Připravte pleť na jaro

20. 3. 2023 · Markéta Kejdušová, Dis. · 7 minut čtení

Je tady jaro a s ním i čas odložit zimní oblečení, vyměnit barvy v šatníku, vklouznout do jarních bot a vyrazit nasávat pozitivní energii voňavého jarního počasí. Aby byl váš outfit dokonalý, nezapomeňte správně zregenerovat i vaši pleť, která v zimě musela odolávat teplotním výkyvům, což se často projeví na jejím vzhledu. V našem článku vám poradíme, jak na to.

Čištění pleti je základ

Typickým ukazatelem působení zimního počasí je suchost neboli dehydratace. Pleť je bez jasu a mnohdy díky tomu vypadáme starší. Póry jsou viditelnější, rozšířené a pokožka vykazuje známky podráždění, může být až začervenalá.

Čištění pleti je velmi důležité pro udržení jejího zdraví a krásy.
Čištění pleti se doporučuje minimálně dvakrát denně, především ráno a večer.

Regenerace pleti začíná u jejího čištění. Pravidelné a správné čištění je klíčem ke krásné, zdravé a rozjasněné pleti. Nejdříve odlíčíme oči a následně použijeme přípravek určený k mytí obličeje, mycí gel, krém nebo olej, který volíme podle typu pleti. Na dočištění je vhodné použít tonikum, na zklidnění a hydrataci termální vodu.

Kromě čištění pleti je při regeneraci a projasnění pokožky důležité zahrnout i používání peelingu. Díky peelingu odstraníme z pokožky šupinky, nebo-li odumřelé kožní buňky, a pleť je tak nachystaná lépe vstřebávat aktivní látky z pleťových krémů a sér. Peeling by se měl aplikovat jednou, maximálně dvakrát týdně. Při častějším používání si naopak můžeme uškodit a pokožka se může stát intolerantní.

Související kategorie produktů:

Tajemství hydratace

Pokožku na jaře trápí dehydratace, a tak je tedy na místě dodat ji potřebnou vláhu. Hydratovaná pleť je zdravá pleť a nutno zmínit, že u dobře hydratované pleti se i vrásky tvoří výrazně pomaleji.  Vhodné je použití hydratačního séra, které se aplikuje na vyčištěnou pleť ráno a večer a nechá se působit 2-3 minuty. Díky zpracování aktivních látek s vyšší koncentrací se vstřebává do hlubších vrstev pokožky, a dodává tak pleti silný hydratační koktejl. Následně aplikujeme denní nebo noční krém.

V rámci regenerace pleti je vhodné zařadit i doplňkovou péči v podobě regeneračních a hydratačních masek. Jejich použití jedenkrát týdně pleť výrazně posílí a dodá potřebné živiny, které se projeví rozzářenějším vzhledem.

Ochrana pleti před jarním sluncem

S prvními slunečními paprsky je dobré si uvědomit, že pleť není po zimě připravena na silnou dávku slunečního záření, a mohla by se tak lehce spálit. Denní krémy a přípravky s obsahem UV faktoru jsou jasnou volbou pro toto období. Pomocí UV faktoru ochráníte pleť před vznikem pigmentových skvrn a zároveň je prevencí stárnutí pleti, které sluneční paprsky tak rády podporují. Pokud máme denní krém bez UV faktoru, je vhodné používat alespoň make-up, který UV faktor obsahuje.

Noční péče

Nedílnou součástí správné péče o pleť je používání nočních krémů, které mají vyšší obsah výživných složek. S tím souvisí i péče o oční okolí, nezapomínejte proto na oční krémy. Ty pomáhají zlepšit texturu pokožky, podporují pevnost a pružnost pokožky, která je v této oblasti náchylná k tvorbě vrásek, otoků či váčků.

Správná životospráva a pitný režim jsou klíčové pro zdraví pokožky.
Pro zdraví a krásu pokožky je klíčová kombinace správné životosprávy a pitného režimu.

Pitný režim a životospráva

Životospráva a pitný režim se významně podílejí na konečném vzhledu naší pokožky. Pití dostatečného množství vody pomáhá udržet pleť hydratovanou, což snižuje pravděpodobnost suché, matné a podrážděné pokožky. Kromě vody mohou pomoci s hydratací pleti i nápoje s nízkým obsahem cukru, jako jsou například ovocné a bylinné čaje nebo voda s plátkem citrónu.

Konzumace potravin bohatých na antioxidanty, jako jsou například ovoce a zelenina, vytváří pro pleť jakýsi ochranný štít proti poškození způsobeným volnými radikály. Antioxidanty, mezi něž patří například vitamín C, E a betakaroten, pomáhají chránit pokožku před škodlivými účinky volných radikálů, které mohou vést k předčasnému stárnutí pokožky.

Jak vidíte, příprava pleti na jaro není složitá. Pokud dodržíte u zmiňovaných kroků pravidelnost a důslednost, dočkáte se v průběhu nové sezóny příjemných výsledků. Správná péče pomůže obnovit rovnováhu a krásu vaší pokožky. A teď už zbývá jen mrknout na letošní trendy líčení a můžete se těšit na nádherné slunečné dny s dokonalou pletí.



Články k tématu Připravte pleť na jaro

  •  Koloidní stříbro

    Koloidní stříbro

    · 4 minuty čtení
    Koloidní stříbro je ceněnou součástí přírodní kosmetiky. V současnosti vzbuzuje opět zájem jeho schopnost ochránit pokožku proti nežádoucím mikroorganismům. Uplatnění nachází zejména v produktech na mastnou aknózní pleť či k ošetření a hojení ran.
  • Můžeme věřit v účinnost působení kosmetických přípravků? Jak probíhá jejich testování a o čem vlastně vypovídají výsledky...
  • Lupy – problém, který se dá řešit

    Lupy – problém, který se dá řešit

    · 6 minut čtení
    Lupy nejsou nakažlivé, ani nebezpečné, ale zato pořádně dovedou znepříjemňovat život. Každý, kdo se v životě s lupy potýkal, potvrdí, že mohou být pořádnou zátěží na psychiku. Zejména u teenagerů pak není výjimkou, když se postižený stává terčem posměchu. Při správné péči jsou ale lupy dobře zvládnutelné. Poradíme vám, jak na to.
O autorovi
Markéta Kejdušová, Dis.
Markéta Kejdušová, Dis.
Má cesta k dermoporadenství začala v roce 2010, kdy jsem po ukončení studia na VOŠ E.Pöttingea v Olomouci nastoupila do lékárny Dr. Max na pozici farmaceutický asistent. V roce 2016 jsem se specializovala na obor dermokosmetika, kterému se intenzivně věnuji doteď. Mám za sebou řadu školení od specializovaných dermo firem a stále se dál v oboru vzdělávám.
Číst více od autora
O autorovi
Markéta Kejdušová, Dis.
Markéta Kejdušová, Dis.
Má cesta k dermoporadenství začala v roce 2010, kdy jsem po ukončení studia na VOŠ E.Pöttingea v Olomouci nastoupila do lékárny Dr. Max na pozici farmaceutický asistent. V roce 2016...
Číst více od autora