Bolest kyčle – příznaky, léčba a prevence

16. 4. 2024 · 5 minut čtení

Bolest kyčle je velmi nepříjemný problém, který často doprovází také omezení rozsahu pohybu. Mnohdy se jedná o pouhé přetížení způsobené nadměrnou fyzickou aktivitou, výjimkou však nejsou ani závažnější důvody. Co všechno za bolestí kyčelního kloubu může stát? Jak bolest kyčle řešit a existuje nějaká prevence? Bližší detaily se dozvíte v našem článku.

Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Bolest kyčle – příznaky, léčba a prevence

Kyčel a její funkce

Kyčelní kloub neboli kyčel spojuje dolní končetinu a pánev. Je tvořena stehenní kostí, respektive její hlavicí a polokulovitou jamkou nacházející se na pánvi. Jedná se o druhý největší kloub v lidském těle. Díky uspořádání kostí a vazů má velmi široký rozsah pohybu. Hlavní funkcí kyčle je kromě zmiňovaného spojení pánve a dolní končetiny také udržování stability.

Související kategorie produktů:

Příznaky bolesti kyčle

Bolest kyčle obvykle doprovází omezení rozsahu jejího pohybu a případně také otok. Někdy se jedná „pouze“ o bolest kyčle při chůzi či jiné pohybové aktivitě, v horších případech trápí pacienty bolest kyčle i v klidu. Dále je nutné rozdělovat, zda se bolest objevuje jen v určité době (například v noci nebo ráno) či zda se jedná o neutichající a dlouhodobý problém. Monitorování těchto příznaků následně usnadňuje odhalení příčin bolesti.

Příčiny bolesti kyčle (artritida, artróza)

Příčin bolesti kyčle je celá řada. U mladších pacientů se velmi často jedná jen o dočasnou bolest způsobenou zvýšeným zatěžováním (např. při sportu) nebo špatnou polohou ve spánku. V takovém případě od bolesti uleví odpočinek, úprava spánkové polohy a případně také volně prodejná analgetika. Mezi příčiny dlouhotrvající bolesti se řadí:

  • artritida (chronické zánětlivé onemocnění)
  • artróza (nezánětlivé poškození kloubu vyznačující se destrukcí chrupavky)
  • burzitida (zánět kloubního váčku)
  • natažení vazů v okolí kloubu
  • vykloubení
  • zánět sedacího nervu (ischias)

Léčba bolesti kyčle

Léčba bolesti kyčle se odvíjí od její příčiny. Pokud se jedná o krátkodobou bolest způsobenou přetížením, obvykle pomůže dočasné omezení fyzické aktivity, odpočinek a volně prodejná analgetika. V případě, že se jedná o dlouhodobý problém, je nutné vyhledat lékaře specialistu (ortopeda), který následně určí další postup léčby. Mezi možnosti léčby se řadí:

  • užívání protizánětlivých léčiv a léčiv vyživujících kloubní struktury
  • chirurgický zákrok, při kterém jsou opraveny poškozené struktury kloubu
  • výměna kyčelního kloubu
  • fyzioterapie
Výměna kyčelního kloubu
K výměně kyčelního kloubu se přistupuje až v krajním případě, kdy je poškození kloubu již ve velmi pokročilém stadiu (artróza 3. stupně, zlomenina krčku, nekróza kloubní hlavice). Nicméně v dnešní době se jedná o již relativně běžnou ortopedickou operaci, která pacientům zvyšuje kvalitu života.

Protizánětlivá léčiva se využívají zejména u artritidy, tedy u zánětlivého onemocnění kyčelního kloubu. Někdy bývají doplněna také o tzv. chondroprotektiva, tedy léčiva vyživující kloubní chrupavku. Tato léčiva se využívají také u nezánětlivých poškození kloubu, jako je artróza.

Bolest kyčle - návštěva fyzioterapie
Návštěva fyzioterapie je jedna z cest při řešení problémů s kyčlemi.

Prevence bolesti kyčlí

Prevence bolesti kyčle spočívá ve zdravém životním stylu. Kyčel je tzv. váhonosný kloub a velmi často je bolest kyčle způsobena obezitou. Proto je nutné udržovat správnou tělesnou hmotnost. Dále je vhodné se pravidelně věnovat fyzickým aktivitám, díky kterým dojde ke zpevnění svalů v okolí kloubu.

Kloubní výživa
Pro podporu kloubů lze dlouhodobě užívat přípravky, které napomáhají udržovat klouby v dobré kondici. Tyto přípravky obsahují osvědčené složky, jako je kolagen, chondroitin sulfát, MSM, glukosamin, vitaminy C a E a minerály, případně též některé rostlinné výtažky, např. z boswellie.

Bolest kyčlí v těhotenství

Vlivem hormonálních změn, zvýšení tělesné hmotnosti a změny držení těla v těhotenství mohou pacientky, zejména pak ve druhém a třetím trimestru, pociťovat bolest kyčelního kloubu. Jedná se o poměrně častý problém, který obvykle není důvodem k větším obavám. Úlevu mohou přinést teplé obklady, pánevní pás a v neposlední řadě také správná poloha těla ve spánku (při ležení na boku je možné použít speciálně tvarovaný polštář, který si pacientky vloží mezi kolena a stehna). Napomoci mohou také lehké fyzické aktivity, jako jsou chůze či jóga. Pokud ani výše popsané postupy nepřinesou úlevu, je třeba navštívit ortopeda, který určí další postup. Obvykle bolest kyčlí po porodu poleví, není však nic neobvyklého, pokud k návratu do původního stavu bez bolesti dojde v řádu měsíců (některé ženy uvádějí i delší časové období).

Cviky na bolest kyčle

Cviků, které zpevňují svaly v okolí kyčelního kloubu, je celá řada. Vyzkoušet můžete například tyto:

Na boku
Na zádech – zvedání pánve
Na zádech – přitažení kotníku na stehno druhé nohy
Na zádech – přitažení nohy k hrudníku

Často kladené otázky

Nesnesitelná bolest kyčle – kam jít?
Co dělat, když mě trápí bolest v pravém boku nad kyčlí?
Na co může poukazovat bolest kyčle vystřelující do nohy?
Proč vzniká bolest kyčlí v těhotenství (3. trimestr)?
Je normální bolest kyčlí po porodu?
Jak řešit bolest kyčle po běhání?


Články k tématu Bolest kyčle – příznaky, léčba a prevence

  • Tenisový loket – příčiny a léčba

    Tenisový loket – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Bolest lokte dokáže znepříjemnit sportovní aktivity. Označení tenisový nebo golfový loket napovídá, že nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté nebo milovníci golfu. Poradíme vám, co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě.
  • Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    · 5 minut čtení
    Nohy jsou nejvíce namáhanými končetinami lidského těla. Tvoří člověku oporu po celý den a jsou pro nás základním dopravním prostředkem. Jakmile s nimi není něco v pořádku, dávají to najevo nejen pořádnou bolestí, ale problémy se dál promítají do celého těla.
  • Fibromyalgie – příznaky a léčba

    Fibromyalgie – příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Fibromyalgie označuje bolestivý syndrom pohybového aparátu, který často zahrnuje i další projevy, jako je slabost, únava, poruchy spánku nebo psychické potíže. Postihuje 3–10 % osob, mezi nemocnými výrazně převažují ženy ve starším středním věku. Jaké jsou příčiny a možné spouštěče fibromyalgie? Podrobnosti o projevech této nemoci, o možnostech léčby a další doporučení jsme pro vás připravili na...
O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád trávím čas s přáteli.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. František Vojta
Mgr. František Vojta
Po dokončení studia na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v roce 2022 jsem začal pracovat jako lékárník. Ve volném čase se kromě farmacie věnuji hodinkám a jejich mechanismům, sportu a rád...
Číst více od autora