Diabetes a nadváha. Máte hubnout právě vy?

27. 3. 2024 · 4 minuty čtení

Víte, že když zhubnete 10 % hmotnosti, snížíte riziko vzniku diabetu 2. typu až na polovinu? I pokud už diabetem trpíte, snížení hmotnosti váš zdravotní stav zlepší. Společnost STOB (Stop Obezitě) si pro vás ve spolupráci s Dr. Max připravila seriál, který vám pomůže shodit nadbytečné kilogramy, a to co nejpříjemnější cestou. Nečekají vás radikální diety ani striktní zákazy, budete dělat postupné změny a krok po kroku vylepšovat své návyky. Nejdřív si ale ujasněte, jestli potřebujete právě vy hubnout a zda je na to teď ta správná doba.

Diabetes a nadváha. Máte hubnout právě vy?

Jak poznáte, že máte problém s kily navíc?

Pravděpodobně si sami dokážete zhodnotit, jestli máte kila navíc. Ne vždy ale subjektivní názor odpovídá realitě, proto si změřte a spočítejte následující parametry a zjistěte, jak na tom opravdu jste. 

Související kategorie produktů:

Spočítejte si BMI

Nejjednodušším, ale velmi orientačním ukazatelem je tzv. Body Mass Index.

BMI = tělesná váha (kg) / [výška (m)]2

Jak na tom jste a co pro vás z měření BMI vyplývá?

  • Pokud jste v pásmu normy, neřešte hubnutí, ale zaměřte se na zdravé životní návyky.
  • Pokud máte nadváhu, zhodnoťte si, jestli je pro vás vhodné a reálné nějaká kila zhubnout. Mírná nadváha nepředstavuje významná zdravotní rizika, u starších osob je dokonce žádoucí.
  • Pokud jste v pásmu obezity, hubnutí vám prospěje. S obezitou se pojí více než 30 různých onemocnění včetně diabetu 2. typu. 
  • Pokud jste v pásmu podváhy, určitě se do hubnutí nepouštějte!
BMI berte jen orientačně.
Pozor! BMI nehodnotí podíl svalové a tukové hmoty, ale pouze celkovou hmotnost. Pokud jste sportovec s vysokým podílem svalové hmoty, můžete dle BMI spadat do pásma obezity. Na druhé straně lidé, co nesportují a mají málo svalů, mohou mít BMI zcela v normě, ale tuku nadbytek.

Nechte si změřit množství tuku v těle

Pokud se chcete opravdu dozvědět, jak jste na tom, nechte si u odborníka změřit složení těla (nejčastěji přístroje InBody, příp. Tanita, Accuniq, Bodystat), využít k tomu můžete i odborníky STOBu. Ženy mají fyziologicky vyšší podíl tuku, ideálně do 25–30 % z celkové hmotnosti, mužské tělo by mělo obsahovat do 20 % tuku. 

Kde se vám tuk ukládá?


Jste spíš typ hruška, nebo jablko? Z hlediska zdravotních rizik je to zásadní rozdíl!

 

Obezita viscerální (typ jablko)
Obezita gynoidní (typ hruška)
Změřte si obvod pasu
Jestli zrovna vy trpíte viscerální obezitou, vám kromě pohledu do zrcadla řekne i obvod pasu.
  • Jste-li muž a váš obvod pasu je vyšší než 94 cm, zbystřete.
  • Jste-li žena, zamyslete se nad sebou, pokud si naměříte více než 80 cm.
  • Pokud spadáte do kategorie vysokého rizika (u mužů nad 102 cm a u žen nad 88 cm), pusťte se s námi do hubnutí.

Co všechno se ve vašem těle zlepší, když zhubnete?

Pro většinu hubnoucích je hlavním cílem, aby váha ukazovala menší číslo. Daleko důležitější jsou ale zdravotní benefity. Každé kilo se počítá a už 5 či 10% úbytek hmotnosti má velký význam! Pokud úspěšně zhubnete, může se v těle zlepšit opravdu mnoho věcí:

Zlepší se glykémie
Sníží se riziko vzniku metabolického syndromu
Sníží se riziko vzniku rakoviny
Ustoupí trávicí potíže
Zvýší se vytrvalost a zdatnost
Zmenší se bolest kloubů
Zlepší se spánek
Zvýší se šance na početí
Celkově se zvýší kvalita života
Pozor!
Pouze vhodně nastavené tempo redukce, vyvážený jídelníček a pohyb zlepší vaši zdravotní prognózu. Restriktivní, rychlé a nevhodné diety mohou vaše zdraví naopak poškodit.

Kdo by hubnout neměl?

  • Pokud máte váhu a množství tuku v normě či dokonce pod normou – nepokoušejte se razantně hubnout, ale věnujte se pravidelné pohybové aktivitě a vyváženému jídelníčku.
  • Pokud jste už shodili větší počet kilogramů a dostali jste se do pásma nadváhy – buďte hrdí na to, co jste dokázali, a soustřeďte se spíše na udržení váhových úbytků. Případně se do další redukce pusťte až s časovým odstupem.
  • Pokud se vám při rozumném hubnutí váha zastaví na určitém bodu a níže to nejde – nebojujte proti přírodě, i kdyby byla vaše váha v pásmu nadváhy.
  • Pokud vás trápí pouze disproporce – pokud vám přebývá tuk na hýždích a chybí na prsou, zhubnutím problém nevyřešíte. Disproporce můžete částečně zmírnit pouze vhodným cvičením.
  • Pokud máte zkušenosti s poruchami příjmu potravy – raději spokojeně prožijte život s pár kily navíc než s rizikem návratu nemoci.
  • Pokud nejste dostatečně motivovaní, prožíváte náročnou životní situaci a nevěříte si, že to zvládnete – rozhodnutí odložit hubnutí na dobu, kdy budete více motivováni, není neúspěch, ale prevence proti neúspěchu.

Pravidla hubnutí v kostce

Do hubnutí se pusťte, pokud jste si naměřili rizikový obvod pasu nebo dle obsahu tuku v těle (příp. BMI) spadáte do pásma obezity. Pokud máte nadváhu, zvažte, zda je nutné hubnout, nebo se zaměříte především na zlepšení vašich návyků. Pokud jste v normě, dbejte na správnou životosprávu a hubnutí neřešte. Pokud trpíte nějakým onemocněním, jako je například diabetes 2. typu, vysoký krevní tlak nebo dyslipidémie, hubnutí vám pomůže zdravotní stav významně vylepšit. Už 5 či 10% úbytek hmotnosti vede ke zlepšení zdravotních parametrů. Než se do hubnutí pustíte, zamyslete se nad svou motivací a aktuální situací – je teď opravdu ta správná doba pustit se do hubnutí? Věříte si, že budete úspěšní?

Jak motivaci zvýšit, se dočtete v příštím díle našeho hubnoucího seriálu. Postupně vás provedeme nejdůležitějšími tématy, od motivace, přes správné nastavení cíle, sestavení vyváženého jídelníčku, volbu správné pohybové aktivity až k tématům, jak se vyvarovat jedení ve stresu či přejídání.


Články k tématu Diabetes a nadváha. Máte hubnout právě vy?

  • Cestovní trombóza představuje riziko vzniku krevních sraženin, které mohou ucpat cévy či způsobit život ohrožující plicní embolii. Cestovní trombóza ohrožuje zejména starší či obézní osoby, těhotné ženy, kuřáky při dlouhém cestování, např. letadlem.
  • O zuby je rozhodně dobré se starat, neboť následná léčba zapříčiněná špatnou zubní hygienou bývá hodně bolestivá a také finančně náročná. Dobrým pomocníkem při zubní hygieně je zubní kartáček curaprox. Ten se prodává v různých druzích, a tak je někdy obtížné vybrat si ten správný. Na následujících řádcích se přehledně dočtete o jednotlivých typech a také se dozvíte, jak určit správnou tvrdost a...
  • Vláknina – druhy a potraviny

    Vláknina – druhy a potraviny

    · 6 minut čtení
    Už Hippokrates ve starověku popsal projímavé účinky celozrnné pšenice a byl přesvědčený o tom, že všechny nemoci začínají ve střevech. Účinky vlákniny jsou známé dlouhá staletí i v našich zeměpisných šířkách. Proč je vláknina ve stravě tak důležitá, jaká je její doporučená denní dávka a které potraviny jsou na vlákninu bohaté, vám prozradíme v našem článku.