Plíseň nohou – příčiny a léčba

15. 4. 2024 · 4 minuty čtení

Infekční onemocnění nohou způsobené plísněmi je označováno jako atletická noha, jelikož trápí zejména sportovce. Začátky bývají velmi nenápadné. Infekce se může rychle šířit, proto je nutné včasné zahájení léčby. Co plíseň způsobuje, jak jí předcházet a jak se jí zbavit, se dočtete v našem článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Plíseň nohou – příčiny a léčba

Co je to plíseň nohou?

Plíseň nohou, také tinea pedis nebo atletická noha, je infekční onemocnění, které se nejčastěji objevuje v prostorech mezi prsty. Trpí jí zhruba 15 % populace, častěji muži než ženy. Může mít chronický průběh, kdy se střídá období potíží s obdobím klidu. U většiny těchto plísňových onemocnění jsou původcem infekce vláknité houby (dermatofyty), které mají, jako všechny houby, rády vlhké a teplé prostředí. Mezi rizikové faktory nákazy patří šatny a sprchy, dále uzavřená obuv, ponožky z umělých materiálů nebo zpocené nohy.

Související kategorie produktů:

Plíseň nohou a příznaky

Plíseň není zpočátku téměř vidět, většinou se začíná projevovat silným svěděním a pálením pokožky chodidel a kůže mezi prsty. Později je kůže šupinatá, velmi suchá, popraskaná nebo se olupuje. Objevují se praskliny mezi prsty, na chodidlech i patách. Na okraji chodidel, kde je kůže ztluštělá, vznikají bolestivé trhliny. Plíseň často žije v symbióze s bakteriemi, takže kromě nepěkného vzhledu je přítomný i nepříjemný zápach.

Pokud je plíseň v akutním stádium, kůže je bělavá, vzhledově rozmočená, někdy s přítomností tekutinou naplněných, velmi svědivých pupínků. Při chronickém stádiu zůstávají prasklinky a drobné zarudnutí mezi prsty, kůže je suchá, šupinatá a připomíná ekzém.

Co dělat pro zdravou pokožku nohou

Hlavním bodem prevence je dodržování hygienických návyků.

Plísní nohou trpí hlavně:

  • lidé se zvýšenou potivostí (zde jsou doporučovány antiperspirační přípravky)
  • lidé trpící poruchami prokrvení nohou
  • lidé s oslabenou imunitou
  • jedinci s vadným postavením chodidel a prstů
  • pacienti s diabetem

Po koupeli je nutné důkladně vysušit chodidla i prostory mezi prsty. Dále se doporučuje nošení ponožek z přírodních materiálů, praní ponožek na vyšší teplotu, nošení otevřené obuvi, pravidelné dezinfikování obuvi a koupelnové předložky a nepoužívání cizích ručníků. Vhodné je nechodit naboso ve veřejných prostorech, omezit konzumaci sladkých potravin a nápojů a nohy pravidelně kontrolovat. Vhodná může být aplikace kosmetiky s tzv. chytrou houbou. Jedná se bio přípravky speciálně vyvinuté pro péči o pokožku nohou náchylnou k plísním a pro péči o nohy se sklonem k zápachu a potivosti (deodorant, pudr, koupel).

Léčba plísně nohou

Léčba plísňových infekcí je dlouhodobě trvající proces. Je důležizté zahájit ji co nejdříve, aby se zabránilo rozšíření infekce. Pokud je plíseň podchycena včas, většinou stačí vnější ošetření (krémy, masti, spreje), při rozsáhlejším rozšíření je vhodné nasadit i vnitřní léčbu. Léčba bývá úspěšná, pokud je doplňována pravidelnou péčí o pokožku, a jsou dodržována hygienická opatření.

Co dělat, pokud domácí léčba nepomáhá?
Jestliže se ale stav po 2–3 týdnech aplikace přípravků nezlepší či se snad zhorší, je nutné okamžitě vyhledat lékaře.

Léky proti plísni nohou

V lékárnách najdeme řadu volně prodejných antimykotických léčiv. Tyto přípravky se doporučují aplikovat ještě 14 dní na postižené místo i po vymizení příznaků, aby se zabránilo opakovanému výskytu. Mezi konkrétní příklady účinných látek patří například klotrimazol, který je účinný proti řadě choroboplodných houbovitých mikroorganismů včetně dermatofytů, kvasinek a plísní. Aplikuje se 2–3x denně. Další látkou je bifonazol, látka naftifini hydrochloridum, která působí proti houbám, kvasinkám, plísním, má antibakteriální a rychlý účinek na potlačení svědění, aplikuje se jednou denně.

Na co nezapomínat při plísni nohou?
Pokud vás trápí plíseň nohou, buďte ke svému okolí ohleduplní. Na veřejných místech i doma noste obuv, používejte jen vlastní ručník. Pro úspěšné vyléčení je důležitá důslednost. Jestliže se plíseň nohou často vrací, je vhodné po konzultaci s lékařem pokožku preventivně ošetřovat volně prodejnými antimykotiky 1x týdně.
Atletická noha
Plísně spojené s infekcí se mohou rozšířit i do nehtů, které bývají vůči léčbě odolnější.

Atletická noha

Co je to atletická noha? Jako atletická noha je označována plísňová infekce, která se objevuje na pokožce nohou, nejčastěji v meziprstních prostorech. Pojem „atletická noha" vznikl podle častého výskytu infekce u sportovců, kteří mají celý den uzavřené nohy ve sportovní obuvi, noha se tak více potí a zůstává déle ve vlhkém teplém prostředí, které je pro rozvoj plísně ideální.

Plíseň na nohou u dětí

Náchylnost k mykózám stoupá s věkem. Atletická noha je u nejmenších dětí spíše vzácností, objevuje se převážně od 13–15 roku života. Děti bývají náchylnější k mykózám kvůli stále se vyvíjející kožní bariéře, ale mají menší riziko vzniku plísně nehtů vzhledem k jejich rychlejšímu růstu oproti dospělým. Léčba mykózy nohou je zásadně lokální.


Články k tématu Plíseň nohou – příčiny a léčba

  • Pásový opar – příznaky a léčba

    Pásový opar – příznaky a léčba

    · 7 minut čtení
    Pásový opar (odborně herpes zoster) je nepříjemné a bolestivé virové onemocnění, které může postihnout každého, kdo v minulosti prodělal plané neštovice. Vir, který je způsobuje, totiž v těle zůstává v tzv. „spící“ formě a může se za určitých okolností probudit. Jak se pásový opar projevuje a jak se léčí?
  • Jak ošetřit puchýře?

    Jak ošetřit puchýře?

    · 7 minut čtení
    Puchýře, otlaky či mozoly vznikají nejčastěji v důsledku nevhodné obuvi či kloubních deformit na chodidlech. Svou roli hraje důležitou i délka pobytu v dané obuvi, tření i nadměrné pocení. Nejčastěji vznikají puchýře na chodidlech, a to na patě a na prstech u nohou.
  • Svrab – příznaky a léčba

    Svrab – příznaky a léčba

    · 3 minuty čtení
    Svrab patří mezi vysoce nakažlivá infekční onemocnění postihující kůži, které je způsobeno mikroskopickými roztoči. Způsobuje silné svědění a pokud není svrab léčený, může způsobit i nepříjemné komplikace. Jak svrab poznat i jak se ho co nejrychleji zbavit, vám poradíme na následujících řádcích.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora