Bolest kostí – příznaky, diagnostika a léčba

11. 4. 2024 · 5 minut čtení

Bolest kostí je mnohdy těžké odlišit od bolesti svalů. Obě postihují podobné části těla a jejich intenzita se může lišit od mírné až po extrémní. Ve většině případů je bolest kostí ostřejší, hlubší a vysilující. Co způsobuje bolest kostí, v jakých případech byste měli okamžitě vyhledat lékařskou pomoc a mnoho dalšího, se dozvíte v našem článku.

PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
Bolest kostí – příznaky, diagnostika a léčba

Bolesti kostí

Lidská kostra se skládá z více než 200 jednotlivých kostí. Ty jsou základem opěrného systému lidského těla a spolu se svaly dovolují udělat celou řadu pohybů. Samotná kostní tkáň není na bolest citlivá, vnímání bolesti z kostí je zprostředkováno tenkým vazivovým obalem na povrchu kosti, tzv. okosticí, která obsahuje hustou síť cév a nervů. Bolest kostí může mít různou intenzitu, charakter a doprovodné příznaky. Často se zhoršuje v noci, při pohybu nebo je prostým následkem přirozených změn spojených se stárnutím.

Související kategorie produktů:

Diagnóza bolesti kostí

Nejdříve lékař (nejčastěji ortoped či neurolog) získá od pacienta informace o charakteristice přítomných bolestí, jejich době trvání a situacích, kdy se objevují. Dále by měl sám pacient informovat lékaře o všech probíhajících onemocněních, úrazech a nemocech, které dříve prodělal. Lékař provede vyšetření pohledem a pohmatem – zarudnutí, otoky, hmatné rezistence nebo deformace mohou být důležitým vodítkem ke stanovení diagnózy.

U stavů, kdy je podezření na metabolické nemoci kostí a nádorová onemocnění, se provádějí komplexní laboratorní testy. Ty například odhalí zvýšené koncentrace látek, které vznikají při odbourávání kostí, nebo změny v počtu krvinek.

Nezbytnou součástí diagnostiky jsou zobrazovací metody. Jedná se o rentgen (RTG), výpočetní tomografii (CT), magnetickou rezonanci (MRI). Celý skelet a jeho metabolickou aktivitu lze vyšetřit pomocí tzv. scintigrafie skeletu. Scintigrafie skeletu je zobrazovací metoda, která ukáže abnormality nebo jiná poškození kostí. Před vyšetřením je nutné pacientovi podat do žíly malé množství radioaktivního materiálu. Radioaktivní materiál se shromažďuje zejména v kostech, kde je později detekován speciálním zařízením (skenerem). Scintigrafie skeletu je využívána zejména k diagnostice zhoubných nádorů kostí, případně kostních metastáz. Toto vyšetření však může být využito i k diagnostice zlomenin, infekcí kostí nebo jiných problémů s kostmi.

Dále může být stanovena kostní hustota pomocí denzitometru. Denzitometrie je vyšetřovací metoda, která zjišťuje hustotu a obsah minerálů v kostní hmotě, především na základě množství vápníku (Bone mineral density – BMD). Díky tomuto vyšetření může lékař odhadnout, jak vysoká jsou rizika zlomenin spojených především s ubývající kvalitou kostní tkáně, tzv. osteoporózou. problém řídnuté kostí, osteoporóza, je námětem našeho dalšího článku.

Jak rozeznat bolest svalů a kostí?
Bolest kostí je obvykle intenzivnější než bolest svalů – postižená osoba ji často charakterizuje jako bolest vycházející hlouběji z těla. Bolest kostí je také často více lokalizovaná, jako by vycházela z určitého místa ve vašem těle (na které můžete ukázat). Bolest svalů je oproti tomu vnímána jako méně lokalizovaná a více rozprostřená.

