Úvod
Wolfberry Xantanová guma, které se někdy říká xantan nebo E 415, se získává fermentací sacharidů za pomoci bakterie Xanthomonas campestris. Xantanová guma je hydrokoloidní, takže na sebe váže vodu. Této její vlastnosti se využívá především při náhradě lepku, protože pomáhá zlepšovat vlastnosti těsta vyráběného z bezlepkových surovin. Pečivo s xantanem vám vydrží déle vláčnější, lépe drží tvar a tolik se nedrobí.
Hlavní vlastnosti:
- xanthanová guma, E 415
- váže na sebe vodu
- pomáhá zlepšovat vlastnosti bezlepkových potravin
Složení
Xantanová guma E 415.
Použití
Xantan můžete používat jak při klasickém pečení, tak při přípravě pečiva v domácí pekárně. Přidává se zamíchaný do mouky a může se použít na různé druhy těst. Při přípravě bezlepkových výrobků se dává 1 až 2 g xantanové gumy na 1 kilogram všech suchých hmot použitých při přípravě těsta. Xantan můžete používat i při přípravě dressingů, omáček, při výrobě zmrzliny, cukrovinek nebo šunky.