Co je nezbytné vědět o cukrovce

9. 3. 2021 · Mgr. Lukáš Novotný · 2 minuty čtení

Diabetes mellitus neboli cukrovka je název pro skupinu chronických onemocnění, která charakterizuje metabolická porucha. Mezi dva základní typy patří diabetes mellitus 1. typu, při kterém vzniká naprostý nedostatek inzulinu v těle. Jedná se o typ, který je mnohem vzácnější. 



Co je nezbytné vědět o cukrovce

Druhým základním typem je diabetes mellitus 2. typu, kterým trpí 90 % všech diabetiků. U tohoto typu dochází ke snížení citlivosti těla na vlastní inzulin.

Toto onemocnění je zatím nevyléčitelné, ačkoli léčitelné. Léčba spočívá v dodržování diabetické diety, pravidelném režimu, pečlivém hlídání hladiny cukru v těle a užívání léků – tablet, inzulinu nebo jejich kombinace. Diabetik musí mít možnost najíst se a napít se, kdykoli potřebuje. Totéž platí v případě aplikace inzulinu. Inzulin si lze aplikovat pomocí inzulinových per nebo inzulinové pumpy.

Mezi výše zmíněné výkyvy řadíme hypoglykémii a hyperglykémii

Hypoglykémie je stav, při kterém je hladina cukru v těle nízká. Diabetik pociťuje třes, studený pot, při těžší hypoglykémii dochází k rozostření vidění. Pro navrácení hladiny cukru v těle do normálu je potřeba ihned podat rychle působící cukry (například slazený nápoj). Tento stav je totiž velmi nebezpečný a může skončit až bezvědomím, kdy je potřeba neprodleně zavolat rychlou záchrannou službu.


Hyperglykémie je stav, při kterém je hladina cukru v těle příliš vysoká. Může docházet k únavě a malátnosti, bolesti hlavy až celkové nevolnosti. Při hyperglykémii je potřeba zvýšit pitný režim. Namáhavá fyzická aktivita může stav ještě zhoršit, vhodnější je proto klid a odpočinek. Následovat by vždy měla návštěva lékaře a úprava léčby.

Diabetes je velmi individuální a specifické onemocnění, které každý prožívá a vnímá jinak. Diabetikovi můžete pomoci zejména tím, že u sebe budete nosit cukr pro případ, že by u něj nastala hypoglykémie. Někdy však není zcela jednoznačné, jestli projevy přisuzovat hypoglykémii (nastává náhle), nebo hyperglykémii (obvykle mívá pozvolnější průběh). Zásadou je, že při jakýchkoliv pochybnostech je třeba podat pacientovi cukr. Jeho podání nemůže podstatně zhoršit stav nemocného s hyperglykémií, může však pacientovi s hypoglykémií zachránit život. Pokud je člověk v bezvědomí, volejte okamžitě záchrannou službu, aplikujte GlucaGen (pokud ho u sebe diabetik má) a za žádných okolností se mu nesnažte podat inzulin! 

Články k tématu Co je nezbytné vědět o cukrovce

  • Diabetici často netuší, proč je pro ně péče o nohy tak důležitá. Péče o nohy, chodidla a o kůži vůbec musí být prioritou hned od zahájení léčby cukrovky. Jak správně pečovat o nohy a jak je chránit před hrozícími komplikacemi při cukrovce?
  • Nejlepší volbou v diabetické dietě jsou potraviny s nízkou hodnotou glykemického indexu. Jsou pomalu tráveny a vstřebávány, což znamená pomalejší a menší vzestup hladiny cukru v krvi. Skvělou volbu představuje černý bez, borůvky, jablka, cibule, česnek či kysané zelí.
  • Co znamená diabetický stres a kdo je touto specifickou formou psychické zátěže ohrožen, jak souvisí se syndromem vyhoření a proč je potřeba zavčas řešit počínající úzkost především otevřenou a ohleduplnou komunikací, si můžete přečíst v novém článku.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora