Sladidla – v čem se liší a která jsou vhodná?

13. 10. 2023 · 13 minut čtení

V dnešní době se nám nabízí široký výběr možností slazení pokrmů a nápojů. Nejen lidé potýkající se s vysokou hladinou krevního cukru proto zpravidla přemýšlí, čím nahradit klasický cukr. Která sladidla můžeme považovat za vhodnější či zdravější volbu? A která naopak žádaný efekt nepřinesou, a jejich prospěšnost je tak mýtem?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Sladidla – v čem se liší a která jsou vhodná?

Cukr nebo sladidla?

Sladkou chuť vyhledávají lidé ve svém jídelníčku od pradávna. Zatímco dříve byli naši předci odkázáni v převážné většině na sezónní a jednoduché potraviny, dnes si upravujeme stravování podle osobních preferencí, a kromě toho si sem tam dopřejeme něco dobrého jen tak na chuť. Nadměrný příjem jednoduchých cukrů je však spojen s diabetem, obezitou, zubními kazy i dalšími zdravotními poruchami. Řada lidí se tak v dnešní době snaží snížit omezit přísun cukru a hledá vhodné alternativy. Existuje mnoho různých druhů sladidel, ale jsou všechny opravdu lepší volbou?

Související kategorie produktů:

Sladidla a glykemický index

Jednou z hlavních zásad stravování při diabetu je preference potravin s nízkým glykemickým indexem. Glykemická index udává, jako rychlostí jsou cukry obsažené v potravě přeměněny v trávicí soustavě na glukózu, která se dostane do krevního oběhu. Jinými slovy, čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu cukru v krvi, tím vyšší má glykemický index

Nejvyšších hodnot dosahují jednoduché cukry (glukóza 100, sacharóza 64, med 58). Nižšími, příznivějšími hodnoty se vyznačují potraviny s obsahem komplexních cukrů (polysacharidů) nebo potraviny s cukry vázanými na vlákninu či další složky (rýže parboiled 47, žitný chléb 44, jablko 30).

Mají sladidla kalorie?
V některých případech je obsah cukrů (a tedy kalorií) tak nízký nebo žádný, že hovoříme o nízkoenergetických sladidlech. Pro diabetiky upřednostňujeme právě taková sladidla – mají vysokou sladivost, ale zároveň se vyznačují nízkým nebo nulovým glykemickým indexem.

Nízkoenergetická sladidla

Nízkoenergetická sladidla hladinu cukru v krvi neovlivňují, případně ji zvyšují pouze minimálně. V porovnání s bílým cukrem (sacharózou) mohou mít i vyšší sladivost. Jejich jediným účelem je zpříjemnit chuť přijímané potravy. Díky tomu jsou vhodnějším řešením pro osoby s diabetem, osoby s nadváhou a samozřejmě i pro všechny ostatní.

 

  • Přírodní sladidla
    Jedná se o tzv. alkoholické cukry (xylitol, erythritol) nebo sladidla, která jsou blízce odvozená z přírodních látek (sukralóza). Glykemický index těchto látek je minimální nebo žádný (xylitol 7, erythritol 0, sukralóza 0). K této podskupině můžeme přiřadit i steviosidy nacházející se ve stévii, jejichž glykemický index je rovněž nulový.

  • Umělá sladidla
    Patří mezi ně například sacharin, aspartam, acesulfam K a cyklamát. Vyznačují se značně vysokou sladivostí, a proto se přidávají do potravin pouze ve velmi malých množstvích. Jejich glykemický index je nulový.

     

Jak je to v případě „keto diety“?
Při ketogenní dietě je třeba omezit příjem sacharidů a snížit spotřebu přidaného cukru, abyste dosáhli stavu tzv. ketózy. Tělo si při ní vyrábí energii primárně z tuků, nikoli z cukrů. Ketóza a umělá sladidla se proto vhodně doplňují.
Ideální sladidlo nejen pro diabetiky představuje čekankový sirup, který obsahuje až o 95 % méně cukru a 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly.
Čekankový sirup má příjemnou, jemnou chuť, nízký glykemický index a zároveň vysoký obsah vlákniny. Je tak ideálním vhodným sladidlem (nejen) pro diabetiky.

Druhy sladidel

Využívá se velké množství přírodních sladidel, blízkých příbuzných látek i umělých sladidel. Velmi často se používá jejich kombinace, čímž se sníží množství příjmu jednotlivých látek a nezřídka i vylepší chuťový vjem. Společně si je nyní přiblížíme.

Bílý cukr
Hnědý cukr a třtinový cukr
Med
Javorový sirup
Datlový sirup
Čekankový sirup
Xylitol
Erythritol
Stévie
Sukralóza
Sacharin
Aspartam
Acesulfam K
Cyklamát

Slazení a životospráva

Není asi potřeba příliš zdůrazňovat, že míra konzumace jednoduchých cukrů se odrazí ve fungování našeho těla. Nemusíme se zcela vzdát cukru a považovat jej za „bílý jed“. Přesto je namístě nad svým jídelníčkem přemýšlet a dodávat svému tělu nejen chutné, ale současně i nutričně vyvážené pokrmy. Náhradní sladidla, ať již přírodní nebo umělá, mohou hrát příznivou úlohu ve chvílích, kdy si chceme dopřát nějakou dobrotu a „nezahřešit“. Ještě vhodnější bude, pokud naladíme svůj jazyk, krok za krokem, na přirozenou chuť potravin – vody, čaje, kávy, ovoce nebo třeba jogurtu. Neberme to jako odpírání, ale jako poznávání mnoha dalších chutí okolo nás a budování správných návyků, ze kterých můžeme čerpat po mnoho dalších let.

 


Články k tématu Sladidla – v čem se liší a která jsou vhodná?

  • Pohybová aktivita by měla být běžnou součástí zdravého životního stylu. V dnešní době se bohužel setkáváme s tím, že sport se z každodenního života vytrácí, a to už od útlého věku. V dospělosti pak lidé nemají na sportování čas a po náročném pracovním dni ani dostatek energie. Pokud ale do života přijde diabetes, měl by se stát pohyb pravidelnou součástí režimu a hlavním podpůrným pilířem léčby....
  • Diabetes znamená pro rodinné příslušníky pacienta řadu otázek a obav. Jak onemocnění změní dosavadní život blízkého člověka? Můžete diabetika vy sami podpořit, aby byla jeho léčba účinná a bezpečná? A jak zvládnout případnou první pomoc při akutních komplikacích?
  • Testování hladiny cukru v krvi je pravidelnou součástí léčebného režimu diabetika. Domácí glukometry však měří pouze aktuální hodnotu glykémie. Přesnějším ukazatelem správné léčby a dlouhodobé kompenzace diabetu jsou hodnoty tzv. glykovaného hemoglobinu. Proč a co vše může u diabetika odhalit?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora