Dr. Max letos opět podpoří Stan proti melanomu. Zastavte se na bezplatné vyšetření znamének

17. 4. 2024 · 3 minuty čtení

Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže, jejímž generální partnerem je znovu lékárenská síť Dr. Max, se tento rok uskuteční od 22. do 30. dubna, a to postupně v Praze, Brně a v Ostravě. Zapojit se do této ojedinělé kampaně, která letos oslaví již 18. ročník, může každý, a to zcela zdarma a bez objednání. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením.

Dr. Max letos opět podpoří Stan proti melanomu. Zastavte se na bezplatné vyšetření znamének

Stan proti melanomu – přijít může každý

Přijít nechat si zkontrolovat znaménko, pihu či jakýkoli jiný podezřelý útvar na kůži může opravdu každý. Speciálně se doporučuje všem, kteří zaznamenali v uplynulé době na kůži nový pigmentový útvar nebo si všimli změny, zvětšení či svědění kožního znaménka. Rizikovou skupinou představují zejména lidé se světlou pletí a pihami, s větším množstvím mateřských znamének i ti, kteří pravidelně tráví dovolenou u moře nebo v blízkosti rovníku.

V jakém věku kožní nádory nejvíce hrozí?
Nejvíce jsou postiženi lidé nad 50 let, ale riziko vzniku této nemoci hrozí všem, bez ohledu na věk i pohlaví (u žen onemocnění vzniká zpravidla v nižším věku).

Včas podchycené kožní nádory se dobře léčí

Kožní nádory patří k nejčastějším typům nádorových onemocnění na světě. I přes nepříznivý trend nárůstu, který bohužel platí i pro Českou republiku, je však dobrou zprávou fakt, že rakovina kůže patří při včasném odhalení mezi jednu z nejlépe léčitelných forem nádorů. Prevenci ale stále řada lidí podceňuje, a to jak nedodržováním základních pravidel při pobytu na slunci, tak v případě zanedbáváním pravidelných kontrol u dermatologů. Přitom vyšetření kožního znaménka je bezbolestné a časově zabere pár minut.

Pro včasné odhalení stačí často vaše všímavost
Nádory na kůži mají obrovskou výhodu – jsou vidět. Sami můžete zaznamenat, že něco není v pořádku a včas na to reagovat. Stan proti melanomu je skvělou příležitostí nechat si znaménka na pokožce odborně zkontrolovat.

Jak poznat rizikové znaménko?

Příznaky, které mohou upozornit na počínající přeměnu klidného pigmentového znaménka, jehož včasné odstranění často předejde rozvinutí zhoubného nádoru, můžeme shrnout do tzv. ABCDE pravidel. Pokud jsou 2 či více z následujících ukazatelů pozitivních, jedná se o rizikový projev a měli byste navštívit dermatologa.

A – Asymetry (asymetrický tvar)
B – Border (ohraničení)
C – Colour (barva)
D – Diameter (průměr)
E – Evolution (vývoj)
Kde vznikají kožní nádory nejčastěji?
Kožní nádory se nejčastěji vyskytují v oblasti obličeje, krku, zad a končetin. Zhruba pět procent melanomů se vyskytuje v méně obvyklých lokalitách, jako je kštice, ušní boltec, ret, meziprstí nebo oblast genitálu či podnehtí.
Vyšetření pigmentového znaménka pomocí digitálního dermatoskopu
Ve stanu vám vyšetří kožní znaménko nejmodernějším digitálním dermatoskopem, který umožnuje až 50násobné zvětšení a převedení obrazu na monitor.

Jaké výsledky přináší prevence?

Lékárny Dr. Max se akce Stan proti melanomu pravidelně účastní od roku 2016. Stále se zvyšující počet zájemců o vyšetření je důkazem, že preventivní kampaně jsou skvělou příležitostí, jak rozšířit povědomí o ochraně proti slunci a riziku vzniku kožních nádorů. Díky tomuto programu se každoročně odhalí přes stovka zhoubných nádorů včetně nejzhoubnější formy – melanomu. Ten představuje přibližně 10 % všech zhoubných kožních nádorů, o jeho zákeřnosti svědčí fakt, že je zodpovědný až za 75 % případů úmrtí, která s kožními nádory souvisejí. Dobrou zprávou ale je, že prevence hraje v případě nádorovému onemocnění kůže významnou roli – svým přístupem můžeme tomuto typu rakoviny sami předcházet.

Stan proti melanomu – místa a časy konání

22.–23. 4. 2024 Praha, Václavské náměstí
29. 4. 2024 Brno, náměstí Svobody
30. 4. 2024 Ostrava, Shopping Park Avion

Vždy od 10 do 18 hodin

V uplynulých ročnících prošlo v rámci akce Stan proti melanomu téměř 58 tisíc osob a bylo diagnostikováno přes 784 melanomů.