Fibromyalgie – příznaky a léčba

15. 10. 2023 · 4 minuty čtení

Fibromyalgie označuje bolestivý syndrom pohybového aparátu, který často zahrnuje i další projevy, jako je slabost, únava, poruchy spánku nebo psychické potíže. Postihuje 3–10 % osob, mezi nemocnými výrazně převažují ženy ve starším středním věku. Jaké jsou příčiny a možné spouštěče fibromyalgie? Podrobnosti o projevech této nemoci, o možnostech léčby a další doporučení jsme pro vás připravili na následujících řádcích.

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Fibromyalgie – příznaky a léčba

Co je to fibromyalgie?

Fibromyalgie je chronický, nezánětlivý, bolestivý syndrom. Představuje jeden z projevů mimokloubního revmatismu. Pacienta postihují bolesti procházejí velkou částí těla a jsou doprovázeny i dalšími příznaky. Typická je zvýšená citlivost na tlak v tzv. spouštěčových bodech (tender points). Při nemoci je zvýšen subjektivní pocit vnímání bolesti (je posunut práh bolestivosti), což bývá z diagnostického hlediska obtížně uchopitelné, protože na zobrazovacích vyšetřeních žádné poškození tkáně není patrné. Fibromyalgie může nepříznivě ovlivňovat každodenní činnosti.

Fibromyalgie – citlivé body

Spouštěčové body jsou oblasti velké přibližně 1 cm ve svalovině nebo na úponech šlach. Jejich stlačení vede k neadekvátnímu vnímání bolesti, k pálení, brnění nebo řezání. Vyvinutý tlak přitom odpovídá jen zhruba takové síle, která by způsobila zbělání vršku prstu pod nehtem. Jedná se o 18 specifických míst, které se nacházejí symetricky na levé a pravé straně těla na vnitřní straně kolen, vnější straně loktů, nad hřebeny lopatek, na zátylku, šíji, hýždích, hrudníku a na přední části krku. Donedávna byla právě citlivost těchto bodů (více jak 11 z 18) jedním z hlavních kritérií pro určení diagnózy.

Jaké jsou příčiny fibromyalgie?
Předpokládá se, že roli hraje jak genetická výbava, tak vybraná přidružená onemocnění nebo prodělané infekce. Dojde ke změnám v signalizačních drahách bolesti, tzn. ve způsobu, jakým mícha a mozek umějí zpracovat bolestivé signály z povrchu těla. Přítomná je příliš vysoká hladina sloučenin, které se účastní vedení bolesti (tzv. chemokinů).

Rizikové faktory fibromyalgie

Následující nemoci mohou vyvolat nebo zhoršovat průběh fibromyalgie:

  • revmatoidní artritida
  • systémový lupus erythematodes
  • Bechtěrevova nemoc
  • osteoartróza
  • deprese, úzkost
  • chronická bolest zad
  • dráždivý tračník

Příznaky fibromyalgie

  • Chronická bolest, která prochází celým tělem (typická je hluboká, tupá bolest svalů a kloubů)
  • Zvýšená citlivost na bolest ve spouštěčových bodech

Vedle bolesti a zvýšené citlivosti se mohou, ale nemusejí vyskytnout další projevy:

  • pocity chvění, pálení, pulzování
  • ztuhlost svalů a kloubů
  • příznaky připomínající začínající virózu, které však přetrvávají týdny a měsíce (slabost, celková únava)
  • poruchy spánku
  • kognitivní poruchy (paměti, poznávání, soustředění, rozhodování – někdy se hovoří o „fibro mlze“)
  • zvýšená citlivost na světlo, hluk nebo chlad
Lázeňská péče patří k oblíbeným nefarmakologickým přístupům v terapii fibromyalgie.
K oblíbeným nefarmakologickým přístupům v terapii fibromyalgie patří lázeňská péče.

Léčba fibromyalgie

Léčbou fibromyalgie se zpravidla zabývá revmatolog. Používají se léčiva ze skupin analgetik, antiepileptik nebo antidepresiv, které tlumí příznaky nemoci. Své místo v terapii nachází také rehabilitace, ergoterapie a psychoterapie. Z ní se používá například kognitivně behaviorální terapie, při které se nemocný učí lépe zvládat stresové situace. Lázeňská péče patří k oblíbeným nefarmakologickým přístupům v terapii fibromyalgie. Lázně, které se zaměřují na nemoc, nalezneme v Jáchymově (radonová terapie), Třeboni, Hodoníně, Velichovkách, Karlových Varech nebo Toušni.

Další praktické tipy

  • Podpůrně lze doporučit vitaminy B1, B3, B6 a B12, hořčík a vitamin D. Přispívají ke správné funkci nervové soustavy, hořčík a vitamin D vedle toho i k normálnímu fungování svalů.
  • Ideální je pravidelné aerobní cvičení, jako svižná chůze, plavání, tai-či nebo jóga.
  • Z alternativních přístupů se uplatňuje akupunktura a meditace.
  • Při potížích se spánkem a únavou se doporučuje dodržovat zásady správné spánkové hygieny (nekonzumovat v předvečer těžká jídla a kofeinové nápoje; ulehnout v chladnější, dobře vyvětrané místnosti; odstranit v ložnice rušící předměty; vstávat vždy v podobnou hodinu; zařadit přes den do denního režimu pohyb atd.).
  • Vhodné je  udržovat optimální tělesnou hmotnost (BMI <25).
  • Za zvážení stojí i úprava životního stylu, zejména jídelníčku. Řada pacientů s fibromyalgií má pozitivní zkušenosti s přechodem na stravu, která obsahuje více zeleniny než masa. Doporučuje se omezení příjmu jednoduchých cukrů, lepku a glutamátu, omezení konzumace kávy a alkoholu a nekuřáctví. Důležitý je dostatečný pitný režim.

 

Fibromyalgie je záludná nemoc, kromě jiného tím, že jsou potíže obtížně měřitelné a mohou nabývat mnoha podob. Velkou úlevou bývá pro dotyčného pojmenování obtíží a vědomí, že se nejedná o „výmysly“ či „přehánění“. I když je život s fibromyalgií náročnější, s podporou lékaře, dalších odborníků a rodiny je možné vést nadále plnohodnotný spokojený život. Buďte k sobě laskaví a mějte se rádi.

 


Články k tématu Fibromyalgie – příznaky a léčba

  • Tenisový loket – příčiny a léčba

    Tenisový loket – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Bolest lokte dokáže znepříjemnit sportovní aktivity. Označení tenisový nebo golfový loket napovídá, že nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté nebo milovníci golfu. Poradíme vám, co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě.
  • Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    · 5 minut čtení
    Nohy jsou nejvíce namáhanými končetinami lidského těla. Tvoří člověku oporu po celý den a jsou pro nás základním dopravním prostředkem. Jakmile s nimi není něco v pořádku, dávají to najevo nejen pořádnou bolestí, ale problémy se dál promítají do celého těla.
  • Artritida – typy, příznaky a léčba

    Artritida – typy, příznaky a léčba

    · 7 minut čtení
    Artritida je pojem označující pestrou skupinu zánětlivých postižení kloubů. Velmi často se jedná o projev autoimunitních nemocí, při kterých dochází k útoku imunitního systému vůči vlastním kloubům. Jak se artritida projevuje, čím se liší od artrózy a jaké možnosti léčby v současnosti existují, vám přiblížíme na následujících řádcích.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora