Paradentóza – příznaky a léčba

13. 12. 2023 · 6 minut čtení

Krvácení dásní, zápach z úst, posléze viklání zubů a jejich vypadávání – to jsou příznaky a důsledky paradentózy. Paradentóza je zánětlivé onemocnění infekčního původu, při kterém dochází k destrukci závěsného zubního aparátu. Jedná se nejčastější příčinu ztráty zubů. Jak se tomuto onemocnění bránit a jak se léčí? Těmto a dalším otázkám se věnujeme v následujícím článku.

Mgr. Iva Tancerová
Mgr. Iva Tancerová
Paradentóza – příznaky a léčba

Co je to paradentóza?

Paradentóza neboli parodontóza či parodontitida je zánětlivé onemocnění infekčního původu, při kterém dochází k destrukci parodontu – závěsného zubního aparátu. Parodont představuje soubor měkkých a tvrdých tkání, které obklopují zub. Je nezbytný pro ukotvení zubu v zubním lůžku. Při jeho poškození ustupují měkké i tvrdé tkáně a zub se začíná viklat. Paradentóza bez vhodné léčby může vést až ke ztrátě zubu. Pokud zub chybí, zaniká i jeho závěsný aparát.

Související kategorie produktů:

Víte, že?
Paradontóza je tzv. multifaktoriální onemocnění. Na jejím vzniku se podílejí vnější i vnitřní vlivy. Mezi ně patří např. přítomnost zubního plaku, porucha v imunitním systému parodontu nebo hormonální změny v těhotenství, kdy dochází k rozvolnění kolagenních vláken parodontu, či v pubertě.

Jaké jsou příznaky paradentózy?

Zpozorněte, pokud vám krvácejí dásně. Příčinou krvácení může být špatná technika čištění nebo počínající zánět. Zdravá dáseň má světle růžovou barvu, oproti tomu zanícená dáseň je rudá, oteklá a při doteku krvácí. Při parodontóze je vždy přítomný zánět. Usazený mikrobiální plak okolo zubů, v mezizubí i pod dásní dráždí dáseň, která bez adekvátní léčby ustupuje. Objevuje se také zápach z úst.

V pokročilejším stádiu se odhalují krčky i kořeny zubů, dochází k prohlubování parodontálních kapes (chobotů) a k odbourávání kosti okolo zubu. V poslední fázi paradentózy dochází k uvolnění zubu ze zubního lůžka. Kapsy se většinou tvoří u několika zubů zároveň. Nejčastěji je najdeme u dolních řezáků a v mezizubí postranních zubů. Ke zjištění hloubky kapes se používá parodontologická sonda, kterou vám praktický zubní lékař nebo hygienista naměří hloubku kapes a následně zvolí vhodnou léčbu. Hloubka kapes se poté pravidelně kontroluje při každé další návštěvě.

Léčba paradentózy

Léčba paradentózy vyžaduje komplexní přístup a spolupráci parodontologa s dentálním hygienistou. Na základě důkladného vyšetření se zvolí terapie. Poté vám hygienista odstraní povlak okolo zubů a zubní kámen. Při parodontóze, která se vyznačuje mělkými kapsami od 4 mm do 6 mm, nebo pokročilejší parodontitidě s hlubokými kapsami nad 6 mm se provádí odstranění poddásňového zubního plaku a kamene. Dále se musí upravit nevyhovující protetika či převislá plomba, aby se zabránilo zbytečnému ulpívání plaku v těžko dostupných místech. Nutná je však důsledná domácí péče.

Další léčba se poté volí vzhledem ke stavu parodontu a míře jeho destrukce. V lehčích případech se přistupuje ke konzervativní léčbě –⁠ pravidelné odstraňování zubního kamene a medikamentózní terapie. Při chronické paradentóze a v jejím pokročilém stádiu může přijít na řadu i chirurgická léčba.

Domácí péče při paradentóze

Správná domácí péče je alfou a omegou při léčbě parodontitidy. Na dentální hygieně vám nejprve obarví zuby detektorem plaku, abyste si lépe uvědomili, kde špatně čistíte. Detektor plaku je skvělou pomůckou, kterou si můžete zakoupit i domů. Nezapomínejte ani na mezizubní prostory, hygienista s vámi vybere ideální velikost mezizubních kartáčků a ukáže vám, jak se správně používají.

Při krvácejících dásních a počínající parodontóze je potřeba nacvičit vhodnou techniku čištění zubů. V tomto případě jde o Bassovu metodu, kdy kartáček namíříme šikmo mezi zub a dáseň a jemnými pohyby masírujeme krčkovou oblast zubu. Nejvíce plaku se usazuje právě v krčkové oblasti, proto je pro parodontologické pacienty zcela zásadní zaměřit se právě na tento prostor. Každodenní a precizní orální hygiena by pro vás měla být samozřejmost, protože pokud se o svůj chrup nebudete dostatečně starat, přijdete o něj.

Pomůcky na dentální hygienu.
Pravidelná ústní hygiena by (nejen) při paradontóze měla zahrnovat používání pomůcek, jako jsou mezizubní a jednosvazkové kartáčky, dentální nitě či detektor plaku.
Tip z lékárny:
Správnou ústní hygienu můžete podpořit užíváním probiotických pastilek pro dutinu ústní.

Prevence paradentózy

Parodontóza je způsobena bakteriemi, které jsou přítomné v zubním plaku. S prevencí paradentózy je nutné začít již od útlého věku. V prvních letech života spočívá prevence ve vytvoření správných hygienických návyků a osvojení si dobré techniky čištění. Důležité je předcházet zlozvykům, jako je dlouhodobé používání dudlíku, lahvičky nebo dumlání palce. Svou roli v období školního věku hraje také ortodoncie. Srovnaný chrup se daleko lépe čistí.

Po celý život je zcela nezbytné nepolevit v čištění zubů. Správnou techniku čištění zubů vám vysvětlí a názorně ukáže dentální hygienista. Dále byste měli chodit na pravidelné preventivní prohlídky 2x do roka. Každý člověk se rodí jako nepopsaný list papíru, a to platí i pro stav dutiny ústní. Paradentóza jako taková dědičná není.

Vyváženou stravou s omezeným příjmem jednoduchých sacharidů podpoříte přátelskou mikroflóru v ústech. Nejdůležitější je však důkladná dentální hygiena. Pokud kouříte, měli byste zkusit přestat, anebo se pokusit snížit počet cigaret na minimum. Kouření zhoršuje zdraví dutiny ústní. Snižuje imunitu, na základě toho oslabuje obranyschopnost vůči bakteriím, a vzniklý zánět se tak špatně hojí.

Paradentóza u dětí

V průběhu života se v dutině ústní vlivem vnějšího okolí utváří přirozený mikrobiom. Narušení jeho rovnováhy vede přímo ke vzniku infekčních onemocnění, jako je zubní kaz nebo paradentóza. Ideální je, pokud se rodiče snaží eliminovat přenos jejich mikroflóry do úst jejich malého dítěte. Toto se děje například při olizování dudlíku, sdílení lžičky nebo při předžvýkávání jídla. Maminky a tatínci by měli pamatovat na to, že tím předávají svoji mikroflóru malému dítěti. To bývá velký problém, pokud nemají opravené kazy nebo trpí parodontózou.

U takového dítěte může vzniknout spolu v kombinaci s nedostatečnou zubní hygienou agresivní parodontitida, která se začne projevovat již ve starším školním věku. Celý tento progres ovlivňuje složení plaku a množství plaku. V dočasném chrupu je nejběžnější zánět dásní, což je předstupeň parodontózy. Vyskytuje se nejčastěji při prořezávání mléčného chrupu a při výměně chrupu a v pubertě. Zánět dásní můžeme nejefektivněji vyřešit nácvikem správného čištění zubů a důslednou hygienou. Dětem bychom měli dočišťovat zuby až do cca 12 let věku.

 


Články k tématu Paradentóza – příznaky a léčba

  • Afty – příčiny a léčba

    Afty – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
  • Hygienu ústní dutinu by si děti měly osvojit již v ranném dětství podobně jako třeba zdravé stravovací návyky. Pravidla péče o zuby lze rozdělit do pěti základních kroků. Znáte je všechny a postupujete vždy správně? Dozvíte se v našem článku.
  • Ústní sprchy – trend v zubní hygieně

    Ústní sprchy – trend v zubní hygieně

    · 7 minut čtení
    V mezizubních prostorech se často usazují nečistoty, ke kterým se kartáček nemá šanci dostat. V takových místech pomůže ústní sprcha, výborný pomocník při čištění rovnátek či okolí zubních implantátů a můstků. Jak ústní sprchy fungují a jaké výhody nabízí?
O autorovi
Mgr. Iva Tancerová
Mgr. Iva Tancerová
Studuji na 3. lékařské fakultě UK obor Dentální hygiena. Ve svých textech motivuji čtenáře k pravidelné péči o dutinu ústní, aby je příští návštěva zubní ordinace už nezaskočila. Během své praxe radím pacientům, jak se správně starat o chrup, jaké zvolit techniky čištění a čeho se vyvarovat. Mimo to jsem v roce 2020 absolvovala Mediální studia na Fakultě sociálních věd UK. Původně jsem se orientovala ve zpravodajském odvětví, poté jsem však plynule přešla ke zdravotnickým tématům. Díky práci pro Dr. Max propojuji oba své obory. Ve volném čase ráda cestuji, zajímám se o kulturu a gastronomii.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Iva Tancerová
Mgr. Iva Tancerová
Studuji na 3. lékařské fakultě UK obor Dentální hygiena. Ve svých textech motivuji čtenáře k pravidelné péči o dutinu ústní, aby je příští návštěva zubní ordinace už nezaskočila. Během své...
Číst více od autora