Zápach z úst vám moc bodů nepřidá…tak jak na něj?

7. 3. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 10 minut čtení
Zápach z úst, odborně halitóza, je pro postižené velkým problémem, který výrazně komplikuje jejich pracovní i společenský život. Pokud jsme ale schopni určit příčinu špatného dechu, existuje velká šance, že se problému dokážeme zbavit. Sestavili jsme pro vás přehled nejtypičtějších důvodů halitózy a poradíme, co dělat, aby váš dech byl opět dokonale svěží.

Zápach z úst neboli halitóza může způsobit i značné psychické obtíže.
Zápach z úst je po zubním kazu a onemocnění dásní třetím nejčastějším důvodem k návštěvě zubní ordinace.

Příčina číslo jedna špatná zubní hygiena

Základním nepřítelem svěžího dechu je bakteriální plak (povlak), který se usazuje na povrchu zubů a v jejich okolí. Bakterie zubního plaku rozkládají zbytky jídla a při tom vzniká zápach, který nepříjemně vnímá okolí postiženého. Pokud není plak důkladně odstraňován, začíná vápenatět a mění se v zubní kámen. Zubní kámen dráždí dásně a rozvíjí se nejdříve zánět dásní, který může přejí v parodontózu. Jedním z hlavních projevů těchto onemocnění dásní je zápach z úst. Zápach může být horší ráno nebo po kouření, pití kávy nebo po konzumaci určitých potravin.

Správná a pravidelná ústní hygiena je v boji se zápachem z úst naprostý základ. Naprostou nezbytností je čištění zubů alespoň dvakrát denně, nejlépe po každém jídle. Přispět k napravení problémů může také pravidelná návštěva dentální hygieny, nebojte se jí, ošetření není nijak nepříjemné a navíc zcela bezbolestné. 

Vyvarujte se zároveň sucha v ústech. Pijte hodně vody. Vyhněte se alkoholu a tabáku, obojí dehydratuje ústa. Ke stimulaci tvorby slin může pomoci žvýkání žvýkačky nebo cucání bonbónů, nejlépe bez cukru. Pokud jsou ústa chronicky suchá, může vám lékař předepsat léky, které stimulují tok slin.


Zápach z úst a jídelníček

Dobrá dentální hygiena je nejlepší způsob, jak zabránit zápachu z úst, ale velký vliv může mít i jídlo, které jíte. 

  • Aromatické látky z některých potravin přestupují do krve, s tou se dostávají do plic a pak jsou vydechovány. Notoricky známé je typické aroma po konzumaci česneku nebo cibule, event. některých druhů koření. Naopak podpořit svěží dech pomohou díky obsahu přírodních polyfenolů petržel a bazalka.

  • K příjemném dechu nepřispěje ani pití alkoholu nebo kávy. U alkoholu hraje roli i to, že se při jeho konzumaci tvoří méně slin, což je, jak jsme už naznačili, také příčina zápachu z úst.

  • Také po konzumaci sladkostí a mléčných výrobků může dech nepříjemně zapáchat.

  • Zápach z úst mohou způsobovat i některé druhy diet s nízkým příjmem sacharidů, drastické diety či hladovění vůbec. Při hladovění totiž organismus štěpí tuky (zásobárna energie) a při tomto štěpení vznikají látky označované jako ketony, které způsobují zápach z úst (zápach acetonu).

Kouření svěžímu dechu nesvědčí

Tabákový kouř obecně zhoršuje dech, navíc kuřáci mají větší sklon k onemocnění dásní, jehož projevem bývá zápach z úst. Podobně kuřáci mohou trpět nedostatečnou tvorbou slin, která je přitěžujícím faktorem pro vznik špatného dechu.


Zápach z úst pomůže odstranit omezení problematických potravin.
Tuňákový sendvič s cibulí či pokrmy s česnekem vám svěží dech rychle pokazí.

5 potravin, které přispívají k zápachu z úst:

  • Česnek  v mnoha jiných ohledech zdravý, proto byste si ho neměli odříkat striktně. Jen se to snažte nepřehánět a až budete hotovi, vypláchněte si ústa od zbytků česneku kartáčováním a nití.
  • Cibule   podobně jako u česneku, vůně cibule přetrvává dlouho poté, co ji sníte. Je to proto, že oba obsahují sloučeniny síry, které se vstřebávají do vašeho krevního oběhu a vracejí se, když to nejméně čekáte. 
  • Sýr  většina mléčných výrobků, včetně sýrů, obsahuje aminokyseliny, které reagují s vašimi ústními bakteriemi za vzniku sloučenin síry, které mohou způsobit kyselý dech a ústa se zápachem zkažených vajec. Ústní voda v tomto případě příliš nepomůže, spolehlivě však zabere vyčištění zubní pastou s fluorem.
  • Konzervovaný tuňák  na rozdíl od čerstvých ryb, konzervované ryby (jako tuňák a losos) měly čas oxidovat. Rrybí zápach pochází ze sloučenin nacházející nazývaných trimethylaminy.
  • Křen   stejně jako většina kořenové zeleniny obsahuje křen chemickou sloučeninu isothiokynát, která se po konzumaci drží v ústech delší dobu. Konzumace máty může být nejúčinnějším způsobem, jak bojovat proti této konkrétní sloučenině. Poté, co si vychutnáte toto silné koření, vypijte mátový čaj nebo žvýkejte mátovou žvýkačku (bez cukru).

