Bolest paty – příčiny, rizikové faktory a léčba

26. 3. 2024 · 5 minut čtení

Bolest paty patří k častým potížím pohybového aparátu. Rozklíčovat její původ není vždy snadné, může totiž vzniknout z řady různých příčin. Neberte ji na lehkou váhu, může se zhoršovat či přispívat k nesprávnému držení těla, a následně tak způsobit druhotné bolesti kloubů, zad nebo hlavy. Jaké jsou nejčastější příčiny bolesti paty? Kteří lidé jsou více ohroženi? Jak se s bolestí paty vypořádat a jak jí předcházet?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Bolest paty – příčiny, rizikové faktory a léčba

Co sledovat při bolesti paty?

Pata poskytuje tělu oporu a stabilitu při chůzi i běhání. Pohlcuje otřesy a zmírňuje tlak, který je na chodidlo vyvíjen při došlápnutí na zem. Bolestivost paty proto ovlivní řadu každodenních činností. Při určení příčiny bolesti paty je důležité řídit se tím, kdy se bolest objevuje a jak přesně vypadá. Zjištění příčiny umožňuje správně zacílit a nastavit léčbu.

Související kategorie produktů:

Časté příčiny bolesti paty

Bolí mě pata po ránu? Jinými slovy objevuje se již při prvních ranních krocích nebo po delším odpočinku a v průběhu dne se postupně snižuje? Nebo naopak bolest při pohybu během dne stoupá? Objevuje se bolest paty zespodu, podél vnitřního okraje nožní klenby, což může poukazovat na potíže s klenbou nohy? Nebo pociťuji bolest paty z boční strany, která zpravidla vychází z probíhajících šlach za vnitřním kotníkem nebo z nepřiměřeného tlaku na nervstvo? Pojďme se společně podívat na nejčastější příčiny bolesti paty.

Plantární fasciitida
Patní ostruha
Zánět Achillovy šlachy
Bursitida
Severova nemoc
Jaké další příčiny mohou vyvolat bolest paty?
Bolestivost v oblasti paty se může vyskytnout v důsledku nadváhy, úrazu (např. zlomeniny, podvrtnutí či natažení), revmatické nemoci, útlaku nervu či deformity chodidla.

Jaké jsou rizikové faktory bolesti paty?

Jako hlavní faktor způsobující bolest paty můžeme jednoznačně jmenovat dlouhodobé mechanické namáhání a přetížení. Na vzniku bolesti se však podílí i řada dalších faktorů:

  • dlouhodobé stání, nevhodná obuv (vysoké podpatky, žabky, obnošené boty)
  • úrazy a přetížení (častý běh, skoky)
  • nadváha, obezita
  • porucha nožní klentby, rozdílná délka dolních končetin
  • artritida
Využití masážních pomůcek při bolesti paty
Masážní ježek je skvělá pomůcka pro uvolnění svalů a zlepšení prokrvení namáhané oblasti.

Léčba bolesti paty

Léčba se zaměřuje na rychlé zmírnění bolesti a zánětu, snížení namáhání paty a postupně i na zlepšení hybnosti struktur v chodidle.

Klidový režim
Studený obklad
Masáž
Cvičení
Ortopedické vložky do bot
Léky proti bolesti
Operační zákrok, rázová vlna atd.

Jak předejít bolesti paty?

Zabránit všem případům bolesti paty nejspíš nedokážete. Dodržováním níže uvedených zásad však riziko poranění, přetížení a bolestivosti paty významně snížíte.

Noste vhodné boty
Pravidelně se hýbejte
Nepodceňujte protahování
Dopřejte si regeneraci
Dbejte na pestrou stravu
Pozor na nadváhu

Bolest paty narušuje nejen sportovní nadšení, ale také samotnou chůzi a držení těla, celkovou tělesnou pohodu a denní fungování. Vždyť nohy nesou váhu celého těla. Přistupujte ke svým nohám proto zodpovědně a při výrazných či dlouhodobých potížích se raději poraďte s praktickým lékařem, ortopedem nebo fyzioterapeutem.


Články k tématu Bolest paty – příčiny, rizikové faktory a léčba

  • Tenisový loket – příčiny a léčba

    Tenisový loket – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Bolest lokte dokáže znepříjemnit sportovní aktivity. Označení tenisový nebo golfový loket napovídá, že nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté nebo milovníci golfu. Poradíme vám, co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě.
  • Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    · 5 minut čtení
    Nohy jsou nejvíce namáhanými končetinami lidského těla. Tvoří člověku oporu po celý den a jsou pro nás základním dopravním prostředkem. Jakmile s nimi není něco v pořádku, dávají to najevo nejen pořádnou bolestí, ale problémy se dál promítají do celého těla.
  • Artritida – typy, příznaky a léčba

    Artritida – typy, příznaky a léčba

    · 7 minut čtení
    Artritida je pojem označující pestrou skupinu zánětlivých postižení kloubů. Velmi často se jedná o projev autoimunitních nemocí, při kterých dochází k útoku imunitního systému vůči vlastním kloubům. Jak se artritida projevuje, čím se liší od artrózy a jaké možnosti léčby v současnosti existují, vám přiblížíme na následujících řádcích.
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora