Jak vybrat čističku vzduchu?

3. 5. 2023 · 12 minut čtení

Chcete zlepšit kvalitu vzduchu ve svém domácnosti? Jste zvlášť citliví na prach, plísně či roztoče, alergičtí na pyly nebo se obáváte bakterií a virů? Čistička vzduchu je ideálním řešením. V čem konkrétně může pomoct a jaká kritéria jsou při výběru čističky vzduchu důležitá? Poradíme v našem článku.

Na co se čistička vzduchu používá?

Čistička vzduchu rozhodně není zařízení, které by bylo určené jen do „špinavých“ prostor – naopak je vhodná téměř do každé domácnosti.

Kvalitní čistička vzduchu dokáže odstranit i více než 99 % škodlivin.
Moderní čističky vzduchu nepropustí většinu bakterií ani pyly.

Bydlíte v městském prostředí? Narodilo se vám miminko? Máte domácího mazlíčka? I když máte doma dokonale naklizeno, v místnosti se pohybují „neviditelní útočníci“ v podobě roztočů, bakterií, virů nebo pylů. 

Jak se jich zbavit? Kvalitní čistička vzduchu dokáže odstranit i více než 99 % škodlivin. Rozdíl neuvidíte, ale pocítíte ho.

Pokud zároveň ve vaší místnosti řešíte suchý vzduch, existuje kombinace čističky vzduchu se zvlhčovačem, tedy přístroj 2v1, který vám může ušetřit finance a ve srovnání se dvěma samostatnými spotřebiči i místo. Detailní informace k výběru zvlhčovače vzduchu jsme shrnuli v samostatném článku.

Související kategorie produktů:

Druhy znečišťujících látek odfiltrovaných čističkami vzduchu

Moderní čističky vzduchu – obzvlášť ty s vícestupňovou filtrací – jsou velmi účinné. Ze vzduchu dokážou odstranit naprostou většinu prachu, alergenů, roztočů, mikroorganismů včetně bakterií, … a také zápach.

Vždy záleží na výkonu, na případném zanesení filtrů a na konkrétních podmínkách v místnosti. Pokud kupříkladu právě provádíte rekonstrukci a přímo v ložnici řežete kotoučovou pilou materiál na dřevěný nábytek, nedokáže samozřejmě čistička zázraky. O piliny a zvířená oblaka prachu se bude muset postarat například průmyslový vysavač; čistička jen dočistí vzduch, který je „na pohled“ čistý, plný okem neviditelných nečistot. Za běžných okolností ale poslouží na výbornou a oceníte ji jak v případě, že jste například alergici, tak v případě, že jste zcela zdraví.

Nejlepší čističky vzduchu se mohou pochlubit ověřenými testy či certifikáty, které potvrzují jejich účinnost ve vztahu k alergiím. Na evropské úrovni jsou uznávané certifikáty ECARF a Allergy UK, které jsou udělovány nezávislými alergologickými autoritami.

Filtrace vzduchu: Hlavní typy

Moderní čističky často nabízejí vícestupňovou filtraci – každý filtr specializovaný na jiný druh nečistot. I běžné, cenově dostupné čističky většinou kombinují tři i více filtrů.

  • HEPA filtr

    Znát ho můžete například i z vysavačů, využívá se také průmyslově či například ve zdravotnictví. Jde o mimořádně účinný druh filtru – dokonce si zaslouží, abychom uvedli jeho formální definici (tedy standard, který musí splnit): Zachytí minimálně 99,95 % částic o velikosti 0,3 μm. Nepropustí mikroskopický prach, většinu bakterií ani pyly. Existují i omyvatelné HEPA filtry, ale pravděpodobnější je, že budete muset čas od času pořídit nový.

  • Uhlíkový filtr

    Jeho úkolem je zachycení pachů, hodí se tedy například do prostor, kde se kouří. Časem se zanáší, takže také on zpravidla vyžaduje pravidelnou výměnu.

  • UV „filtr“ (UV lampa)

    Nejde o mechanický filtr, ale o funkci některých čističek, které proudící vzduch osvítí UV světlem. UV lampa ničí viry, bakterie, plísně i alergeny. Z bezpečnostních důvodů se skrývá uvnitř čističky a jde o další vrstvu ochrany před tím, co projde přes ostatní filtry.

  • Předfiltr a další druhy filtrů

    Vícestupňové filtrace obvykle obsahují také různé předfiltry, který zachytí největší nečistoty. Mezi další druhy filtrů patří například antibakteriální (s nanočásticemi stříbra), filtry ze skleněných vláken či elektrostatické filtry.

    Poslední jmenované „přitahují“ a zachycují částice pomocí statické elektřiny. Jsou omyvatelné, takže nemusíte investovat do náhradních, ale samy o sobě jsou méně účinné; je vhodné, aby k nim čistička přiháněla vzduch ventilátorem.

Malá a velká místnost – jakou čističku vzduchu použít?

Při výběru čističky vzduchu hodně záleží na výkonu (viz další bod tohoto článku). To, jaký výkon potřebujete, se odvíjí od velikosti místnosti. Čeká nás trocha matematiky – sice jen násobení a dělení, ale kvůli desetinným číslům v rozměrech možná oceníte kalkulačku.

Výrobci často uvádějí, do jak velkých místností je jejich čistička vhodná. Nejčastěji v parametrech najdete metry čtvereční (m²), tedy podlahovou plochu. 

Například menší ložnice ve dvoupokojovém bytě v novostavbě může mít plochu 4,5 × 3 metry. Obývací pokoj bude větší, my si vymyslíme příklad 8 × 4 metry.

Příklad:

Podlahová plocha ložnice: (4,5 × 3) m = 13,5 m²

Podlahová plocha obývacího pokoje: (8 × 4 ) m = 32 m²

Nenáročným uživatelům toto číslo stačí – je sice orientační, ale dostatečné. Pokud ovšem vlastníte například starší rodinný dům s vysokými stropy, měli byste koupit buď trochu naddimenzovaný model, nebo si výpočtem ověřit, že vámi vybraná čistička výkonově postačí.

Čistička vzduchu a výkon
Vzduchový průtok by měl dosahovat zhruba dvojnásobku objemu vzduchu v místnosti. Pro alergiky by to měl být až čtyřnásobek.

Čistička vzduchu a výkon

Samotný výkon čističky udává, kolik metrů krychlových (m³) projde zařízením za hodinu. Abyste zjistili, jaký je optimální výkon, potřebujete znát objem místnosti a potřeby konkrétního uživatele.

Optimální minimální výkon zjistíte tak, že objem místnosti vynásobíte 2–4× (tedy kolikrát se za hodinu vymění/vyčistí vzduch). Běžnému uživateli stačí dvojnásobek objemu místnosti. Pokud čističku vzduchu pořizujete opravdu ze zdravotních důvodů, pro alergika, pro miminko apod., měli byste násobit až 4×. I tady se ale hodí trochu naddimenzovat, například pokud chcete mít puštěnou čističku přes noc na nižší výkon. Číslo uvedené v parametrech totiž bývá maximum.

Jak vypočtu optimální výkon čističky vzduchu?

Objem místnosti získáte tak, že podlahovou plochu vynásobíte ještě výškou stropu. V tom případě se počítá se standardní výškou stropu, což je u novějších bytů 2,6 metru. 

Příklad:

Objem ložnice = Podlahová plocha ložnice: (4,5 × 3) × výška stropu 2,6 m = cca 35 m³

Objem obývacího pokoje = Podlahová plocha obýv. pokoje: (8 × 4) × výška stropu 2,6 m = cca 83 m³

Optimální minimální výkon čističky vzduchu bude následující:

Příklad:

Ložnice běžného uživatele: (35 × 2) m³ = výkon min. 70 m³/hod.

Obývací pokoj běžného uživatele: (83 × 2) m³ = výkon min. 166 m³/hod.

Ložnice alergika: (35 × 4) m³ = výkon min. 140 m³/hod.

Obývací pokoj alergika: (83 × 4) m³ = výkon min. 332 m³/hod.

Hlučnost čističky vzduchu

Většina čističek využívá ke vhánění a vypouštění vzduchu ventilátor. Šumění proudícího vzduchu může být jak uklidňující (cca 30 dB), tak rušivé (70 dB). Roli hraje také to, že čističku budete pravděpodobně používat několik hodin denně. Pokud odjíždíte do práce a necháváte přístroj pracovat v prázdném bytě, na hluku vůbec nezáleží. Pokud vedle ní budete spát, je hlučnost zásadní.

Věnujte proto při výběru pozornost jak maximální úrovni hluku, tak možnosti regulovat výkon nebo tomu, zda přístroj nabízí například tichý noční režim.

Samozřejmě platí, že čím tišší bude (dostatečně výkonná) čistička, tím lépe. Dá se také obecně říct, že aby nebyla hladina hluku v domácnosti rušivá, neměla by v noci přesahovat 30 dB, přes den 40 dB.

Spotřeba čističky vzduchu

Čistička není jako rychlovarná konvice – nebude denně puštěná 3 minuty, ale třeba 12 hodin. I proto hodně záleží na spotřebě (příkonu), a to jak na teoretické, „papírové“, maximální, tak na reálné, která se může lišit například v závislosti na zapnutém stupni výkonu.

Každopádně vás můžeme rovnou uklidnit. Rychlovarná konvice má spotřebu třeba i 1 000 W, zatímco většina čističek má příkon přibližně jako stará, neúsporná žárovka – průměrně například 50 W.

Co to znamená konkrétně? Je popravdě trochu zbytečné počítat vzorovou spotřebu, protože pracujeme s příliš mnoha proměnnými. Jaký má čistička opravdu příkon? Na jak dlouho ji pouštíte? Kolik platíte za elektřinu?

Nechceme vás ale odbýt. Můžeme tedy například říct, že pokud bude čistička spotřebovávat 50 W (což je reálné) a pokud byste ji zapínali na dlouhých 12 hodin denně, vejdete se ročně do 3 tisíc Kč i při celkové ceně 12 Kč/kWh. To je do 250 Kč měsíčně za čistý vzduch.

Pokud máte nižší celkovou cenu za kWh, pokud budete čističku pouštět na kratší dobu, pokud máte úspornější model atd., můžete se dostat i na polovinu či třetinu. Naopak pokud byste z jakéhokoli důvodu měli čističku puštěnou nonstop, mohou náklady vzrůst – to se ale při extrémním použití dá očekávat.

Jaké funkce a vlastnosti navíc při koupi hledat?

  • Ionizátor

    Ionizátor určitě není na škodu, i když jeho výhody možná nejsou až tak zásadní, jak je prezentují výrobci. Záporné ionty na sebe mají nachytat škodlivé částice a následně se usadit na různých površích; nečistoty v důsledku toho méně poletují vzduchem. Teoreticky se jako přínos uvádí také vyšší kvalita vzduchu, srovnatelná například se zdravým lesním vzduchem.

    Pravda je uprostřed. Například podle tohoto odborného přehledu dostupné vědecké literatury (odkazoval na něj Heathline.com) jsou záporné ionty velmi účinné při odstraňování dokonce i mikrojemných částic. Vzduch je tedy reálně čistší. Na druhou stranu blahodárný vliv ionizace na zdraví člověka už příliš dobře prokázaný není (i když alespoň můžeme říct, že není škodlivá).

  • Údržba čističky

    Čistička jako taková je relativně bezúdržbová, s výjimkou toho, že ji občas otřete od prachu (jako jiné vybavení domácnosti). Starat se ovšem musíte o filtry – koneckonců je žádoucí, aby byly maximálně účinné, což u zanesených rozhodně neplatí.

    Některé musíte vyhodit (respektive recyklovat) a nahradit novými, jiné můžete omýt. Někdy dokonce máte na výběr – záleží pak na tom, jestli chcete spíše ušetřit (a filtr omývat), nebo preferujete maximální hygieničnost (a znečištěného filtru se s minimem dotyků zbavíte).

    Každopádně je dobré, že některé modely nabízejí ukazatel stavu filtru. Jen se případně pokuste zjistit, jestli vycházejí z reálné účinnosti filtrace, nebo se jen zapnou po předem určené době, nehledě na faktické znečištění.

  • Ergonomie a dálkové ovládání

    Je dobrým zvykem, že čističky nabízejí několik stupňů výkonu, zpravidla 3–4. Určitě doporučujeme, abyste veškeré funkce (výkon, časovač, ionizaci, UV lampu atd.) mohli ovládat přes přehledná tlačítka přímo na čističce. Příjemným bonusem ale může být dálkové ovládání; například pokud chcete přístroj ovládat z postele či gauče.

    Pokud je čistička podsvícená, je zásadní, aby šlo světlo vypnout – hlavně v noci by mohlo být rušivé.

  • Časovač

    Z vlastní zkušenosti říkáme, že je snadné odejít z místnosti a nechat čističku puštěnou omylem. Proto je ideální funkce časovače, který přístroj automaticky vypne po vámi nastavené době. Obvykle si nemůžete nastavovat přesný čas, ale spousta modelů nabízí přednastavené vypnutí např. po 4, 8 či 12 hodinách.

  • Automatický senzor kvality vzduchu

    Menší spotřeba i menší hluk – to může zajistit senzor kvality vzduchu. Pokud sezná, že je vzduch v místnosti dostatečně čistý, sníží výkon. Pokud zaznamená zhoršení kvality, zapne na potřebnou dobu vyšší úroveň.

  • Noční režim

    U některých modelů můžete ručně nastavit nízký výkon (s tichým provozem) a vypnout případné podsvícení, jiné mají přímo noční režim, který to zvládne stisknutím jednoto tlačítka.

    Tak jako tak je užitečné, aby čistička nějak mohla pracovat i v noci, aniž by vás jakkoli rušila.



Články k tématu Jak vybrat čističku vzduchu?

  • Kopřívka - co ji způsobuje?

    Kopřívka - co ji způsobuje?

    · 4 minuty čtení
    Kopřivka patří mezi nejznámější alergické reakce. Nejčastěji ji asi spojujeme s konzumací kyselého ovoce, zejména jahod, kterým se tak těžko odolává. Podívejme se společně na kopřivku podrobněji.
  • Sezóna alergické rýmy je v plném proudu. Zatímco většinu lidí rozkvetlá příroda těší, alergici se neradují. Obzvláště v posledních suchých letech, kdy déšť pravidelně pyly nesmývá, bývají projevy alergické rýmy mnohem intenzivnější. Víte o alergické rýmě a její léčbě vše? Doplňte si znalosti o zdravotním problému, který dle statistik trápí až čtvrtinu z nás.
  • Atopický ekzém, nazývaný také jako atopická dermatitida, je chronické zánětlivé onemocnění, kterým trpí přes 50 milionů Evropanů a až 20% dětí na celém světě.