Pátá nemoc – příčina, příznaky a léčba

9. 5. 2024 · 5 minut čtení

Pátá dětská nemoc neboli erythema infectiosum je nakažlivá virová infekce, která je nejběžnější u dětí předškolního a mladšího školního věku. Projevuje se typickou vyrážkou ve tvaru motýlích křídel na tvářích. Co pátou nemoc vyvolává, proč se jí říká „pátá“, jak ji poznat a na co si dát pozor? Souhrn nejdůležitějších informací najdete v následujícím článku.

Pátá nemoc – příčina, příznaky a léčba

Proč pátá nemoc?

Pátá nemoc dostala své jméno před mnoha lety, kdy byla pátou na seznamu šesti uznávaných dětských nemocí způsobujících vyrážku. Dalšími nemocemi tohoto seznamu jsou zarděnky, spalničky, spála, plané neštovice a roseola infantum (6. nemoc). Pátá nemoc postihuje především děti předškolního a nižšího školního věku, ale může postihnout i dospělého, který tuto nemoc neměl jako malé dítě. Výskyt bývá sezónní v jarních a podzimních měsících. Asi 50 % dospělých je vůči páté nemoci imunních, aniž by o prodělání nemoci věděli.

Lze se proti páté nemoci očkovat?
Proti páté nemoci neexistuje žádná vakcína, ale průběh je většinou mírný a bez komplikací. Onemocnění zanechává dlouhodobou imunitu - kdo jej prodělal v dětství, již znovu neonemocní.

Příčina páté nemoci

Původcem páté nemoci (erythema infectiosum) je lidský parvovirus B19. Přenos se uskutečňuje ve většině případů kapénkovou infekcí, méně často orofekální cestou nebo z matky na plod. Virus se po pomnožení v dýchacích cestách dostává do kostní dřeně a způsobí přechodný útlum vyzrávání červených krvinek. Dále se krví šíří do kůže a kloubů. V důsledku interakce viru s protilátkou dochází u části infikovaných ke vzniku vyrážky, event. k zánětlivému poškození kloubů.

Pátá nemoc a foto vyrážky

Vyrážka na tvářích při páté nemoci
Typickým příznakem páté nemoci jsou červené tváře. Vyrážka na obou stranách tváří připomíná tvar motýla.
Jak dlouhá je inkubační doba páté nemoci?
Inkubační doba páté nemoci je 4 dny až 2 týdny, přičemž nakažlivost je největší před vznikem vyrážky. Poté již není dítě považováno za infekční a není třeba izolace.

Příznaky páté nemoci

Zpočátku se pátá nemoc projevuje jako běžné nachlazení, přítomna může být zvýšená teplota, celková únava a slabost, bolest kloubů a svalů. Nemoc může proběhnout i bez teploty. Po několika dnech se objevuje zarudnutí v obličeji kolem nosu a na tvářích, které připomíná tvar motýlích křídel (někdy též „zfackovaná tvář“). Vyrážka se postupně šíří na trup, hýždě a končetiny. Kůže kolem úst zůstává nápadně bledá. Zarudnutí se postupně mění ve vyrážku s červenými flíčky o velikosti 1– 2 cm.  Po pár dnech začne vyrážka blednout. Mizí od středu červených skvrn směrem k okrajům, což jí dodává vzhled krajky. Výsev vyrážky trvá obvykle 7 až 10 dní, u většiny pacientů vymizí do 3 týdnů. Vyrážka se může se opakovaně objevovat a zhoršovat při pobytu na slunci, horkem, stresem nebo při fyzické námaze, může také svědit. V některých případech to bývá právě úporné svědění na těle, které na nemoc upozorní. Naopak u některých dětí se vyrážka nemusí vůbec projevit. U dospělých většinou nedochází k výsevu vyrážky nedochází, nemoc se spíše projeví únavou/malátností, škrábáním v krku či bolestí kloubů.

