Dopamin – proč je důležitý pro zdraví těla a „štastný“ život?

15. 4. 2024 · 4 minuty čtení

Dopamin je látka, která se uvolňuje během příjemné situace a současně je jedním z nejdůležitějších neuropřenašečů v lidském mozku. Záplava dopaminu ve vás může vyvolat pocit euforie, jeho nedostatek může naše zdraví negativně ovlivnit. Jaké funkce má dopamin v našem těle, která onemocnění se s nízkou hladinou dopaminu dávají do souvislosti a jak si zajistit dostatek tohoto hormonu?

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Dopamin – proč je důležitý pro zdraví těla a „štastný“ život?

Co je to dopamin?

Dopamin neboli hormon štěstí je organická chemická látka ze skupiny katecholaminů, která přirozeně vzniká v mozku obratlovců. Dopamin je neurotransmiter, jehož úkolem je přenášet informace (nervové vzruchy) mezi jednotlivými buňkami. V těle vzniká z aminokyseliny tyrosinu. Poškození dopaminových drah souvisí se vznikem Parkinsonovy choroby, schizofrenie či bipolární afektivní poruchy.

Dopamin se uvolňuje se během příjemných situací.
Mozek dopamin produkuje v případech, kdy člověk očekává odměnu nebo se mu něco podaří. Kdyby nedocházelo k jeho uvolňování, člověk by těžko projevoval úsilí k určité činnosti a dlouhodobě na sobě nepracoval a nezlepšoval se.

Funkce dopaminu v našem těle

Dopamin působí na různé oblasti v našem těle. Nejznámější je jeho spojitost s centrem odměn v mozku, má ale také vliv na koordinaci těla, svalový tonus, pozitivní myšlení, funkci srdce a ledvin, spánek a jeho kvalitu, paměť a soustředění. Dopamin prochází dalšími biochemickými přeměnami a podílí se na syntéze noradrenalinu a adrenalinu. Je zodpovědný za regulaci sekrece dalších důležitých hormonů, jako je prolaktin. Ve slinivce břišní je zodpovědný za snížení množství inzulínu vylučovaného beta buňkami.

Příznaky nedostatku dopaminu

Mezi hlavní příznaky nedostatku dopaminu patří únava, netečnost, depresivní pocity, úzkosti, nedostatek energie, problémy se soustředěním, nespavost, nízké libido, vnitřní napětí, ztráta motivace, poruchy pohybového aparátu, chuť na sladké a zvýšená potřeba kofeinu.

Co to je dopaminový detox?
Během dopaminového detoxu se omezují či úplně vypustí aktivity, které nadměrně stimulují dopaminový systém v mozku. Jedná se například o scrollování sociálních sítí, užívání návykových látek (kofein, nikotin…) nebo nadměrné trávení času na internetu. Pozitivním výsledkem tohoto snažení je zvýšená soustředěnost, lepší paměť, větší produktivita, psychická vyrovnanost a duševní pohoda, snížení stresu, snížení krevního tlaku a lepší spánek.

Příčiny nedostatku dopaminu

Nízká hladina dopaminu ovlivňuje nejen chování, ale také fyzické funkce. Příčin nedostatku této látky existuje několik, ale asi nejznámějším faktorem je stárnutí. S rostoucím věkem se snižuje počet neuronů produkujících dopamin a tento fakt může vést k neurodegenerativním nemocem. Příkladem je Parkinsonova choroba, u které dochází k postupnému odumírání mozkových buněk v oblasti substantia nigra (černá substance), která normálně produkuje dopamin. To způsobí pokles jeho hladiny a pacient není postupně schopen ovládat nebo kontrolovat pohyb. Více se na téma Parkinsonova choroba dočtete v našem dalším článku.

Další příčinou může být závislost na drogách nebo alkoholu. Tyto látky zpočátku hladinu dopaminu zvýší a způsobí tak pocity euforie. Následkem je ale snížení vlastní produkce dopaminu. Množství dopaminu může snížit také stres, nedostatečný spánek nebo genetika.

Jak zvýšit hladinu dopaminu?

Ideální cestou, jak zvýšit hladinu dopaminu, je přirozený způsob. Především životní styl, strava, cvičení a další aktivity mají vliv na tvorbu dopaminu v těle. Mějte pravidelný a kvalitní spánek, poslouchejte oblíbenou hudbu, omezte pití kávy a snižte příjem cukru, jezte potraviny bohaté na aminokyselinu tyrosin (maso, ryby, mléčné výrobky, oves), meditujte a relaxujte, sluňte se a pravidelně cvičte.

V případě Parkinsonovy nemoci je lékem volby levodopa. Vstřebává se z tenkého střeva a krví putuje do mozku, kde se mění na dopamin. V černé substanci dojde ke stabilizaci hladiny dopaminu, a tím ke zlepšení příznaků a psychiky.

Po konzultaci s lékařem lze zvážit nasazení některých doplňků stravy, jako jsou tyrosin, L-theanin, vitamín D, vitamíny B5 a B6, omega-3 esenciální mastné kyseliny.

 

Agonisté a antagonisté dopaminu

Jak se liší agonista a antagonista?
Za agonisty označujeme látky, které aktivují receptory podobně jako endogenní látky, tj. látky tvořené organismem. Oproti tomu antagonisté jsou látky, které brání účinků endogenních látek a agonistů.
Agonisté dopaminu
Antagonisté dopaminu
Spojitost nedostatku dopaminu a rozvoje Parkinsonovy choroby.
Příčinou Parkinsonovy nemoci je postupné odumírání buněk, které produkují dopamin. Typickými projevy jsou snížená pohyblivost (např. poruchy chůze), svalová ztuhlost či třes.
Kdy k lékaři?
Pokud máte podezření, že hladina dopaminu ve vašem těle není v normě a objevují se o vás příznaky, o nichž jsme psali v našem článku, je vhodné navštívit lékaře. Hodnoty neurotransmiterů lze odhalit laboratorními rozbory krve či moči. Krátkodobě zvýšená koncentrace dopaminu může být způsobena fyzickou námahou, emocí nebo vlivem stresu.

Články k tématu Dopamin – proč je důležitý pro zdraví těla a „štastný“ život?

  • Brní vás prsty na rukou? Zhoršuje se stav v noci a nutí vás ruku svěsit a protřepat? V tom případě je možné, že trpíte syndromem karpálního tunelu. O co se přesně jedná, jaké jsou příčiny a jak se lze bolestí zápěstí a nepříjemných pocitů zbavit?
  • Alzheimerova choroba je závažné onemocnění, při němž dochází k postupnému úbytku nervových buněk v mozku. Jedná se o nejčastější formu demence. Postihuje zejména seniory, kteří vlivem nemoci přichází o soběstačnost. Jak život s Alzheimerem zvládnout?
  • Jak se zbavit nervozity a úzkosti

    Jak se zbavit nervozity a úzkosti

    · 3 minuty čtení
    Psychická nervozita je běžnou emocí, která má za normálních podmínek ochranný význam a pomáhá nám ve vypjatých situacích. Je to pocit, který zažil někdy každý z nás (například před zkouškou, důležitým rozhodnutím, či v náročné situaci) a který nám není moc příjemný.
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora