účinný, ale i za dobrou cenu. Při pročítání nejrůznějších diskuzí a recenzí mi do oka padl právě Collalloc, který se řadí mezi levnější. Složením totiž konkuruje i těm méně cenově dostupným. Jak jsem s ním byla spokojená? A jaká byla moje osobní zkušenost po 3 měsících užívání?
  • Teplé počasí ani topná sezóna s námi nemají slitování. Ač je pocení nezbytné pro správné fungování organismu, nemusíte hned rezignovat na estetickou stránku věci. I v největším parnu se můžete cítit příjemně. Dnes se zaměříme na přípravky, které neutralizují tělesný pach a zmírňují projevy pocení. Víte, jaký je rozdíl mezi antiperspiranty a deodoranty? A který je pro vás ten pravý?
  • I když mnoho žen odlíčení nepřikládá velkou váhu, právě tento krok je v cestě za krásnou a svěží pletí velmi důležitý. Odstraňování make-upu i následné čištění má svá pravidla. Nedodržíte je a pleť vám to začne vracet. Třeba v podobě předčasných vrásek či nežádoucích pupínků. Jak tedy při odlíčení pleti postupovat?
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na témata zahrnující péči o pleť a tělo, dermokosmetiku a dekorativní kosmetiku. Věřím totiž, že vnitřní zdraví a krása úzce souvisí s krásou vnější.
Číst více od autora
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na...
Číst více od autora