8. týden těhotenství – příznaky, ultrazvuk a velikost

13. 3. 2024 · 4 minuty čtení

Právě jste v posledním týdnu druhého měsíce těhotenství. Plod je zatím velký asi jako malina a má vytvořené základy všech orgánů. Největší pokrok je patrný ve vývoji končetin, které už přestávají vypadat jako ploutvičky, objevuje se budoucí prstíky. Co dalšího se v tomto týdnu těhotenství děje, zjistíte v následujícím článku. 

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
8. týden těhotenství – příznaky, ultrazvuk a velikost

Co se dozvíte o 8. týdnu těhotenství?

Vývoj miminka
Na ultrazvuku je znatelné, jak miminko odpočívá v plodovém vaku, který vypadá jako ohraničená černá dutinu.
Velikost miminka
Plod je nyní velký 4 až 9 mm, odpovídá velikosti kanadské borůvky a stále váží okolo 1 gramu.
Jak se cítíte?
Většina maminek pociťuje těhotenské příznaky s různou intenzitou. Jedná se například o nevolnosti, zvracení, změny nálad a další.
Často kladené dotazy
Můžete si barvit vlasy či sportovat v 8. týdnu těhotenství? To a odpovědi na další nejčastější dotazy najdete v našem článku.

Vývoj miminka v 8. týdnu těhotenství

Embryo nyní měří zhruba 8–14 mm, velikostně odpovídá velké malině. Stále je velký nepoměr mezi velikostí hlavičky a zbytkem těla. Oči se nacházejí po stranách hlavy, nikoli ve středu obličeje, formuje se základ zevního zvukovodu, více patrná jsou ústa i nos.

Foto miminka v 8. TT
Embryo nyní měří zhruba 8–14 mm, velikostně odpovídá velké malině.

Největší pokrok ve vývoji se odehrává v oblasti končetin, zejména těch horních. Tvoří se klouby, ruce a nohy již nejsou ploutvičkou. Je viditelné loketní ohnutí a čtyři podélné rýhy, které od sebe oddělují základy budoucích prstíků. Na dolní končetině lze rozlišit stehno, bérec a místo kolenního ohnutí.

Plod má již vytvořené základy všech orgánů. Pod kůží je patrná síť krevních cév. Srdíčko bije dvakrát rychleji než srdce maminky. Dostatek kyslíku pro miminko má na starosti placenta, která je propojena s matčiným krevním oběhem.

Naše tipy:

Související kategorie produktů:

Příznaky těhotenství v 8. týdnu

Typické těhotenské příznaky vám i nadále pravděpodobně znepříjemňují život. Nevolnosti, zvracení a napětí v břiše by se měly ale postupně zmírňovat. Prsa jsou stále citlivá a zvětšují se.

Ultrazvuk v 8. týdnu těhotenství

Pokud jste ještě neabsolvovala první prenatální vyšetření, tak už je nejvyšší čas. Lékař vám ukáže miminko na obrazovce ultrazvuku. Odpočívá v plodovém vaku, který ultrazvuk zobrazuje jako ohraničenou černou dutinu. S největší pravděpodobností uslyšíte i první srdeční činnost miminka.

Ultrazvuk v 8. TT
Miminko odpočívá v plodovém vaku, který ultrazvuk zobrazuje jako ohraničenou černou dutinu. S největší pravděpodobností uslyšíte i první srdeční činnost.

Součástí této návštěvy je doplnění anamnestických údajů, rozhovor o subjektivních potížích matky, určení hmotnosti, měření krevního tlaku, chemická analýza moči, vaginální vyšetření, zralost děložního hrdla (cervix skóre) a zhodnocení růstu dělohy.

Vaše bříško a zdraví

Těhotenské bříško na konci druhého měsíce zatím není znatelné. Váhový přírůstek je nyní kolem jednoho kilogramu, pokud trpíte silnými nevolnostmi, může nastat dokonce váhový úbytek.  

Jak se cítíte?

Nevolnosti

Pokud stále zvracíte a nemůžete udržet nic v žaludku, snažte se alespoň dostatečně pít. Pijte ovocné šťávy nebo cucejte ledové kostky. V lékárnách jsou k dostání speciální zázvorová lízátka a pastilky.

Krvácení

Skoro v každém těhotenství se objevuje nějaký vaginální výtok. Špinění se může objevit např. po pohlavním styku. Jestliže se ale objeví krvácení doprovázené bolestmi, je dobré se poradit s lékařem. Při podezření, že je něco v nepořádku, kontaktujte gynekologa.

Jídlo a cvičení v 8. týdnu těhotenství

Jídlo v 8. týdnu těhotenství
Cvičení v 8. týdnu těhotenství

Časté otázky v 8. týdnu těhotenství

Jaké sporty nejsou vhodné v 8. týdnu?
Můžu si barvit vlasy v 8. týdnu?
Zvýší se mi váha již v 8. týdnu těhotenství?
Co to znamená, když pociťuji velkou únava v 8. týdnu těhotenství?
8. týden těhotenství – jaký je to měsíc?
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora