Jak si správně čistit zuby – dentální hygiena

4. 7. 2023 · 8 minut čtení

S dobrou technikou a správnými pomůckami není čištění zubů žádná věda. Pojďme si společně představit pár zásad, jak si zlepšit úroveň hygieny v dutině ústní, aby příští preventivní prohlídka u zubního lékaře dopadla bez kazů. Chrup je naše vizitka. Zuby by nám měly vydržet zdravé až do konce života. Správnou hygienou si je můžete udržet i na stáří.

Mgr. Iva Tancerová
Mgr. Iva Tancerová
Jak si správně čistit zuby – dentální hygiena

Jak na zubní plak?

Vše je o správné péči. Zubní kartáček slouží k odstranění plaku, ve kterém se po čase množí bakterie, zejména ty ze skupiny Streptococcus mutans. Tyto bakterie metabolizují sacharidy a vylučují kyseliny, které naleptávají sklovinu. Zubní plak lze odstranit mechanicky a také chemickým způsobem.

Související kategorie produktů:

Čištění zubů krok za krokem

Zcela zásadní je odstranění zubního plaku mechanickým způsobem. A to pomocí velkého kartáčku (manuálního či elektrického), mezizubních kartáčků a dentální nitě. Ústní voda ani ústní sprcha samostatně nestačí, slouží jako doplňkové pomůcky v péči o dutinu ústní. 
Velký kartáček směřujte vždy směrem k dásni pod úhlem 45 stupňů a jemně masírujte krčkovou oblast. Právě v těchto místech se usazuje nejvíce plaku. Odborně se tato technika nazývá Bassova metoda čištění zubů. Původně sloužila k čištění chrupu s onemocněním parodontu – parodontitidou. Avšak touto metodou efektivně vyčistíme nánosy plaku i u zdravého parodontu. Své děti naučte na jednodušší Foneho metodu. Jedná se o jemné krouživé pohyby, které zvládnou i děti bez poranění. Pamatujte však, že je nutné dočišťovat zuby cca do 10–12 let věku dítěte

Chemicky na zubní plak působí chlorhexidin, který je vhodný zejména při léčbě akutní parodontózy nebo zánětu dásní. Dále se používá k odstranění plaku u pacientů po úrazech a operacích, když nejsou schopni si důkladně vyčistit chrup. Chlorhexidin by však měl sloužit pouze jako doplňkový přípravek, nelze jej používat dlouhodobě.

Jak často a dlouho si čistit zuby? 

Ideální doba čištění zubů neexistuje. Zuby čistíme na všech ploškách i v  mezizubí. Po umytí přejeďte zuby jazykem, pokud jsou dokonale hladké, vyčistili jste je správně. Dále můžete vyzkoušet plak detektorové tablety, které pomocí zabarvení odhalí nedočištěná místa v dutině ústní. Pamatujte, že čistý zub se nezkazí, proto určitě stojí za to si vyhradit čas na zdravý úsměv.

Jak často měnit zubní kartáček? 

Zubní kartáček bychom měli vyměnit každé 3 měsíce a kdykoliv při jeho opotřebení. V případě onemocnění dýchacích cest nebo oparu či afty jej vyměňte ihned po skončení nemoci, aby se bakterie ve vláknech kartáčku nemnožily dál. 

Jak si správně čistit zuby mezizubním kartáčkem?

U svého dentálního hygienisty či zubního lékaře zjistěte velikost svých mezizubních prostor a podle toho si vyberte vhodné mezizubní kartáčky. Mezizubní kartáček zavádějte opatrně. Ideálně ho uchopte co nejblíže jeho pracovní ploše, jen tak nad ním získáte absolutní kontrolu a drátek se nebude ohýbat. Poté jej pomalu zasuňte do mezizubí. V dolní čelisti směřujte kartáček zlehka proti dásni, cca o milimetr, poté jej srovnejte horizontálně, do mezizubního prostoru prostupujte opatrně. V horní čelisti směřujte kartáček směrem dolů, abyste si nepodráždili dáseň. Správné čištění zubním kartáčkem by mělo být atraumatické. Jeho zavádění je snadné, avšak vyžaduje trochu zručnosti.  
Zprvu vám mohou trochu krvácet dásně, to značí zánět. Pokud budete kartáček používat pravidelně každý den, měla by tato nepříjemnost odeznít do několika dní. Na čištění malých mezizubních prostor, zejména ve frontálním úseku (od špičáku po špičák), můžete použít tzv. floss pick – dentální práček s nití. Jemnými pilovitými pohyby zasuňte nit do mezizubí, dávejte pozor, abyste si neporanili dáseň. Setřete jednu stranu zubu i druhou a opatrně vytáhněte.  Nezapomeňte i na čištění zubních náhrad (korunky, můstky). Lidé se často domnívají, že se umělé zuby nemusí čistit. Nicméně i na umělém zubu se usazuje plak, pokud zůstává v krčkové oblasti, tvoří se zánět, který mnohdy přechází periimplantitidu (ústup kosti v oblasti implantátu a jeho následné odhalení).

 

Jak si správně čistit zuby sonickým kartáčkem?

Sonický kartáček přikládejte pod úhlem 45 stupňů ke krčku zubu. Zuby nedrhněte, elektrický kartáček udělá všechnu práci za vás. Po vyčištění zubů sonickým kartáčkem opět nezapomeňte na mezizubní pomůcky. Vyzkoušet můžete i oscilačně rotační kartáček, který se střídavě vychyluje k jedné a poté k druhé straně. 

Ústní sprcha je nenahraditelným pomocníkem v péči o zuby s rovnátky.
Účinným způsobem péče o zuby s rovnátky je ústní sprcha, tzv. ústní irigátor.

Čištění zubů s rovnátky 

V případě nošení fixních rovnátek dbejte na bezchybnou hygienu. Mezi zámečky se snadno usazuje plak, proto byste měli čistit zuby nejen v mezizubí, ale i mezi jednotlivými komponentami aparátu. U rovnátek je nezbytně nutné používat mezizubní kartáčky. Skvělým pomocníkem je také super floss. Tato speciální nit má praktické vyztužené okraje, proto se zavádí se stejným způsobem jako mezizubní kartáček. Jemně odstraňuje plak z dásňového žlábku. Eliminuje usazování plaku a předchází vzniku zubního kamene. 
Profesionální dentální hygienu s odstraněním zubního kamene ultrazvukem přenechte dentálním hygienistům. Neodborné zacházení s ultrazvukem může poškodit celistvost zubu a nevratně jej poškodit.

 

Tipy pro lepší čištění zubů 

Zamyslete se, jak často si během dne myjete ruce. Po probuzení, po příchodu do práce, před jídlem. Zkrátka vždy, když cítíte potřebu. To samé by mělo platit o zubech. Proto dbejte na to, abyste ty největší nánosy plaku odstraňovali cca 2x denně. Nejlépe ráno a večer. Nedostatečná hygiena dutiny ústní vede k zánětu dásní, parodontitidě, zubnímu kazu nebo zápachu z úst. Zkažené zuby omezují člověka v sociálním kontaktu, v navazování vztahů nebo třeba při uplatnění v práci. Tyto aspekty by měly namotivovat každého. 
Zkuste zařadit mezizubní čištění zubů do vašeho běžného života. Čekáte v koloně a máte 2 minuty času? Ideální příležitost k vytáhnutí mezizubního nebo sólo kartáčku. Jste večer unavení a nechce se vám vstát z postele a jít do koupelny? Mějte kartáček vždy po ruce, klidně i na nočním stolku. Dále si své zubní pomůcky můžete připravit na stůl k počítači. Když je budete mít na očích, lépe si vzpomenete, že je čas na pravidelnou hygienu a nebudete se do čištění nutit. Spojte čištění se svými aktivitami a zařaďte ho do své každodenní rutiny. 


Články k tématu Jak si správně čistit zuby – dentální hygiena

  • Afty – příčiny a léčba

    Afty – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Afty nejsou život ohrožujícím onemocněním, ovšem subjektivní potíže, které s nimi souvisí, mohou být tak výrazné, že znemožňují postiženému příjem potravy, tekutin nebo mluvení. Zde jsou naše rady, jak se s afty co nejdříve vypořádat.
  • Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

    Jak vybrat elektrický zubní kartáček?

    · 4 minuty čtení
    Z péče o zuby se v posledních letech stalo velmi důležité téma. Rostoucí zájem lidí o zdravý chrup se odrazil také v rozmachu elektrických zubních kartáčků. Představíme vám rozdíly mezi různými typy a poradíme, co byste měli při výběru elektrického kartáčku zohlednit.
  • Ani ten nejlepší zubní kartáček nedokáže dokonale vyčistit úzké mezírky mezi zuby, kde se hromadí nemalé množství zubního plaku. K čištění mezizubních prostor slouží mezizubní kartáčky. Víte, jak správně mezizubní kartáček vybrat a jak ho používat?
O autorovi
Mgr. Iva Tancerová
Mgr. Iva Tancerová
Studuji na 3. lékařské fakultě UK obor Dentální hygiena. Ve svých textech motivuji čtenáře k pravidelné péči o dutinu ústní, aby je příští návštěva zubní ordinace už nezaskočila. Během své praxe radím pacientům, jak se správně starat o chrup, jaké zvolit techniky čištění a čeho se vyvarovat. Mimo to jsem v roce 2020 absolvovala Mediální studia na Fakultě sociálních věd UK. Původně jsem se orientovala ve zpravodajském odvětví, poté jsem však plynule přešla ke zdravotnickým tématům. Díky práci pro Dr. Max propojuji oba své obory. Ve volném čase ráda cestuji, zajímám se o kulturu a gastronomii.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Iva Tancerová
Mgr. Iva Tancerová
Studuji na 3. lékařské fakultě UK obor Dentální hygiena. Ve svých textech motivuji čtenáře k pravidelné péči o dutinu ústní, aby je příští návštěva zubní ordinace už nezaskočila. Během své...
Číst více od autora