Léčba páté nemoci

Ve většině případech má parvovirová infekce u dětí mírný průběh a nevyžaduje ani návštěvu lékaře. Pokud se však u dítěte vyskytne přidružené onemocnění, raději lékaře navštivte, aby se předešlo možným komplikacím. U nekomplikované páté nemoci postačí domácí symptomatická samoléčba s klidovým režimem. V případě, že se objeví teplota nad 38°C, podávejte léky na snížení horečky (paracetamol, ibuprofen). Je-li potřeba, je možné také podávat antihistaminika ke zmírnění svědění.

Prodělané onemocnění a celoživotní imunita
Po prodělání parvovirové infekce páté nemoci získáváte doživotní imunitu.

Komplikace páté nemoci

U některých nemocných (hlavně dospívající dívky) se při páté nemoci objevuje zánět drobných kloubů rukou nebo kolen trvající i několik týdnů. U dětí s chronickou hemolytickou anémií může infekce navodit aplastickou krizi, u dětí s oslabenou imunitou dochází k chronické infekci kostní dřeně, která vede k chronické anémii.

Pátá nemoc a těhotenství
Těhotné ženy, které si nejsou jisté proděláním páté nemoci, by se měly vyhýbat kontaktu s nemocným a důsledně dodržovat hygienická opatření

Pátá nemoc v těhotenství

U těhotných žen může parvovirus proniknout krví k plodu a nepříznivě ovlivnit jeho vývoj. Při infekci v těhotenství virus působí v kostní dřeni plodu útlum krvetvorby, což může vést k odumření plodu a potratu. Riziko poškození plodu při infekci v těhotenství je asi 5 až 10 % a je vyšší při infekci v druhém trimestru. Těhotné ženy, které si nejsou jisté, že pátou nemoc prodělaly, by proto měly být velmi opatrné, a pokud se v jejich okolí infekce vyskytne, dbát pečlivě na dodržování hygienických opatření.

Pátá nemoc u dospělých

Asi polovina dospělých má imunitu proti páté nemoci. Ti, kteří ji neprodělali, tedy mohou teoreticky onemocnět. Jako u všech dětských nemocí, kterými onemocní dospělí, jsou i příznaky páté nemoci v dospělosti o něco závažnější než v dětství. Parvovirová infekce může způsobit komplikace u pacientů s různými druhy anémií, opatrní být pacienti s oslabeným imunitním systémem.

Často kladené otázky

Jaká je inkubační doba u páté nemoci?
Jaká je infekčnost páté nemoci?
Jaké jsou rizikové faktory, na co si dát pozor?
Jaký je rozdíl mezi pátou a šestou nemocí?
Může se pátá nemoc objevit u miminek a novorozenců?

Články k tématu Pátá nemoc – příčina, příznaky a léčba

  • Děti stonají poměrně často. Kromě toho jsou děti velmi náchylné k drobným poraněním a pofoukání bohužel vždy nestačí. Co by měla dětská lékárnička ideálně obsahovat, abyste byli připraveni zareagovat v momentě propuknutí nemoci nebo při drobném úrazu?
  • Šestá dětská nemoc patří k infekčním onemocněním provázeným vyrážkou. Původcem šesté nemoci jsou herpesviry, přenáší se kapénkami a nejčastěji postihuje kojence a batolata od 6 měsíců do 2 let. Proč se jí říká „šestá“, jak ji poznat i jak ji léčit, se dozvíte v následujícím článku.
  • Plané neštovice jsou virové infekční onemocnění, které se projevuje malými puchýřky naplněnými tekutinou a dalšími příznaky. Většina z nás se s planými neštovicemi setkala v dětském věku, značně víc může infekce potrápit neočkované dospělé, kteří se s ní do té doby nepotkali. Co na neštovice v první fázi upozorní, jak dlouho je nakažená osoba infekční i jak ulevit od nepříjemného svědění, vám...