Léčba bolesti kostí

Strategie léčby odpovídá závažnosti diagnózy. Jestliže je kost zlomená, postačí fixace pomocí sádry nebo ortézy. Od bolesti někdy pomůže pouhý klidový režim. Pokud není dostačující, jsou podávány protizánětlivé léky, léky ulevující od bolesti, antibiotika nebo hormony. V případech, kdy je příčinou bolestí rakovina, se přistupuje k specializovaným léčebným postupům.

Úlevy lze také dosáhnou pravidelným cvičením, masáží či akupunkturou.

Bolest kostí a příčiny

Bolest kostí může mít celou řadu příčin. Zde jsou ty nejznámější:

Osteoartróza
Křivice
Pagetova choroba
Zánět kostí
Úrazy
Leukémie
Růstové bolesti
Růstové bolesti u dětí
Růstové bolesti mohou být v některých případech mírné, jindy ovšem i velmi intenzivní (silná bolestivost může přejít až do kulhání i výrazně narušit spánek a celkovou pohodu dítěte). Bolest vzniká jako důsledek nepoměru mezi růstem kostí, svalů a šlach, případně v kombinaci s nadměrným zatěžováním pohybového aparátu. Toto vysvětlení podporuje i pozorování, že výraznějšími bolestmi trpí intenzivně sportující děti. Je důležité bolest nepřemáhat, vynechat zátěž a do zlepšení stavu dodržovat klidový režim.

Často kladené otázky

Jak poznat růst a bolest kostí?
Může vzniknout bolest kostí po alkoholu?
Co signalizuje bolest kostí po celém těle?

Články k tématu Bolest kostí – příznaky, diagnostika a léčba

  • Tenisový loket – příčiny a léčba

    Tenisový loket – příčiny a léčba

    · 6 minut čtení
    Bolest lokte dokáže znepříjemnit sportovní aktivity. Označení tenisový nebo golfový loket napovídá, že nejčastěji si toto zranění přivodí tenisté nebo milovníci golfu. Poradíme vám, co s bolestí lokte dělat, abyste byli brzy zpět ve formě.
  • Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    Zdraví nohou ovlivní celé tělo

    · 5 minut čtení
    Nohy jsou nejvíce namáhanými končetinami lidského těla. Tvoří člověku oporu po celý den a jsou pro nás základním dopravním prostředkem. Jakmile s nimi není něco v pořádku, dávají to najevo nejen pořádnou bolestí, ale problémy se dál promítají do celého těla.
  • Fibromyalgie – příznaky a léčba

    Fibromyalgie – příznaky a léčba

    · 4 minuty čtení
    Fibromyalgie označuje bolestivý syndrom pohybového aparátu, který často zahrnuje i další projevy, jako je slabost, únava, poruchy spánku nebo psychické potíže. Postihuje 3–10 % osob, mezi nemocnými výrazně převažují ženy ve starším středním věku. Jaké jsou příčiny a možné spouštěče fibromyalgie? Podrobnosti o projevech této nemoci, o možnostech léčby a další doporučení jsme pro vás připravili na...
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v oblasti odvykání kouření se aktivně věnuji na své kmenové lékárně ve Vysokém Mýtě, kam za mnou pacienti dochází. Od roku 2018 jsem rozšířila svoji činnost o poradenství v on-line poradně Dr. Max. Zde se věnuji jak tématice odvykání kouření, tak všeobecnému poradenství. Jsem též zdravotníkem zotavovacích akcí RESYS, věnuji se i problematice veterinární farmacie. V roce 2020 jsem úspěšně složila atestační zkoušku z všeobecného lékárenství. Jelikož mým životem není jen práce, hlavu si provětrávám na své motorce Kawasaki Ninja ZX-6R, na procházkách s mojí jorkšírkou Enny, plaváním a běháním.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Radka Procházková
PharmDr. Radka Procházková
V praxi se pohybuji od roku 2015, kdy jsem zakončila studium a nastoupila do lékárny. Během práce jsem absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory „Odvykání kouření v lékárnách“. Konzultacím v...
Číst více od autora