Zápach z úst a jiné možné příčiny

Za problémem se špatným dechem mohou v některých případech stát jiné, méně časté příčiny:

Xerostomie aneb nedostatečná tvorba slin

Vzácnějším případem je nedostatečná tvorba slin v ústech odborně xerostomie. Sliny mimo jiné pomáhají odplavovat bakterie (tím, že zvlhčují dutinu ústní), a pokud jich není dostatečné množství, zůstávají a způsobují halitózu. Stejný proces je příčinou nepříjemného dechu po ránu, protože ve spánku se tvoří málo slin.

Víte, co jsou mandlové kameny?

Mandlové kameny není název cukrovinek, jak by se mohlo zdát, ale poměrně častá, i když ne úplně nejznámější příčina špatného dechu. Jedná se o hrudkovité útvary připomínající kamínky, které ulpívají na/v mandlích a jsou tvořeny bakteriemi, zbytky hlenu a dalšími částicemi. Při podezření na tento problém doporučujeme odborné ošetření u ORL specialisty.

Zápach úst při některých onemocněních

Zápach z úst mohou způsobit i některé nemoci, například cukrovka nebo infekční nemoci horních cest dýchacích. Výjimečně může být zapříčiněn i užíváním některých léků (některá psychofarmaka, léky na vysoký krevní tlak nebo cukrovku).

Zápach z úst může také doprovázet gastroezofageální reflux (lidově pálení žáhy), kdy se vrací část natrávené potravy zpět do jícnu i s žaludečními šťávami, což určitě také ovlivní kvalitu dechu. I hormonální změny jako těhotenství nebo menopauza mohou hrát roli při změnách poměrů v ústní dutině žen.


  • Sensodyne Repair & Protect

    zubní pasta 75 ml
    4.2
    (5)
    Klinicky ověřená úleva od bolesti a každodenní ochrana citlivých zubů.
  • GUM Dual Action

    škrabka na jazyk
    Škrabka na jazyk Dual Action šetrně odstraňuje nečistoty a čistí povlak z povrchu jazyka.


    Doporučená opatření proti zápachu z úst

    Co dělat s halitózou vcelku vyplývá z jednotlivých příčin, které jsme popsali. Pokud je můžeme odstranit či alespoň minimalizovat, jsme na dobré cestě zpátky ke svěžímu dechu.

    • Základem boje proti halitóze je v každém případě důsledná dentální hygiena. Zuby je třeba si čistit nejen dvakrát denně, ale i po každém aromatickém jídle, ideálně zubní pastou s antibakteriálními účinky. Každý den je také třeba vyčistit mezizubní prostory (mezitubní kartáčky, nitě, pásky). Užitečné je i čištění povrchu jazyka speciální škrabkou.

    • Důležité je nezanedbávat pravidelné kontroly u stomatologa (2x ročně) a rovněž se doporučuje alespoň 1x do roka investovat do návštěvy dentální hygienistky, která odstraní plak z těžko dostupných míst a zubní kámen, který dráždí dásně.

    • Pravidelně obměňujte zubní kartáček minimálně každé 3 měsíce nebo při prvních náznacích opotřebení.

    • Nositelé snímatelných zubních náhrad by měli pečlivě dbát na jejich čištění (speciální roztoky, každý den).

    • K odstranění nepříjemného dechu mohou pomoci ústní vody, ústní spreje, kvalitní žvýkačky nebo pastilky bez cukru.

    • Nepodceňujte pitný režim, ideální je čistá voda, aby byla ústní sliznice dostatečně hydratovaná a tvořil se dostatek slin. I v tomto mohou pomoci žvýkačky nebo pastilky bez cukru. Existují též speciální přípravky pro případy xerostomie.

    • Můžete zkusit také doplnit jídelníček o probiotika, která pomohou upravit mikroflóru (složení bakteriálního osídlení) v ústech i v celém trávicím traktu.



    Články k tématu Zápach z úst vám moc bodů nepřidá…tak jak na něj?

    • Afty – příčiny a léčba

      Afty – příčiny a léčba

      · 6 minut čtení
      Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
    • Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

      Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

      · 4 minuty čtení
      Z péče o zuby se v posledních letech stalo velmi důležité téma. Rostoucí zájem lidí o zdravý chrup se odrazil také v rozmachu elektrických zubních kartáčků. Představíme vám rozdíly mezi různými typy a poradíme, co byste měli při výběru elektrického kartáčku zohlednit.
    • Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

      Jak řešit zvýšenou citlivost zubů?

      · 7 minut čtení
      Cítili jste někdy bolest nebo nepohodlí po kousnutí zmrzliny či horké kávě? Citlivé zuby představují bolestivý stav, který se projevuje jako krátká, ostře vystřelující bolest mírné až silné intenzity. Podrobnosti o problému citlivých zubů přinášíme v našem článku.
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora