Zdraví nohou ovlivní celé tělo

1. 1. 2015 · 5 minut čtení

Nohy jsou nejvíce namáhanými končetinami lidského těla.

Tvoří člověku oporu po celý den a jsou pro nás základním dopravním prostředkem. Jakmile s nimi není něco v pořádku, dávají to najevo nejen pořádnou bolestí, ale problémy se dál promítají do celého těla.

Jak to vypadá s našima nohama napříč stoletím?

Noha v roce 1913: Její majitelé jim jistě dopřávali mnohem větší zátěž v podobě chůze, než je tomu dnes: nesedělo se v kanceláři, nejezdilo se autem. Na druhou stranu kvalita obuvi a absence dobrých vložek se na nohou významně podepsala.

Noha v roce 2013: Dnešní nohy znají bohužel už jen pohodlí auta a kanceláří. Stres, málo pohybu a špatné návyky se staly startérem bolestí hlavy, zad a tím i dolních končetin. Zároveň však máme mnoho možností výběru kvalitní obuvi, vložek a někteří lidé začali o své nohy více pečovat.

Vyhledejte pomoc podiatra

S bolestí nohou se většina pacientů obrátí na ortopeda, málokdo cíleně vyhledává podiatra. Přitom právě podiatr má k noze mnohem blíže. Podiatrie se zabývá komplexní péčí o nohy, tedy jejich diagnostikou, terapií i rehabilitací. Jde vlastně o specializované vyšetření se zaměřením na klenbu a zatížení nohou, vyšetření dolních končetin včetně svalové analýzy, vyšetření stoje a statického zatížení těla se zaměřením na nosné klouby a páteř. Proč to zjišťujeme? Chybné postavení nohou může způsobovat některé obtíže jako například bolesti hlavy, krku, páteře, může být i příčinou bolestí kolenních a kyčelních kloubů.

Pro přesné zhodnocení stavu nohou se používá takzvaná počítačová pedobarografi e a analýza digitálního videozáznamu chůze a běhu. Součástí vyšetření je samozřejmě i poradenství o správném obouvání a péči o nohy. Úkolem videoanalýzy je posouzeni a odhalení příčin zjištěných poruch. Následná náprava narušených pohybových stereotypů a svalových nerovnováh je pak úkolem pro úzce spolupracujícího podiatra, fyzioterapeuta, eventuálně ortopeda. Základem pro vyvážený stoj a zatížení celého těla jsou individuálně zformované dynamické stélky do obuvi.

Co je počítačová pedobarografie

Jde o analýzu postavení nohou při statickém i dynamickém zatížení s využitím tensometrické desky RS SCAN. Vyšetření je vhodné hlavně při bolestech plosky nohy, nosných kloubů a velké zátěži nohou. Lékař při vyšetření sleduje bodové tlaky na ploše chodidla. ORP Centrum je jedním z mála pracovišť, které je schopno nejen velmi přesně zobrazit, ale i odborně analyzovat zatížení různých partií chodidla při stoji, došlapu, přenosu váhy i odvíjení chodidla do další pohybové fáze kroku.

Co je digitální videozáznam chůze a běhu

Jde o komplexní analýzu pohybového aparátu při dynamické zátěži. Vyšetření je vhodné hlavně pro ty, kteří trpí bolestmi nosných kloubů – kotníků, kolen, kyčlí nebo zad při pohybových aktivitách. Vyšetření posuzuje dynamiku kloubního a svalového aparátu při chůzi a běhu. Po rozcvičení a zahřátí svalstva se pořizují videozáznamy chůze a běhu, vyšetření se provádí naboso, v obuvi a případně v obuvi s úpravou postavení nohou individuálně zhotovenými stélkami. Videozáznamy jsou s využitím zkušeností lékaře a speciálního softwarového vybavení následně analyzovány.

Několik rad, jak se správně starat o nohy:

  • Všechny cesty vedou k nohám. Zatěžujeme-li nepřirozeně nohy, dráždíme tím i velmi vzdálená místa, jako například kolena či hlavu.

  • V létě občas boty zujte. Na nerovném povrchu je svalovina plosky nohy stimulována a smršťuje se, což ji posiluje a nehrozí tak vznik ploché nohy.

  • Hladký povrch naopak vyžaduje pevnou obuv. Dětem dávejte na doma sandály s pevnou patou.

  • Investujte do své obuvi. Koupě levné boty se může vrátit v podobě bolestí nohou.

  • Pro sport volte odpruženou obuv.

  • Vysoké podpatky a boty do špičky mají na svědomí spoustu zdravotních potíží.


Články k tématu Zdraví nohou ovlivní celé tělo

  • Tenisový loket – příčiny a léčba

    Tenisový loket – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Bolest lokte dokáže znepříjemnit sportovní aktivity. Označení tenisový nebo golfový loket napovídá, že nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté nebo milovníci golfu. Poradíme vám, co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě.
  • Bolest kolene – příčiny a léčba

    Bolest kolene – příčiny a léčba

    · 5 minut čtení
    Bolest kolene se z různých důvodů vyskytuje napříč všemi věkovými kategoriemi. V některých případech se může jednat jen o dočasnou bolest způsobenou přetížením či drobným zraněním, výjimkou nejsou ale ani závažnější případy zahrnující chronická nebo degenerativní onemocnění. Jaké jsou příčiny bolesti kolene, jak se diagnostikují i léčí a lze bolesti kolene nějak předcházet? Vše se dozvíte v...
  • Fibromyalgie – příznaky a léčba

    Fibromyalgie – příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Fibromyalgie označuje bolestivý syndrom pohybového aparátu, který často zahrnuje i další projevy, jako je slabost, únava, poruchy spánku nebo psychické potíže. Postihuje 3–10 % osob, mezi nemocnými výrazně převažují ženy ve starším středním věku. Jaké jsou příčiny a možné spouštěče fibromyalgie? Podrobnosti o projevech této nemoci, o možnostech léčby a další doporučení jsme pro vás připravili na...