35. týden těhotenství – vývoj miminka a příprava na porod

13. 3. 2024 · 6 minut čtení

Nacházíte se ve třetím trimestru těhotenství. Miminko již zaujímá správnou porodní polohu. Ke snížení pravděpodobnosti nastřižení hráze během porodu můžete provádět pravidelnou masáž. Kdy je třeba provést císařský řez a mnoho dalšího, prozradíme v následujícím článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
35. týden těhotenství – vývoj miminka a příprava na porod

Co se dozvíte o 35. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Dítě je již zcela vyvinuté. Některé orgány už začínají plnit své funkce, jiné jsou připraveny začít pracovat ihned po porodu.
Velikost miminka
Miminko měří okolo 46 centimetrů, váží přibližně 2,4 kilogramů a velikostně odpovídá ananasovému melounu.
Jak se cítíte?
Nejspíš se potýkáte s problémy se spánkem a výkyvy nálad. Maminky dále trápí dechové obtíže, křečové žíly či otoky.
Často kladené dotazy
Jaký je 35. týden těhotenství měsíc a a co znamená tlak na spodek? Na nejčastější dotazy si odpovíme v našem článku.

Vývoj miminka ve 35. týdnu těhotenství

Miminko měří okolo 46 centimetrů, váží přibližně 2,4 kilogramů a velikostně odpovídá ananasovému melounu. Pokožka miminka je hladká a narůžovělá. Nožičky a ručičky jsou díky nabranému tuku hezky baculaté. Některé orgány už začínají plnit své funkce, jiné jsou připraveny začít pracovat ihned po porodu.

Vzhledem k nedostatečnému prostoru ve vašem bříšku pomalu ustává intenzivní kopání miminka. Místo toho pociťujete tlaky na děložní stěnu, kdy při troše štěstí můžete jasně vidět obrys nožičky nebo ručičky.

V tomto týdnu by miminko mělo zaujímat správnou porodní polohu. Děťátko je hlavou dolů, brada se dotýká hrudníku a záda jsou mírně prohnutá. Ruce jsou ohnuté v loktech a překřížené na přední straně hrudníku, nohy jsou ohnuté v kolenou a skrčené před bříškem.

Foto miminka ve 35. TT
Miminko měří okolo 46 centimetrů, váží přibližně 2,4 kilogramů a velikostně odpovídá ananasovému melounu.

Vaše bříško a zdraví

Pohyb i dýchání jsou pro vás stále obtížnější. Možná pociťujete časté výkyvy nálad a problémy se spánkem. Najít tu správnou polohu ke spánku není nic jednoduchého. Na časté chození na toaletu, otoky končetin, křečové žíly, svědící kůži, dechové obtíže, pálení žáhy apod. jste si už asi zvykla.

Masáž hráze

Abyste snížila pravděpodobnost nastřižení hráze (oblasti mezi pochvou a konečníkem) během porodu, začněte provádět pravidelnou masáž, a to každý den pomocí vhodného masážního olejíčku. Nepoužívejte vazelíny, minerální oleje či dětský olejíček (ty mohou oblast vysušovat).

Jak na to? Opravdu důkladně si umyjte ruce. Uložte se do pohodlné polohy v polosedu, mírně roztáhněte nohy a kolena mějte pokrčená. Vsuňte polovinu palce do pochvy a vyvíjejte tlak dolů směrem ke konečníku. Zvolna pokračujte v roztahování pochvy, dokud neucítíte mírné mravenčení či pálení. Tak setrvejte zhruba dvě minuty. Spodní část pochvy je dobré masírovat pohyby vpřed a dozadu ve tvaru písmene U. Jemnou tkáň masírujte krouživými pohyby mezi palcem a ukazovákem tak, že palec bude uvnitř pochvy a ukazováček vně hráze. Při masáži buďte velice opatrná, ať si nezpůsobíte poranění.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Braxton-Hicksovy kontrakce

Braxton-Hicksovy kontrakce neboli poslíčci obvykle začínají ve třetím trimestru těhotenství. Jedná se o několikavteřinové (trvají v průměru 30 až 60 sekund, ale někdy mohou přetrvávat i 2 minuty) nepravidelné stahy děložního svalstva. Ženy je popisují jako tuhnutí či pnutí bříška, někdy spojené s mírnou bolestí v podbřišku, která, na rozdíl od porodních kontrakcí, nepřichází od zad. Nikdy k nim nedochází v pravidelných intervalech.

Poslíčci začínají nabírat na síle a frekvenci většinou s koncem třetího trimestru. Pokud vám poslíčci způsobují obtíže, zkuste si ulevit například pitím dostatečného množství tekutin, procházkami a pohybem. Při zvýšené aktivitě naopak odpočinkem, relaxací ve vaně, poslechem hudby nebo vhodnou masáží. Jestliže jste na vážkách, zda se jedná o poslíčky nebo o začátek porodu, vyzkoušejte pobyt v teplé vodě (vana, sprcha). Pokud jde o porod, stahy obvykle zesílí, poslíčci naopak ustanou.

Ultrazvuk ve 35. TT
Vzhledem k nedostatečnému prostoru ve vašem bříšku pomalu ustává intenzivní kopání miminka. Místo toho pociťujete tlaky na děložní stěnu, kdy při troše štěstí můžete jasně vidět obrys nožičky nebo ručičky.

Kdy je třeba provést císařský řez?

Lékaři pravidelně kontrolují vás i miminko. Pokud ale shledají, že je ohroženo zdraví a život nenarozeného dítěte či vás, nebo bude problém porodit přirozenou cestou, mohou přistoupit k porodu císařským řezem. Císařský řez neboli sectio caesarea je chirurgický zákrok, při kterém lékař prořízne břišní stěnu a dělohu za účelem narození dítěte. Dle povahy indikací můžeme císařský řez rozdělit na primární a sekundární.

Primární neboli plánovaný císařský řez je zákrok, o kterém je rozhodnuto již během těhotenství na základě anamnézy nastávající matky a vyšetření plodu. Důvodem k jeho provedení může být nepravidelné uložení plodu či poloha koncem pánevním, hypoxie plodu (nedostatek kyslíku), nepoměr mezi hlavičkou miminka a velikostí matčiny pánve, velmi nízká porodní hmotnost dítěte, předčasné odloučení plodového lůžka, různé překážky – tumory, myomy, patologické uložení placenty (placenta praevia), první těhotenství u ženy s vyšším věkem, Rh inkompatibilita, vícečetné těhotenství, herpes, schizofrenie, nádorové onemocnění u matky, onemocnění matky s rychlým vývojem (preeklampsie), stav po mimoděložním těhotenství, opakovaný císařský řez, horečka za porodu nebo poruchy vypuzovacích sil.

Plánovaný císařský řez se provádí před nástupem kontrakcí s úplnou předoperační přípravou a veškerým potřebným personálem.

Sekundární neboli akutní císařský řez je neplánovaný zákrok, o kterém je rozhodnuto v okamžiku, kdy nastanou porodní komplikace, a plod nebo jeho matka jsou ve vážném ohrožení. Nezbývá čas na epidurální analgezii, a proto je nastolena celková anestezie.

Více se o císařském řezu dozvíte v našem článku Císařský řez: Důvody, průběh, možné komplikace a péče po zákroku.

Jak se cítíte?

Nové zubní kazy

Ke vzniku nových kazů přispívá zhoršená hygiena ústní dutiny způsobená pocity na zvracení při čištění zubů, dále zvracení, neboť žaludeční šťávy narušují zubní sklovinu. Někdy ale stačí jen častý reflux či obecně změna chutí spojená s častějším vyhledáváním sladkého nebo kyselého.

Důležitá je prevence a pravidelné čistění zubů dvakrát až třikrát denně, ideálně kartáčkem s měkkými štětinami a zubní pastou chránící před zvýšenou krvácivostí dásní. Večer doplňte péči použitím mezizubních kartáčků. Během těhotenství byste měla podstoupit minimálně dvě preventivní stomatologické prohlídky.

Hemoroidy

Hemoroidy se projevují nepříjemným pálením a svěděním, bolestivostí až krvácením, pocitem tlaku či drobnými výklenky v okolí konečníku. Tím často narušují normální vyprazdňování. A naopak, obtížné vyprazdňování při zácpě může být příčinou a zhoršujícím faktorem hemoroidů.

V těhotenství se ale s hemoroidy setkáváme častěji v důsledku snížení pevnosti a pružnosti cévní stěny a změn na cévním řečišti způsobených zvětšující se dělohou. Používejte rektální masti a čípky. Masti lze použít na okolí konečníku i zavést do konečníku. Tyto přípravky pomáhají mírnit zánět a otok, posilují žilní stěnu a urychlují hojení.

Strie a svědění kůže

Zpočátku jsou strie červené až fialové a časem zblednou. Samy od sebe už nikdy nezmizí, proto myslete na prevenci. Důkladně promazávejte problémové partie mastnými krémy, oleji či másly. Svědění kůže nejčastěji souvisí s tvorbou strií, doprovází těhotenskou dermatózu (nezánětlivé kožní onemocnění), nebo může signalizovat poruchu funkce jater a žlučníku (těhotenská cholestáza neboli těhotenská žloutenka).

Nespavost

Nespavost a další poruchy spánku provází během těhotenství až 88 % žen. Důvodů celá řada. Jedná se především o hormonální změny, orgánové změny, změny fyzické konstituce a nárůst tělesné hmotnosti, nerovnováhu minerálů v těle, ale třeba i nervozitu. Poruchy spánku mohou zvyšovat riziko komplikací. Jestli vás nespavost v těhotenství trápí dlouhodobě, navštivte raději svého lékaře.

Časté otázky ve 35. týdnu těhotenství

35. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
Co znamená ve 35. týdnu těhotenství tlak na spodek?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora